Friday, September 4, 2009

ARITOK DAH TAUK RAHSIA 26.75 YA.. <- curi title si farid atirok.. <-stael title niru title tok di tiru dari kerol antasya.. :p


apa istimewa gilak 26.75 ya?? adakah ya umurku??.. adakah kod rahesia kerajaan?? adakah jumlah $$ dalam akaun?? apakah??
.
well, seperti biasa sebelum ku madah apa ya, setori-mori merapu meraban lok.. hehe..
.
........................... <-before that, coba kitak urang kira bintit noktah ya.. adakah 26.75 igek?? haehh sempatt.. .
.

.
aritok dah 14 ari kita puasa.. sok dah setengah puasa kita taun tok, tinggal setengah gik.. dan berarti setengah juaklah gik mok ngagak raya.. raya mood kitak urang dah meluap-luap lom?.. espesyelli sidak nun jaoh di perantauan, dak onggon, sen, kerol dll tentu sik sabar-sabar mok pulang kampong.. malar jak nanggar kertas print teket airasia sampei rentin ujong kertas kotan selalu gilak kenak silaq.. apatah lagik mun mendengar lagu raya berkumandang di redio atau di rington henpon.. oo oo balik kampong, oo oo balik kampong,oo oo balik kampong hati girang *aiee alu lah belagu.. tapi ada lah juak sidak nok nunggu raya tapi sumak ndak jak mok raya sebab jauh di perantauan, jauh dari keluarga dan insan tersayang macam si oon ya.. ngkali lah hoh..
.
mesti time tok dah abis india street, hopoh, spring di sabey takrang, serikin tek isok (sabtu).. mesti ada juak yang dah berangkut segala dak kasut selepar lea centre, seperong kueh, sarong kusyen, kain kerten dan bermacam-macam lagik lah demi persediaan menyambut syawal.. angkut dikit-dikit lok, dah masok gaji kelak berangkut agik.. ada ku tanggar di pasar sidak nok beranak bederet ya awal-awal daknya dah bebeli barang pakei nembiak.. part tok lah paling rindok mun nembiak kecik di beli pakaian, kasut baru, balit ke rumah ndak alah-alah di coba.. arum bulak lom raya gik dah burok dah barang ya.. nang kejeron ehh..
.
kueh, biskut, nok masin krop-krop pakei anyang-anyang dah setat ngodar lom?.. di opis mekrang tebal jak borang tempahan kueh biskut di engkah di kaunter, sapa-sapa mok order boleh tulis nama.. macam-macam peysen jak dak kueh semekut ya sekati mileh..
.
baju melayu, baju kurong, baju peysen-peysen takrang nok vam vam voom meletopss ya dah lekak lom, dah antar lom.. mana nok lom ngantar baju rah taylor ya, tadik ku ngabas hopoh, formula 1 gik nerimak tempahan.. tapi rega nya boh tanyak.. sedia jak duit banyak bekepek-kepek..
.
pendek kata.. gik ada setengah perjalanan kita mok ngagak raya.. tapi persediaan mok raya macam tiada esok bagi mu.. hehe.. boh sik ngakuk.. tauk ku sapa kitak urang ya.. shhhhh ku diam ajak k.. hehe..
.
..tapi aku.. aku sedeh.. eh sik juak sedeh.. aku blurr.. nanggar urang rindok ati ke pasar, aku.. emotionless.. ingin juak mok beraya sakan kedak urang lain tapi feel ya nang sekda terus .. barang raya sekda terpiker mok bebeli pun.. baju melayu raya, hmmm.. dah betaun ku sik molah baju melayu baru.. recycle jak nok dari 12 tahun yg lepas.. semua gik bagus bah.. aok, siyes 12 tahun yang lepas, masih kacak, up-to-date, lulus untuk pergi bejarah raya.. ya lah baju melayu ranglaki, cemya jak peysen nya sik pandei berubah-rubah.. even baju melayu form 5 ku pun gik masih sedang dan bagus (ada fit dan ngeteng ikit lah) gik pakei ku turun sembahyang terawikh ke suro.. aku nang sik dapat mok bebeli pakaian taem-taem raya cemtok.. nok di kenan ya tauk ada sik cun saes/ kating nya.. ngkali mok tempahan spesel baruk cun owh..
.
