Thursday, December 31, 2009

Penutup: melodi season finale 2009

wah.. tudey is las dey op 2009..

..sambong rancangan melodi taik manok season finale 2009.. mun sik sambong ritok, basik nya mun di mbak ke taun depan.. kali tok sekda intebiu oleh michelle or abang rambut ketak agik.. dikmpun besusei jak.. stret tu de poin.. tapi kali tok bertema kan keinsafan lah..

awal taun blablabla.. tengah taun huhahuha.. towards end of year tiba-tiba jak pandei bizibodi.. ku kenak handle projek baru.. tanaman pisang dan cash crops.. ya lah malar jak bemain ngan taik manok ya..


bye-bye sagu..


bukan sayor togey.. tok lah anak pokok pisang.. tissue culture materials..


sik lah ku mok bercerita cemnei nanam pokok pisang.. boring jak takrang maca.. pa yang mok di kongsi ialah pengalaman dan pengajaran yang ku dapat sepanjang berkecimpung dengan projek tok..

..masa betanam anak pokok pisang di nursery.. rami lah kakitangan mekrang begotong-royong betanam.. ngupah contract workers sidak urang kampong.. kerja kuli keng berangkut tanah, main taik manok segala.. kerja keras sabtu ahad.. gaji nggak RM30 sehari.. tapi sidaknya kerja sentiasa happy.. senyum tetak ikhlas dari hati, ceria jak.. aku pun rasa happy sama walau lamak tok selalu juak down ngan kerja.. sidaknya kerja susah, gaji kecik tapi tetap bersyukur.. hmmm.. seharusnya aku lebih banyak bersyukur sebab dalam keadaan yang jauh lebih baik..

..masa makan, rindok dudok makan rami-rami ngan sidaknya.. lamak dah ku sik rasa rindok kedak ya.. makan simple; nasik, aek kari ngan telur rebus pun dah bersyukur.. sik perlu mok portion protein/ carb/ vege/ yang.. yang apa ooo.. pun tetap happy..

..happy is when you are smiling on the inside.. perasaan yang dah jarang-jarang ku rasa nektok.. harus belajar untuk happy.. dan lebih bersyukur..


makcik di atas ya.. sik giney-giney.. kain lampin lamak jak pakei jadi tudong palak nya.. tapi gik juak nya paling ceria di sia.. bejoget-joget jak nya latah di sakat mekrang.. so pengajaran nya, sik perlulah rasa down mun nanggar urang shopping gila-gila dikmpun sekadar dapat shopping kasut prada jak nak.. sapa tak tau.. larikkkk.. (apa jak kenak mengenak?? hehe.. pengajaran buat ku mpun sebenarnya.. tapi ku mok juak prezen kasut prada sigek rol, saiz 9 k.. makseh.. hehe..)

pasya di kebon sayor ku..kebiasaan aku mun sekda cukup peralatan/ teknologi, selalu lah jadi alasan kerja ku lambat.. tapi ya lah mun dah kerja dalam bidang saintifik R&D kedak aku tok, sik guna lah mun sik memanfaatkan teknologi nak.. di kebon sayor ku ya.. ada 5 pekerja Indonesia.. baruk 2 ari di ambik kerja, dengan cangkol dan parang jak.. lalu jadi tanah kebon suku hektar.. kerja keras sidaknya bepanas berujan.. tapi sik komplen.. yang aku tok susah ikit, lalu besungut.. itam ikit lalu komplen.. btw.. itam dah aku nektok.. belao beselang jak rupa huhu.. sik ehh itam.. bronze jak.. hehe.. mbak bejemor keluar segala dak jerawat.. huhu.. sik ehh jerawat.. bioluminescence spots kedak lam cerita avatar ehh.. pakei nyaman ati dikmpun jak bah.. belajar untuk happy tek nak :p

selalu membandingkan dirik dengan urang yang berada di atas.. sekali-sekala perlu melihat kepada orang yang berada di bawah.. mun rasa dirik sik cukup kacak kah, gemok gilak kah, kurus gilak kah, sik cukup kaya kah.. sebenarnya ada agik urang yang lebih extradownganza.. ya lah, ngkali dah nanggar urang lain susah, baruk dapat appreciate kesenangan yang ku ada nektok.. seharusnya aku lebih banyak bersyukur.. Alhamdulillah..

bah ya jak lok, untuk tahun 2009.. banyak benda baru, dan banyak juak yang ku belajar di tahun 2009 tok.. 2010 ku bakal semakin bizi.. makin sik kenak duli lah blog tok kelak.. pasya rasa macam dah ilang ‘umphhh’ jak mok berblog.. nanggar lah.. mun ada ku ngereco, ada lah nya.. mun ilang menyepi ya.. bizi-lazy lah ya retinya..

...................

...................

permandangan yang selalu ku tanggar tatkala kuang kuit pegi kebon..


dahulu.. kerja sambil bercanda di pasiran pantai..


sekarang.. anggap jak lah mud spa.. hehe..



dahulu.. puteh melepak jak.. anak sapa kah yang chomel itu?? :p


sekarang.. dah itam kotan selalu bejemor di ladang.. (tauk ada berangan.. hehehe..)




selamat tahun baru.. wishing you all the best :p

24 comments:

Beautiful Stranger said...

terima kasih kerana memberi keinsafan kt kamek dgn entry penuh bermakna sepanjang 2009! syabas..

best ada jak keja main tanah..i miss mud! uhh! bila mok balit kmpg tok!

nyalah koh said...

aok lah rol, aku mok juak prada. ehhh sik prada, chanel pun jadi lah. hiks

selamat taun baru oiii. selamat pakpakpungpung *bunyi hadrah*

hannaH said...

insappp mek nengar..celebrate nu year ngn semayang gik bagus dr kita merempit tgh mlm.adaka??semoga 2010 merik makna yg lebih besar gik.amin.

