Wednesday, February 24, 2010

Escapism: lari dari dunia nyata..

.
amaran along menagih hutang: pak dukun mok bercherita panjang.. mun kitak urang ada kerja, bagus kitak urang ngagak kerja kitak urang jak.. masa itu emas.. tapi mun kitak urang mok baca juak sampei abis, i luvvv you lah *muah muahh..

.............

semua jak down! semua jak down!.. economy down, server down, car breakdown.. oon down farah down mak? down nerves breakdown.. serba serbi extradownganza lah.. adakah disebabkan cuaca sik menentu maka semua-mua down?.. rega minyak jak sik pandei down down, benchik ku!.. hmmmm, ku sik boh cita lah.. nang dah menseya bana down ngen kerja ku..

kejadian ari ya.. dah palak ku jem dengan kerja yang betimbun.. alu lah ku take a break di dalam dunia siber.. masok dalam sigek chatroom.. chat punya chat, betemu ngan sorang geng keras lamak tapi dah lost contact.. kata lah M namanya (bukan nama sebenar)..

betanyak lah kabar masing-masing.. cerita punya cerita, alu keluar cerita ku besaduk..

saduk punya saduk.. M datang kesian.. alu nya merik buah pendapat:
“i think u should take a good break.. forget your work for a while.. go somewhere else.. charge ur battery.. hmmm, why don’t u come here.. jalan-jalan we can lepak-lepak.. just like ol’ gud time..”

aku: “malas ku.. sekda papa di kl nun.. kl nun semuanya mok makei duit.. teket belon ajak dah sekian” ..kata ku dengan nada chokot..

M: “pakata cemtok.. aku ada voucher e-ticket airasia.. semadinya ekspired, bagus ku merik ngan kau.. datang ko sitok..”

aku: ”mmm.. thanks, but malas ku ehh.. tambang balit gik kelak.. chokot ku aihh.. bekira ku ngan duit nektok zaman ekonomi meleset tok..”

..but M insisted..

M: ”boh ko susah ati.. RM400 ya.. carik ko tiket murah, cukup pakei kau pegi balit.. lak ku ngambik kau d lcct.. ko pun boleh diam rumah aku mun ko maok.. lak ku ngembak ko jalan-jalan.. voucher forwarded to your email”

haihhhh.. rezeki datang bergolek.. aku dengan senyuman lebar mereply:
”aku bukan nya minat gilak mok gi kl, but since ur offer is too good to refuse.. aoklah, kelak lah ku ngecheck bila ada tiket murah..”

..hmphh eksen jak ‘kelak’.. kakya alu kinek-kinek jarik ku cheredit nge’click ke website syarikat penerbangan tambang murah nok sik berapa murah ya.. kakya alu ada tiket one way rega all and all RM135.. aih aih aih alu otometik tangan ku molah purchase.. kakya alu ku madah ngan M “ku dah meli tiket!.. flight isok, ambik aku..”

yahh betapa aku muka sik malu sik muang peluang.. sekda ku miker agik kerja di opis, cuti approve kah sik.. lagipun betemu weekend and public holiday chinese nuyear ya tek.. sik ku lalek agik mun boss ngerepak becarik ngen aku.. (hmm.. terit jak madah sik berapa minat.. sak jak kakya alu begagan, kejeron.. ya namanya eksen 1000.. ego errr.. dah lah chokot gik ya, huh.. nasib lah gik ada urang sudi bekawan ngen aku.. urang bait kedak M gik ya.. huhu..)

maka kinek –kinek juak ku madah ngan parents yang ku gi kl isok, then packing ala kadar cukup pakei 2 3 ari.. tapi tiket balit ku lom beli.. tanggarlah mun ku rindok ku stay lamak..mun sik rindok, ku pecut balit..

esoknya awal pagi aku dah  ke epot.. dalam perjalanan ke epot baruk ku mesan ngan operator kak leha.. nyuroh madah ngen boss aku emergency leave, away for 2 days; family matter.. kakya alu ku tutup henpon.. rusak mood ku kelak mun ku nanggar nama boss appear lam screen henpon ku.. lalek lah mun boss carik aku..

