Monday, November 23, 2009

Subjek aritok: pendidikan seni

ari senin monday yang blues.. seperti biasa, aku datang lewat ke opis.. walau nggak lambat 3 menet tapi suka juak molah rekod kedatangan sik kacak hehe.. sampei-sampei opis alu ncarik jamban.. pas ya lalu on laptop n pc.. alu pura-pura bizi.. walau ngabas blog sebenarnya, hehe.. dan sekarang jam sudah menunjukkan pukol 9:26 a.m.. tapi mood kerja lom ada (nang kerja makei mood indah.. lak bos ku madah nya mayar gaji ku pakei mood nya juak ruk padan muka ku.. erkk)..
.
.. tapi sebaliknya mood memblog gik yang datang.. hehe gasak jak..
.
so lets ngeblog.. baca betol-betol.. nge’blog’, bukan n’goblok’ k.. hehe..
.
hmmmmm..
.
jadi murid-murid.. setelah chegu dukun mengajar subjek electrical engineering ariya.. chegu telah menerima beberapa pucuk surat saman kerana mengajar tanpa tauliah menyebabkan beberapa buah premis meletup serta beberapa urang keruk kejong kenak karan.. baruk chegu sedar chegu dukun tiada bakat dalam bab-bab wiring tok..
.
so.. aritok chegu dukun bertukar bidang.. chegu akan mengajar kamu semua subjek pendidikan seni pula..
.
jadi puan-puan dan jaapar-jaapar on sekalian.. bahan bahan yang di perlukan untuk membuat kek bentat adalah seperti berikut:
.

.
mula-mula.. kita lakarkan idea sesedap rasa di atas sekeping kertas.. tok adalah bahagian yang paling penting untuk memastikan projek tok berjalan dengan lancar.. tentukan ukuran yang bersesuaian mengikut naluri masing-masing..
.

.
setelah itu, mula kan kerja-kerja melukis bahagian-bahagian asas yang telah di lakar tadi di atas sekeping kertas yang tebalnya secukup rasa.. ukuran mesti mok tepat, precise dan jiteww (jitu), okeyy..
.

.
setelah siap melukis kesemua bahagian asas, seterusnya lakukan kerja potong memotong.. potong!.. potong!.. potong!..
.

..dan jangan lupa semasa kerja potong memotong ya.. takrang belagu lah lagu iklan PI Wimax potong! ya untuk meningkatkan konsentrasi kerja..

.
.
seterusnya.. lakukan perincian design untuk membentuk bahagian-bahagian yang di kehendaki.. dan di ikuti oleh potong!.. potong!.. potong! lagi..
.
.
.
hasilnya.. bahagian-bahagian yang siap dipotong dan bersedia untuk step seterusnya..
.
.
.
seterusnya.. kerja-kerja melipat.. skill dan pengalaman melipat baju dan melipat sirih di dapati banyak membantu..
.
.
.
seterusnya.. kerja pasang- memasang lekat melekat.. terpulang kepada kreativiti individu sama ada untuk menggunakan skru, gam ataupun dabel-tep.. chegu dukun makei taik idong melekit jak kerana lebih convenience dan sik messy..
.
.
.
jeng jeng jeng.. hasil projek yang 98.9% siap..
.
.
.
hasil projek yang 199.9% siap.. taraaaaa.. siaplah pop-up card..

big hug 4 u..

..untuk kesan dramatari yang lebih romantis.. boleh di hias dengan kaler pensel, krayon shin chan, mahupun manik-manik kristal swarovski mengikut kesesuaian budget masing-masing..

sekian kelas pendidikan seni mempertahankan diri bersama chegu dukun.. selamat mencuba.. dan selamat beramal :p

...........................

ngeh ngeh..

..pakei pak dukun ngilang stress sebenarnya.. at least ku layap molah benda tok alu lupak hal opis sekejap.. boleh jual ka?.. ada sapa-sapa berminat mok beli??.. murah jak.. starting price RM3500.. artwork bah, mesti mahal.. boh cokot nawar-nawar indah :p

p/s: salah wiring.. palak ku makin sot.. hehe ni no ni no embulan..
p/s: nektok ada sigek projek X yang best.. mintak tulong takrang doakan suksess.. aminn :)

21 comments:

Big Momma said...

boleh molah rancangan di TVIQ Astro kitak tok... ha ha ha

Ms Tikot said...

Aih... kacak,boleh jual ya, engkah color2 gik.