..sigek gik.. asal jak pagi raya.. mesti ku ngan mak ku ala-ala berkelayi manja.. kelayi lok baruk bersalam bermaaf-maafan nak.. nang adaa?? pa tegal pagi raya, turun sembahyang raya mesti lah urang tua mok nanggar kita ngesep gap besabok songket duak jarik.. tapi aku part makei sabok ya lah lemah.. nang terserlah jak kerampingan pinggang ku mun berikat sampin.. *lihat perutku, jadi ramping kann.. terima kasih tummy trim.. alu kedak kesak lah rupa ku.. dah ya bukan nya sabok ya tahan lamak mun dah rah tuboh ku.. sekejap kakya alu nya terhaler-haler sik tentu rupa.. mun ada sabok urang tua nok dah siap bejait bezip kedak sampin nembiak kecik ndak kah senang oo.. so pagi raya ya nanggar sapa kuat nya lah menang.. kadang-kadang mak ku menang.. kadang-kadang aku menang, turun sembahyang raya makei baju melayu tapi berseluar slack.. ketulahan sik??
.
“menurut sejarah melayu, pemakaian sampin/ sabok duak jari/ kain pelekat loose di sarong selempang ke bahu ujongnya di tandah melampeh menutupi crotch area adalah kerana urang lelaki melayu jeman dolu-dolu nei ada tauk soar bip indah nak.. tambahan dengan material kain kapas nipis/ kain cukin kalau dibuat seluar tanpa pemakaian seloar bip di di dalamnya maka kata kan lah tek tang ada jak angin kencang bertiup dari arah hadapan.. ataupun masa sidak nya berenjut-renjut tengah bersilat.. ataupun sidak nya basah mbak nyeberang anak sungei.. ndak kah egol-egol ajak rupa benda ya lam soar.. lagipun kata kan lah si arjuna tek tengah berjalan-jalan.. maka tertanggar lah si dara manis bekemban sexy aww-aww tengah bersesah tepian kali.. tang ada jak arjuna alu ala-ala mejin suk kedirik.. alu lah.. (saya terpaksa habiskan ayat itu di sini sahaja.. erkk).. mun ada kain sampin/ sabok duak jari/ kain pelekat loose tek maka sik lah nampak semua ya.. yah.. terbukti bangsa melayu itu sungguh penuh dengan adap sopan dan pemalu.. (pemalu seperti saya..hekkk)
.
so.. berdasarkan hujjah di atas.. dengan terciptanya seloar bip, adakah pemakaian sampin masih relevant di jeman ini? hehe.. (bukan ku sik maok makey.. mun ku kacak makei sampin sik juak hal.. tok.. ranglaki, tinggi 6 kaki.. tapi pinggang nggak sejemput.. sungguh lah sik proportionate.. sik lah perlu di highlight nak.. lain lah rempuan makin kecik pinggang makin nya sukk mok ngesor)..
.
........................... <- dah itong bintit di atas tek?? coba itong bintit di tepi ya gik.. adakah 26.75?
.
so.. by this time.. mesti takrang dah tauk apa rahsia 26.75 ya nak.. yahh tok baruk 14 hari berpuasa.. mun sampei ke ujong posa kelak?.. mun nya pandei bekurang seinci lebih agik ada can ku minjam kebaya sendat mak ku masa nya gik dara dolok kei ku ngerayor raya taun tok.. nei lah gaya betaun-taun dah merecycle baju-baju melayu nok menseya bana ingin juak tukar peysen lain nak.. yahh kelesss, ooo jah ooo sema, kelak sikda gik urang bujang nyingor kitak duak mun tak duak bejalan raya ngan aku.. erkk nak pangkak nyaru, timpak tiang telepon ruk tauk..
.
erkk..
.
maka terjawablah soalan kuiz edehh ehhhh.. tok saes pinggang di bulan puasa lah.. mun ari-ari biasa normal lah nya.. ada sesiapa yang berjaya menjawab dengan tepat?? teeetttt sek ado.. maka sekian terima kasih.. hehe ;p
.
.
p/s: maka terpaksa lah bekerja keras lepas tok demi mengembalikan susuk tubuh yang konon nya sexy menawan.. uweeeekkk..
.
p/s: lepas ku maca entry tok, merik idea kepada pak dukun untuk membuat satu lagi karangan merapu tentang tips-tips untuk kekal langsing dan menawan (konon) hehe.. tunggu jak, tunggu pak dukun ada masa untuk merapu.. hehe..
.
.