..di lcct, M dah menunggu dengan kereta mewahnya.. gila ko M.. kaya gila umor gik mudak dah berisik moto kedak ya.. harus ko di inang puan sri nak.. yahh tauk ada stetmen dengki.. hekk..

..pasya kereta mewah meluncur laju ke rumah M.. M ngajak lunch di rumah nya.. mak nya dah masak spesel.. aku aok ajak laaaaa..

rumah M terletak di kejiranan urang kaya di kawasan strategik di pinggir kl.. besar gila rumah M.. sik ku sangka M sekaya tok.. mok rumah tok di pinjam sidak pakei belakon lem tibi ngkali.. aihh.. aku ala jakun jak nanggar tiang roman besusun depan rumah nya..

masok-masok jak, mak M alu rioh rendah.. alu kiss-kiss pipi mek duak tek (bulak ku ajak bah.. hehe).. dah masok tek, mak M nyuroh M ngembak ku ke guess room, bemalam di sia jak padahnya.. boh gago becarik otel indah.. aku tek nang mok diam otel jak.. supan juak rasa semua jak provided.. (tapi ngakuk lah pak dukun.. bahwa yang free itu sememangnya best.. weeee)..

dah unpack dah makan dah ilek-ilek tek.. kakya mek duak mecut ke pusat ibukota.. M ngembak ku ke shopping complex.. aku tok jak, nang sakai ikit ngan tempat-tempat kedak dak pavillion, the gardens ya.. nei lah aku beduit mok meli barang di sia nak.. soar jeans bread n butter nok paling murah pun rega 7 8 ratus.. so rejeki mata jak lah.. mintak lah nya ngembak aku ke pertama komplek kah, maidin kah.. tempat-tempat cemya jak di mampu pak dukun kohh..

..raon-raon lah mek duak agik ngegereh-ngegereh eserey nang duey musin segenap key ell ngabis masa.. sambil-sambil ya sempat nya shopping.. ku neman ajak lah..dalam masa ya tek, ada lah ku bekenan ngan sigek sandal tok.. rega boleh tahan mahal.. ku nang sekda niat mok meli but guess what?.. M swiped his credit card and  vuala..

hihi.. boh jeless ;p

..huha huha mek duak till dinner time.. then M ngembak aku ke sebuah restoren high class.. time tok aku dah keder dah.. tiket belon, expenses dari saat ku datang, semua jak M chia..sesen pun lom keluar dari kocek ku.. aok, nang aku datang kl to unwind myself, pun atas invitation M, nang keluarga M kaya gila babi tapi sik juak ku pandei ngambik kesempatan cemya gilak nakk.. (tang padah jak ko suka).. dah lah ya baruk hari pertama.. hari esok dan seterusnya gik?.. dah mak M nyuroh ku stay di rumah sidaknya at least sampei abis public holiday.. ujong ada kelak ku terhutang budi tergadai body.. erkkk..

masa dinner ya tek, M molah sigek proposal..

M: “kedong ko dah sik suka kerja ko ya, bagus ko quit.. join my company..”

aku ala-ala sik benapas jap.. gik tekujut ngan statement ya sampei rasa mok tetelan kaki lobster.. (motif mok madah ku ngodar baked lobster with cheese yang nyamnyamnyam pada malam ya :p)..

..ku risik-risik lah kerja pa ya?

M: “kerja senang bah.. kau run sigek cawangan ku di kl.. benda semua dah ada, dah established.. minak kinek tok susah gilak mok carik urang yang boleh di percayai.. don’t worry, training and everything will be provided..”

..hmmm soalan: nang boleh cayak kah muka aku tokk??

M: “pasal gaji, boh susah ati.. ya boleh rondeng.. and for the mean time, ko stay jak dengan mekrang.. rumah besar tapi sunyek.. tinggal aku, my mom, sis dan urang gaji jak.. my dad sekali sekala jak balit malaysia.."

aku (dalam utak): “accept? sik? accept? sik? accept? sik? accept? sik? accept?, sik?”

mun kitak urang.. kitak urang accept sik offer ya?

hmmm..

hmmmm..

......................

..cemya lah cerita eskepism ku tek..

tapi kenyataan nya.. aku masih berada di sitok :(

..kenyataan nya.. aku masih berhempas pulas memerah utak memerah darah memerah keringat membanting tulang di sitok..

