Sunday, October 4, 2009

Travelling again.. about author, book and bird

"shut up and put your money where your mouth is,
that's what you get for waking up in vegas.."
--katy perry; waking up in vegas

nope, i am not waking up in vegas, but mukah.. yup, on sunday morning, weeekend ku spend di mukah, nakpa jak dapat di polah di mukah time weekend cemtok..

huhu.. ari rabu dah di mukah, supposed to be back in kuching yesterday tapi boss nyuroh stay back alang-alang nunggu meeting di mukah on monday (but now re-scheduled to tuesday).. aihh gila pa.. nasib bait lah ada ngembak buku cerita pakei baca.. deception point, by dan brown..

..seriously, gilababi-best buku tok.. cerita pasal penemuan terbaru NASA, scientific trickery, konspirasi politik US dsb. digabungkan menjadi satu drama yang best gilababi.. heart racing thriller, brain teasing adventure, so many twist.. each drama well written, each character well described... and the best thing is, simple english.. or written in such a way that is easy to understand.. sik lelah ku mok be-refer ngan kamus.. in fact semua buku dan brown yang dah ku baca semuanya interesting dan mudah dipahami..

sapa-sapa lom kenal dan brown, nya adalah penulis buku the da vinci code dan angels and demons yang telah di motion-pictured kan sebelum tok.. selain ya, ada sigek gik bukunya yang dah ku baca.. digital fortress, cerita pasal IT dan konspirasi, yang juga kategori 5 bintang gilababi-best.. tapi sik lah sampei gila babi bebueh-bueh mulut maca nakk.. haha.. cerita-cerita si dan brown tok, semuanya thriller, intriguing, fast-paced, twist sia sinek, tetap ada selit romance lite-lite.. simply brilliant lah..


poster cerita the da vinci code dan angels and demons.. watak robert langdon dalam keduak-duak buku ya dihidupkan oleh tom hanks.. duhal benar kata sidak, mun cerita dari buku di polah filem, antara mbaca dan motion picture, mbaca best agik.. sebab kita dikmpun jadi director cerita ya.. hmm, kecuali lah mun hero-heroin nya eye candy nakk.. hehe..

baca lah buku tok.. especially mun kitak urang IT/ internet savvy.. nok rabun IT cam aku tok pun sekda masalah untuk paham cerita tok.. nang best lah..

..buku deception point ya ku colek dari makcik ku masa ari raya pertama ariya.. sengaja di pinjam di hari raya.. pakei ngabis masa and to distract myself from holiday blues.. masa mula baca buku tok, glued to it.. rasa mok di abis kinek-kinek.. tapi dah tengah-tengah cerita, pandei rasa sayang indah mok ngabisnya.. sebab mun dah abis baca maka sekda lagik lah thrill nya..

nasib bait ada tinggal.. ada juak pakei ku baca di mukah tok.. akhirnya, abis juak nya di mukah tok.. nang best!! 5 bintang.. ku rekomen ngan takrang!!
.
..di hujung buku yang ku pinjam tok, ada nota:

"note: (to self) This book is sponsored by Nek Dak as an 18th b'day gift (she gave RM50). I choose this as the gift. (smiley)"
--cousin Sakinah, the owner of the book..

remember the sad news regarding a fatal accident in NZ involving a group of Malaysian from UiTM not long time ago.. cousin Sakinah was one of the casualties.. may Allah bless her soul, and the rest who she left behind.. amin..

..........................


sana burong, sini pun burong,
atas burong, bawah burong,
tepi burong, kanan pun burong,
depan dan belakang, di mana nya burong..
--rosemary; mari berbalas pantun bersama din beramboi..

berkenaan burong.. tok adalah gambar yang ku ambik di mukah baru-baru tok tek.. banyak burong besarang di eksperimental plot ku.. sana burong, sini pun burong.. saja jak sharing is caring the photos eheh..

..tok ku berik nama pasangan kembar marlina-marlini.. nembiak upis mekrang..


..tok ku berik mana pasangan kembar cik een-cik eema.. pun rangdara upis mekrang..


..dan nyeduak tok adalah bersempena pasangan kembar yang tidak asing lagi.. pasangan fieza-nieza.. ehehe :p

23 comments:

f.i.e.z.a said...

hahhaha.cissss ada indah nama mek ngan nieza.burong lagik ya..
kelak mek molah kembar version juak; bang jaki+bang oon. ;P

btw ktk cam nieza juak suka gan dan brown.nya ya ada collection n smua d baca ktk semua nya ada.hehe

bunga said...

lamak dah sik maca buku eyh.. maca newpaper pun malas. surat jak slalu di baca atas dasar keja..huhuu..cute juak burong2 yaa..hehe.

n i e z a said...

on travelling again,
lamak juak ktk di mukah o. mesti boring. boh frisky indah mlm2. :p

on books,
i loooooove dan brown! kmk dh baca suma buku nya & nektok nunggu nak maca sekuel The Da Vinci Code, The Lost Symbol ya gik. mun kmk dh ada lak, ktk mok minjam? :)

on bird,
awwwww sweet eh. wpun kmk duak disamakan dgn burong but its ok. kmk suka! :D

ps: alFatihah for ur late cousin. she's definitely missed.

Faizal n Fashitah said...

