Monday, June 15, 2009

Impomasi pusuk

hmmmmm..

selain bekerja sebagai researcher.. aku juga merupakan seorang pengupak pusuk professional.. (ada urang madah ngupak pusuk, ada juak urang nyebutnya melah pusuk..)

..asal jak ujong minggu tengah ku nyaman tegeley-geley depan tibi nanggar cerita tamel kah.. mesti mak ku akan nyurong talam berisik pusuk.. nyuroh ngupak.. semadi ku geley-geley depan tibi bagus ngupak pusuk ada juak hasel katanya.. lak mun aku molah muka muncong mesti nya madah kelak aku juak tukang abis pusuk ya pakei anyang ngan kacang ngan saguk.. ngeh ngeh..

ada juak ku bebunyi kenak sik beli jak pusuk dah bekupak.. sik lah ngago aku nak.. potong stim ali wak sik pat konsentret mok nanggar heroin goleng-goleng nampak pusat.. whoihh pusuk bekupak mahal lah ngeng.. mahal kah??

nok dah nama multi-tasking.. dalam melungak tibi nanggar tambi bebaok makei kayu hokey tek, sambil-sambil tangan produktif ngupak pusuk.. sempat juak neuron-neuron utak berpiker.. mun mahal pusuk dah bekupak.. berapa mahal?.. mun dah bekupak ya mesti kurang dah isik pusuk ya nak.. dsb..

..jadi setelah disarungkan lab coat, safety goggles, gloves, mask, pupor dan sebagainya.. aku pun membuat eksperimen pusuk..

utamakan keselamatan di tempat kerja.. berpakaian rasmi untuk membuat eksperimen..


dan impomasi pusuk yang ku dapati ialah:

1. peratusan perolehan pusuk bekupak..
setelah dikupak pusuk tek.. isik pusuk didapati 70%, palak+isik perut 30%.. means mun takrang meli sekilo pusuk belom bekupak, 700g dapat lah isik, 300g gik akan terbuang..

2. harga sebenar pusuk..
means mun kitak urang meli pusuk rega RM18 sekilo (pusuk high class), bekak ya dibuang palaknya.. sebenarnya kitak urang meli pusuk dengan harga RM18/700g atau RM25.80 sekilo..

3. upah ngupak pusuk..
so upah ngupak adalah bersamaan RM25.80-RM18 = RM7.80 bagi sekilo pusuk belom bekupak..


4. perbandingan antara pusuk dah bekupak di kedei ngan nok blom..
pusuk dah bekupak di kedei reganya RM18 sekilo juak.. so mun ditanggar secara kasar, maka sekilo pusuk dah bekupak di kedei adalah lebih murah daripada sekilo pusuk high class belom bekupak.. tapi dari segi kualiti, pusuk nok dah bekupak di kedei sik berkualiti.. mun dah upah ngupak tek RM7.80 sekilo.. maka kualiti pusuk dah bekupak di kedei tek sebenarnya adalah bersamaan RM18-RM7.80 = RM10.20 jak.. hmmmmm..

5. perbandingan nutrisi antara pusuk bekupak ngan pusuk sik bekupak (source: myHEALTHportal)..
mun takrang makan pusuk sik buang palak = 383mg kolestrol/100g whole pusuk..
mun pusuk bebuang palak ngan perut= 58mg kolestrol/100g pusuk dah bekupak..
sedangkan pengambilan kolestrol harian sik disarankan melebihi 400mg.. hmmmm.. (lom kira roti canai, laksa serawak, telor setengah masak nok di sumbat lam perut tek).. hmmmmm gik sekali..

6. produk tambah nilai..
palak+perut pusuk nok 30% terbuang tek mun dinilai dari segi wang, maka harganya adalah RM5.40 sekilo.. wohh sayang owh mun dibuang cemya ajak.. so daripada takrang nyurahnya lam tong.. bagus ditabor lam pasu bunga pakei jadi baja organik.. mun sik pun ditumbuk lumat, dicampur dengan aik sehingga menjadi paste lalu dilumur ke muka sebagai masker pencantik kulit dan dibiarkan selama 15 minit.. dipercayai kandungan mineral, marine protien, asid amino perlu dan natural lipid di dalam palak+perut pusuk tadik mampu meremajakan kulit anda..

7. kesimpulan..
mana rondeng takrang lah nak nguahnguahhuahaha..


p/s: hmmmmm.. boleh kaya mun molah part time ngupak pusuk tok..

.

20 comments:

Felicia F. Ramzi said...

hal pusuk dah entry ktk..heheh, bok nengar ada laki nak nulong ngupak pusuk..mun abang kamek kah, nulong ndiat jak..

f.i.e.z.a said...

rindok ati suka nulong.bakal menantu pilihan tok.hahhaa..
pusuk pun leh jd topik hangat oo..apa kata kelak molah cita ikan jeket gik. ;P

farid-iman said...

bole geng ngn mak mek tok, past time takduak sama, tangan ngupak pusuk mata nangga tibi, p mak mek nangga cita chnl 105... :D

beza pusuk bekupak ngan sik...hrmmmmm, k thesis title, bole?