KHaiSHa aL-FaTeH said...

wahhhh,...nang kreatif..mahal na juak..sikpat di rondeng kah rega nya?

Mr Duey said...

Pduk Ngek

Kacak juak..jeles ku...polah ngan usu lok..boleh? kelak cia..ku mauk ko molah kedak ada unsur Misteri Nusantara Puaka Ninyang Rapik pakei ku merik ngan Onn ..kedong nya besday tek nak..

i'm_sicK_n_tiRed said...

aihh..kacak eh..tapi ya bintang apa dipolah??

khairul onggon said...

eh kacak.. mcm penah ku nangga jak rancangan seni tb tuk.. rasa tb dukun ngan tb suijam boleh bergabong menjadi RANCANGAN DUKUN JAM TIME yerrr... ahahahaha...

Felicia F. Ramzi said...

wow.creative lah ktk.....lelah mikir apa ya tek..eheh.. btw, ktk lefty duhal? kmk now komen blog org k tgn kiri jak sebab my right hand lom bait gilak tapi kejeron mok berblog

dukunlintah plk said...

big momma..
ooo tedah.. rumah mekrang sampei nektok sekda astro.. huhu..

ms tikot..
kitak mok meli?.. murah jak.. mun dah ngkah kaler lain gik rega :)

khaisha..
udah ku warning awal2.. ok lah sama dirik kira cincai lah RM4000 keep the change :p

mr duey..
puaka ninyang rapik??.. no problemo.. ini pak dukun lah.. mok antar antu puaka menar2 pun boleh.. hehe..

sick n tired.
ya bukan benatang.. ya jin..

onggon..
rancangan kanak2 riang hoh :)

ahmoi..
sharp-eyed.. good observation.. but u have 2 see the big pic.. behind the scene..hehe.. lefty ya lakonan jak.. pa tangan kanan tek perlu megang kamera.. bah mun tangan kanan megang kamera.. coba tekak camnei gambar melipat nok ada 2 2 belah tangan ya di ambik.. hmmm???

Su iJamm said...

kacak, pi kurang sesuai k urg sakit jantong. ngutik jak upa mombok ya.

zara said...

a big hug...?

kewl..

for someone eh?

kewl...

lefty are creative lot.

kewl...

*nang best! mauk juak! puhlizzz! tengkiu*

John Harding said...

aku maok ya untuk Christmas..ingat!

joynstar said...

hahahha... katun sesuai dengan usia.

nenek kebaya said...

aihhhhhh JB lokkkkk *never ending stori*

monsterina-boo! said...

yoh! kedak nangga cta art attack! hahahahaha.

p/s: kamek ingat ya monster tekk! rawr!

hannaH said...

yabiii kretip skali...sukaaa.

Beautiful Stranger said...

paper craft!

nice..nice.
minat tga org polah..sendrik blm tentu sbr molah benda gia..

Asma Cullen said...

aihhhhhhh... kreatip juak... kmk towk mun dah xda keja or mood keja xda, xpernah tfikir nk molah kerat tgn... ehekzzz... kmk suka bc buku on9... xpun kmk suka nk mutih dirik kmk gk sak standing ngn Edward Cullen... ehekzzz... *Aku demam duhal... Demam twilight... sori slh masuk porum ku tek...* tp nang kreatip... mok rondeng rega brg blh sik...? murah glak ya... :P

n i e z a said...

kmk pandei molah origami katak. lak mek ngajar aa. hehe..

mrnobody said...

best best kreatif

dukunlintah plk said...

su ijam..
boleh juak, pakei eksesais jantong bah :p

zara..
mok?.. sedia minimum RM3500 hehehe..

john..
u've been a naughty boy this year.. so no christmas prezent or pop-up card 4 u.. yours sincerely, Santa.. bwahahaha..

joynstar..
??? (ku baruk jak nok masok darjah 3 nxt year)..

nenek kebaya..
pa ko piker.. peminat mati keras..

bunga monster..
mun monster ya di solek bunga, mesti jadi kedak monsterina :D

hannah..
i like tuuu..

biutipul stenjer..
biutipul like yu?.. eheh..

asma cullen..
pak dukun suka ngitam dirik kedak mikel jeksen :p

nieza..
pak dukun main jampi2 jak lalu jadi origami katak, jirapah, gajah, koala bear hehe..

mrnobody..
enibody home?.. haha..

Asphyxia said...

Kreytip pak dukun tok padu. Dahla hensem, kreytip, sot gik ya. Erkk!!!