24 comments:

Rudy said...

hahaha..kekurusan dibulan posa..aku asa ada slim ikit lah aku tok..wahahahhaha

mood raya pun aku belum ada..baju melayu?.oh saya juga mengamalkan amalan kitar semula..bagus untuk alam sekitar dan dompet..wahahahhah

bunga said...

kamek pun dah kuruss.. :(

ju3 abdullah said...

hahahah...
part belajar sejarah melayu ya best!!! sik kmk tauk koh..sikda juak cikgu sejarah dolok ngajar hal tok..^^


26.75<<<< jealous eh!!!!!

oon said...

malaskuuu.

klk mun ada rejeki ku raya d kuching, ku mok nagga ko berbaju melayu bersampin!

Su iJamm said...

rampin juak!!! ndak ku berani.!

n i e z a said...

26.75? nang ramping la. mun kmk mkn jamu mak dara brk dpt saiz pinggang camya kali. tp nang x puas ati na juak eh. pa org kurus kin kurus tp mek org tok either kin berat or maintain jak? huhu..

ps: pake bj melayu ngan loa jean stael gik. x perlu susah ati bila ada angin kencang dari semua arah or bila rs lain mcm ada rangdara berdekatan. ;p

f.loren said...

aih. hmm. malas.. perut kin kembong time posa tok..

KHaiRuL aNTaSHa said...

aihh..mena tok ka??ndak mek brani.. kurus tahap maksima ktk tok..mun 1 syawal kelak..harus lah pinggang ktk jd 20.01... errkkk.. haha..

dukunlintah plk said...

rudy..
tapi nak.. mun nanggar gambar raya berkitar semula ya.. tang sama jak sekda beza.. hihi..

bunga..
bukan kurus.. slim :)

ju3..
ada chegu ngajar.. tapi masa ya kitak tidor bederok lam kelas :p

oon..
ko sikmok nanggar aku bekebaya sendat tek.. mesti ko jeles nakk.. akakakaka..

su ijamm..
model bah.. erkkkk..

nieza..
baju melayu beseloar jean ya nang pakaian rasmi di hari raya kedua dan seterusnya.. ;)

farah..
minum jamu mak dara jak kitak tok..

kerol..
jaik ajak rupa ahaha..

Ms Tikot said...

Yalah hor... nang x ada lalu mood raya eh. Rasa mcm ada benda x cukup. Tapi apakah iteww???

Titil said...

aku.. emotionless.. ingin juak mok beraya sakan kedak urang lain tapi feel ya nang sekda terus .. barang raya sekda terpiker mok bebeli pun.. baju melayu raya, hmmm.. dah betaun ku sik molah baju melayu baru.. recycle jak nok dari 12 tahun yg lepas.. semua gik bagus bah.. aok, siyes 12 tahun yang lepas, masih kacak, up-to-date, lulus untuk pergi bejarah raya.. ya lah baju melayu ranglaki, cemya jak peysen nya sik pandei berubah-rubah.. even baju melayu form 5 ku pun gik masih sedang dan bagus (ada fit dan ngeteng ikit lah) gik pakei ku turun sembahyang terawikh ke suro.. <-- stuju, stujuuuu. Eran aie pahal urang mena gilak berbeli barang. Baju raya saya nang mala dirisaikel ajak. Naklah mak saya manas, "Sik penah mak nemu ongdara simok berbeli baju. Beli gik nunnn." Tapi eh, ne lah gaya mun dah kita tok jenis nok low profail & mengamalkan kesederhanaan nak (up dikmpun lokk, tapi hakikatnya saklah malas nak beraya).