*Selamat Tahun Baru 2010

Big Momma said...

happy new year.... kac body ya...meliur nanggar ... he he eh

adoheh said...

Kiut kitak masa kecikkk. Ololo.
Selamat Tahun Baru, Tarabas :)

akaq farid said...

apa barang melok pokok sagu???? sheesshhhhhhhh

byk gik yang best2 dpt k pelok dikkkk ... errkkkkk

:D

.

KHaiSHa aL-FaTeH said...

selamat tahun baru pak dukun! Entry kali tk penuh keinsafan..bersyukur dgn apa yg ada ooo....
Selamat pakpungpakpungpakpun..*bunyi hadrah* hehe

John Harding said...

happy new year..sikda ku sombong LOL

f.loren said...

meowwww. eh pak dukun, ne ktk lamak sik nampak sik ngabas.

hahha yalah ada org ya beloba bebeli prada segala, sik puas ati ngingin burberry jak lagik... (loba oh sik puas ati ku)

ada org extradownvaganza ya memanggg lah alu molah muka down :(

wkakakakaka

Rudy said...

selamat thn baru bro dukun aka enche Jaki. hahaha..

jangan sik duli blog oii..

Kunduran said...

haih...yalah marek urg nok ngambik ktk 2 sarol jadi model, demand gilak, tok nakkah dah kerja beremer. xpalah, bukan rezeki ktk 2 nok jd the next Tyson Beckford.....

Eppi New Year ^_^

Syamsul said...

ohoho.. thank you. you too bro. Happy new year. mudahan juak azam taun baru tek tercapai... heee~ ^__^

AmirFX said...

Cak pong, cak pong.. Ewahhhh... Melok pokok sagu inda... Sapa d meijin ya? hahahaa... Semoga tahun baru azam baru n lekas2 ada gerek baru... Lariiii... hehe...

dukunlintah plk said...

beutipul strenger..
same2.. juh nulong ku di kebon juh ;p

akak nyalah koh..
ya lah.. mirah2 jak tangan ku nukuk hadrah masa majlis ktk klk *wink wink :p

hannah..
kira mok merempit juak lah mlm tdk.. tp x jadi.. hehe..

big momma..
no komen hehehe..

adoheh..
sampei ke besar aihhh :D

akak farid..
nei lah gaya.. melok pokok jak dolok sementara tok.. ahahaha :O

khaisha..
ku nukuk hadrah.. kitak grup jiker rempuan.. :)

john harding..
ehh.. sama2 sombong bah.. hahaha..

farah..
ya lah lamak bizi.. xda down2 agik tahun baru tok.. up up jak k dik aa..

rudy..
lak lah merajinkan dirik ngan blog tok..

kunduran..
tyson beckford?.. we are more than that okey!!.. nang loba hahaha :p

syamsul..
tengkyu.. still long journey.. all da best..

amir..
mejin??.. ada lahhhhh.. hehe.. gerek lamak sine nok ngkah.. haha..

hannaH said...

mejin lok gne upa ktk nak merempit..hoho..

erolnukman said...

Selamat Tahun Baru 2010 bro..

Felicia F. Ramzi said...

belum sempat baca abis entry ktk tok pak dukun. internet mencemburuiku. kelak lah tunggu mek dah balit sri aman, nek tok gik di miri. pa pa pun, selamat tahun baru 2010..:) semoga ketemu jodoh, ahaks!

Mr Duey said...

happy new year juak..kacak pose melok pokok ya...ada keluar hibrid kelak...nak ku berani...happy new year..may all ur dream come true in 2010

Anonymous said...

comel baby ya. ktk ka? no wonder la ;)

the same anonymous said...

happy new year

Asphyxia said...

Hepi New Year juak pak kun..kirim salam ngan makcik ya, kuit sikit pinggangnya pakey kmk. lmk dah sik nyakat urg latah tok. erkk!!

dukunlintah plk said...

hannah..
merempit up-up makei sikal BMX jak :)

erol..
same goes tu yu.. mog;a makin bagus ceria d tahun baru tok..

felicia..
nok ujong ya tauk ada.. ku ngaminnn jak.. AMINN ;p

mrduey..
ndak lah ku berani..

anon..
hepi nuyear u 2 :)

asphyxia..
kenak mok cuit eh kenak ko ncuit eh tecuit cuit eh ngaco ninek ehh.. aihhh berolah cucuk

n i e z a said...

Dari ktk melok pokok bgs tak melok kmk jak. Haha.. Anyways, happy new year 2010!

i'm_sicK_n_tiRed said...

lambat cita ku macam entry penutup melodi tok... haha.. tp michelle dgn abg rambut ketak xda agik..

Mun aku nangga orang mcm ya.. lalek aku nangga koh.. betapa tekun cdak.. xda merungut/ngerepak2 kedak aku..haha..

Syukur rezeki tuhan.. ya jak.. :)