:D

haih said...

ku pk ko nk madah "bah mak, kak aki ngira2 tek, toklah jumlah upah aki ngupak pusuk tek"

Ms Tikot said...

Pusuk besar senang dikupak, tapi pusuk besar x best gilak. Rasanya x nyams gilak. Pas ya pusuk nak dah berkupak, mun nak kacak... mahal rego nyo... Mun pusuk nak x kacak ya, murah. Yalah mak2 suka beli pusuk nk biasa2 pas ya kupak dirik pun. hehehe.

AmirFX said...

Pusuk makanan ruji dalam masakan... Boleh jadi chef dirik koh... haha...

CAHAYA said...

Haha. Best baca ni. Tapi lama dah tak belah ikan bilis. Selalu beli dah siap je. Berkualiti ngan tak tu, no komen. Biasanya okay je. :P

Big Momma said...

beli pusuk halus mulus, sik boh kupaks!! he he he....

WhiteTulip said...

pusuk..hmm..lamak dah sik ngupak pusukk..kamek pun sik tauk juak beza pusuk pusuk rah pasar nun pahal ada kedak nya lain2..sama juak pusuk nakk?huhu..

kamek sik brapa suka ngupak pusuk..tulang nya pat melukak jarik! huhu..

p mun di masak ngan tempe ya nyaman owhh...uwaaa...mintak sikit pusuk kak di kupak tak ya eyhh...;p

Sara Jane Lulung said...

hehehe... terpikat mek ngan research kitak ia... penuh informasi eh ...

LilyDkS said...

bole la kitak ambik upah ngupak pusuk d maket sibo kelak .. rajin kitak tok .. nang bole jd menantu pilihan

[h]einsen said...

pusuk nok dah berkupak nang mahal gik disebabkan kualiti dgn upah kesusahpayahan pengupak pusuk ya heheh..

sebenarnya sebagai pengupak pusuk yang amatur, result yang dihasilkan adalah seperti berikut; 70% adalah pusuk bersih, 20% adalah palak serta perut dan 10% akan masuk ke dalam mulut or dikebas pusak heheh..

dukunlintah plk said...

wow wow wow..

felicia..
boh beriknya makan pusuk..

fieza..
terpaksa suka nulong.. biasanya "oh tidak!!.. tolonggggg".. ngehehe..

farid..
awoklahh.. kedong umah mek urang sekda astro..

haih..
secokot-cokot aku.. sik lah kakan gia gilak nak.. nang cokot antap kah??.. gulpp.

ms tikot..
boleh lah tok mukak kelab baru.. kelab ngupak pusuk.. ahli nya tek ku, mak farid n mak kitak :p

amirFx..
hmmmm.. setakat ngupak pusuk boleh lah.. mun maggi bepusuk boleh kira sik? ;p

cahaya..
best best sebest rasa ikan pusuk rengop krop krop..

big momma..
sik boleh mengelat.. walau sik perlu kupak tetap kolestrol tinggi..

white tulip..
petua sak tulang pusuk sik nyucok jarik.. janganlah ngupak pusuk.. ekekekeke..

sara jane..
nok dah namanya researcher koh..

lily..
jaoh gilak sibu ya.. gambier road jak aku tok..

heinsen..
bijak2.. nang benar kata kau teori 10% ya..

sara jane n heinsen agik..
welkommin to me blogz.. :)

eMBuN_mALaM said...

sama jak ngn mak kmk... asal nangga kmk FREE STYLE d umah... alu merik PENALTY KICK ANCHOVIES nya ngn kmk... nang xpat nangga org pree stylo geley2 jd thambie geley d umah... nasib jk mak ktk xnyuruh ktk goreng kacang mcm mak kmk... siap merik sosok ngn kawah besar nok dah siap panas ehhhh... sak tinggal kmk nk exercise tgn kmk rah kawah yaaaaa ngaruk kacang tanah... huhuuu... apa padahnya, "kau juak ngabis kacang mak d umah..." wuaaaaa... psssttt, jgn sampei mak kita bertemu... ujung kita duak d suruh berenti keja nya duak mukak bisnis ngupak pusuk jak... doi doi...

Su iJamm said...

Aku rajin ngupak pusuk sbb nyaman k goreng. Campo kan ngan nasik digaul ngan planta, i mean palak pusuk tek lah.
Pakata ko usulkan impo tuk ngan sidak perikanan..

dukunlintah plk said...

embun..
mintak kacang aruk sikit.. sebotol nescafe jadilah ;p

su ijamm..
aihh baruk ku nengar urang makan palak pusuk igek-igek..

eMBuN_mALaM said...

wahhhh... nyaman nya mintak... i sampei patah tgn ngaruk kacang... mintak no mak u... lak i suggest ngn nya suruh nyuruh u ngaruk kacang juak...

dukunlintah plk said...

embun agik..
sampei juak banyak kacang di aruk.. pakei molah sambal kacang, kuah sate kah?.. mun cemya mintak kuah satey ngan satey2 nya sekali ;p

khairul onggon said...

kehkehkeh.. nang pusuk mena ko tok eh... kehkehkeh... nang pusuk yg kreatip.. kehkehkeh.. brapa kali mok kehkehkeh laa...

dukunlintah plk said...

kreatip, inobatip dan sensitip ngeh ngeh