Kunduran said...

rindooooowk ati bulan posa kurus alu dapat makey kebaya vintage. yang aku tok, makin posa makin jadi. tahun tok makey langsir vintage jak aku gi berjarah.

Faizal n Fashitah said...

Aku seblom bulan posa tok tek dilanda kebuntinan perut. Sibbait laa adanya bulan posa tok tek.. dapat ku muang kebuntinan tok ehek adehh...

CAHAYA said...

tak raya kot tahun ni. takde mood. tapi seronok puasa.

why why am not seprais said...

haha as expected. stendet lah pinggang kau mun kau dh dalam mode slim.

rol, yalah kau last year sik nangga nya full attire baju melayu head 2 toe oiiiiiiiiii. malam beraya di rumah apis ya!!! nya maok beraya di rumah or-kay juak baruk full attire ya. mun gik rumah org lom-kay kedak kita tok, sekda nya nk makeiiiiii.

SEN said...

mena ndak kah saes 26.75..agik aku taem f1 k loar saes 28..kalah ompuan eh..

berani kau tiru stael parid..ngamok nya lak ngempas dirik atas mesen jait singer lak..

Yusuf Taiyoob said...

terpaksa la pak usup ngantar dagin unta dari arab k ktk menggemokkan dirik tok

Felicia F. Ramzi said...

biar betik ktk 26.75? erk.. pinggang kmk gik 25..? haih.. wow.. mesti masa berbuka ktk sik makan benar gilak nak? makan banyak gik k.. sak nyaman dipelok kelak-kelak..opsss boh perasan, bukan kamek, sapa2 lah aaa.. eheh

dukunlintah plk said...

ms tikot..
ya lah hoh.. apakah itteww??.. sendiri tau heheh..

titil..
haha.. sama pesen mak ta duak.. harus sik boleh disuroh bertemu atau sidaknya akan bertukar2 idea cara2 utk mengerepak anak2 kesayangan :p

kunduran..
nggai ku.. ahahaha..

odio n wifey..
aihh sapa buntin?? ya buntin tahniah (wifey) kah buntin gajah :p

cahaya..
bak kata miss tikot " rasa mcm ada benda yg x cukup, apakah itteww?".. hihi..

akak seperaes..
taun tok tek ku beraya rumah apis makei baju kebaya sendat tek.. dah janji mek 2 apis tek nya makei baju kebaya indon erkkk.. ampun pis.. pisnowa :P

sen..
lihat perut ku.. jadi rampingkan.. trima kasih tummy trimmmmm :p

pak tayobb..
dagin unta sik mok mek.. dagin dhob mok!!

felicia..
edeh ehh pelok2 indah ;)

John Harding said...

alamakk....berat berapa?? *tiba2 je menyampuk*

dukunlintah plk said...

john..
normal 77kg.. nektok ku rasa 69.. rasa lah.. lom betimbang hehe..

khairul onggon said...

Ktkduak amirfx brcerita hal slim / turun berat badan sedangkn aku merana makin sehat dan kuat (mcm iklan milo).. ehehehe...

Kelebar Malam said...

nang menar..tiap kali nok raya, maka berbondong2 urg kita ngisik ruang kosong d pasar ya...ndak tauk juak lah, apa jak yg best gilak d pasar ya...bila plg k rmh, sampeh tumpah ke jeraya brg nok d beli tek...mudah2an urg kt akan lebih peka dgn perbelanjaan berhemah...jgn terlalu buar gilak berbelanja...

dukunlintah plk said...

onggon..
sik hal.. ya tanda ati senang nak..

klebar..
ya, cuba utk jadi lebih berhemah :)