1. Ku nang minattt buku from author Dan Brown! crita nya suma best best! XD

2. Semoga roh cuz sakinah di cucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..amin.

3. Cak n kiut daa jak anak burong ya eh! kedak Fieza duak Nieza jak! ehehe XD

Mr Duey said...

Pak Dukun..

First-first selamat hari raya..ampun ooi mun aku ada salah dan silap. Ttg buku Dan Brown nang best aku pun suka juak maca buku2 tok sbb best agik dari nangga motion picture nak tapi aku rasa ko sebenarnya boring ya abis semua buku ko baca.dahlah di Madrid (nama glem mukah) sikda apa2 gilak ..kenak ko sik maca buku "Permata Yang Hilang" hahaha buku kamasutera melayu..jaman kmk org belajar lok buku tok sampei renyok dibaca aku sikdalah aku maca ya aku baca buku Tamadun Islam dan Buku dari Yusuf Qardawi jek (umm mena kah?)..apa2 pun mun nemu di MPH kelak ku negor..aku suka pegi sia..bukan apa baca buke free sebenarnya.

joynstar said...

membaca jambatan gantung. hahaha


XoXo

AmirFX said...

Buku lah last idea mun aku boring d rumah.. Nway, ko dah nemu buku k baca.. Bacalah buku sampei tembok besar china... nang ada.. hahaaa... Selamat Hari Raya...

Mr Duey said...

Joynstar...

Jambatan gantung satok dah sikda lagik dah..sedih ehh banyak kenangan aku di sia..

lupak madah Al-fatihah ngan cousin dirik Pak Duk..

Kunduran said...

nang rajin ktkorg maca...i prefer muvies...dpt ku layan jak, sbb aku nang sik suka mbaca. mun ada official matters ruk ku baca dengan detail, yg lain2 smua ku proof-read jak...eh ada sigek gik ku suka baca, interesting blogs ^_^

John Harding said...

lain kali bring me along.. sure sik boring :)

Rudy said...

padu tek ko di Madrid duhalll wahahahhaha..Alu ngekot mr duey juak dah aku...

karya-karya dan brown nang best..nunggu Jaki Brown ngeluar buku lok..eheheheeh

Alfatihah to ur late cousin

Ms Tikot said...

Wahhh byk koleksi Dan Brown eh. Bukunya lah best2.

Kelebar Malam said...

ermmm...interesting, mok lah carik bub nyak...

f.loren said...

sikde mase mace buukk nak gia aie. letap letop tido 10menet kakya. hahaha eh. nang kedak niza & fieza. wakakakkaka tulah mena. keknek. selamat berkuang kuittt. busy oh sekda taem nak deting kohhh :(

oon said...

yahh dolok dah urg nyruh maca dan brown. sigek gik ki, kite runner, harus ko maca. sikdala misteri2 segala, tp emo, boleh ku nangis maca buku.

izzatul nabila said...

sapa ada buku angels n demons?? mok pinjam..hehe..

MAMI_FARIS..... said...

rekomen ngan kmk the best hotel in the world in 80days d mukah lok... kmk akan ke sia soon tp sik tauk apa hotel best..yg dkt pasa... senang nk bjln n carik makan... tq
by d way selamat ari raya...

dukunlintah plk said...

fieza..
kiyut bah burong ya ;p

bunga..
ku pun baruk2 berkecimpung agik.. dolok2 nggk pandei maca buku text sekolah ajak nak haha..

nieza..
tgh nunggu juak the lost symbol tok :)

odio lakibini..
nang best..
amin..
nang kedak haha.. XD

mr duey..
ko tok mun komen nang over ooo.. haha.. tegor jgn x tegor..

joynstar..
jembatan gantong dah ruboh :p

amir..
mun maca katalog dak cosway best agik nak.. haha

kunduran..
ada sigek gik best di baca.. membaca olahan dan personaliti urang sambil membuat telahan2 dan spekulasi :p

john hardon.. erkk :p
nama di atas ya ndak lah ku berani wahaha..

rudy..
bilakan mun mok nuggu ku publish buku.. biografi of pak dukun??.. ada sapa2 berminat mok maca/meli??

miss tikot..
wahh bnyk nya koleksi.. tapi semuanya pinjam errrr.. haha :p

kelebar..
nang best.. carik jgn x carik..

f'loren..
ehh tua bigik mok dating.. baca jak lecture notes sia haha..

oon..
kite runner??.. MINJAM!! haha :p

izza..
nanggar mun tunggal ku ada, lak ku minjam kei jamek ngan kitak..

mami..
dah reply lam blog ktk.. selamat makan umei.. tpt mkn paling best di mukah.. tepi sungei kedei ujong dan no.2 ujong (sebelah tepekong).. ayam penyet paling nyaman setakat tok ku cerik pun ada di mukah.. kaul resort.. tapi mok d call dolok.. no tepon x ingat.. lak merik..

John Harding said...

bila masa namaku jadi hard-on tok? aihh.

Alin' said...

Rasa macam sedih maca ur story... kinna sad deep inside me....

dukunlintah plk said...

john harding..
typo bah.. hehe ;)

alin'..
aihh.. pa yang sedih nya??

n i e z a said...

the lost symbol dah klua! cepat beli sblm abis! hehe..

dukunlintah plk said...

nieza..
yeay :D