..kenyataan nya.. cerita di atas adalah rekaan semata-mata.. sekadar imaginasi ku sahaja.. eskepism dari dunia nyata yang kejam ini.. hikk.. larikkk :p

..kenyataan nya lagik.. nei da agik makhluk bait gilak kedak watak M ya.. dah lamak pupus dah!.. mun ada pun, nang spesis terancam lah ya.. mun ada pun, watak M ya lebih layak kepada mak datin mak datin gersang atau bapak-bapak ikan seswatuhh erkk.. (masalahnya ko chantek ker ada mak datin maok ngan kau!!)

..kenyataan nya.. palak ku sot untuk kesekian kalinya.. sik lamak saal benar-benar ku tok hihihi..

bah.. thank yu for your time.. jangan jerak oii.. please come again soon..

and forgive me for my 'sot'ness hehe :p

23 comments:

hiks said...

M.A.L.A.S.K.U.U.U.U.U.U.U.U.U.U.U

pi, sikpa lah. paham ku perasaan kau. nei lah gaya. nak nama kau tek urang penting. mun ko sik ada, bengkrap upis kita ya. aihhh.

hiks hiks said...

eh, dude. mun benar tek nak. ON jak sia bah. kau ya. gik juak nak CAKAP AJAK.

Queen Bunga said...

baruk mok mintak nomo tepon M tek. (haih, matilah materialistik)..
hahahahaha.

Hajib said...

jangan u... i dolok mala jak ada sorang laki ya nyuroh datang agak nya di KL... dari tket ngan expenses semua nya tanggongg... dangggerrrr!!! sik ku pian ngan orang camya... bak kata u tek... ada klak tergadai bodi... kekekee


p/s:aku seorang lelaki lurus....

betabun ku nyumpah! said...

menaa.. geram sengah ati tok. pa kah. nendak ku eran juak.kakan juak M tek nak swipe2 card ncia slepa indah. hebat lah ktk tek? dah tek M ya cek habbang. ulang2 ku maca him his he ya. nang nyirap aek bandong darah ku maca. leng leng kenak bulak. rasa nak kurus kinek2 kamekk!!!

Asphyxia said...

Rasa-rasanya adalah lam 10 igek 'bakal' nasehatku nyuroh nerimak tawaran ya tek. Laju jak hard disk drive lam utak berpikir konon nak merik advice tek.

Tok giney gaya tok, nak moha ka, nak ngoleng dirik ka, nak ngempas pc ka, nak ngigit urang rumah sebelahka, giney aku nak ekspres tok?

CAHAYA said...

M is too good to be true. Ingatkan menar dtg KL. Apelah!

hannaH said...

hohhhhhhhhh malasssku.sa nak ngempas dirik rah meja lok!

AmirFX said...

Best cita tok... Mun lah ada watak M ya wujud go head jak lah... uhhh.. Dah meijin makei kasut baru, tempat keja baru... haha,....

mizara said...

ingat benar tek cerita tok ..hehe..tp bagus juak la mun ada urang bait kedak ya..ney nak carik urang camya oo

Rudy said...

haha..nang bait benarlah mun wujud manusia camya..

Faizal n Fashitah said...

Cettt!...ney ndak suk kejap ku baca entry tok.. nang bait gilos laa M ya..impress ndah ku tek. Chek2 kenak bulakkkkk adehh..

deadcatzilla said...

(tepok daie).. sabar jak lah.. hahaha bagus2..

Ms Tikot said...

Cis. Cerita rekaan semata-mata, igt tek benar. Sebenarnya... maybe ada manusia mcm M ya, tapi nya mesti ada tujuan lain ya.

Anonymous said...

Edeeehhhhhhh Aki...dah asak ati ku tek....ada geng ku merendek d kl since c maman ya malar bz....check2 aku tertipu kukot eh..........

me said...

..hmmm soalan: nang boleh cayak kah muka aku tokk??

jawapab: NANG..NANG 'BOLEH' DICAYAK BENAR-BENAR. caken juak aku kenak bulak idup2 eh

dukunlintah plk said...

hiks hiks hiks..
mun akak dah malas ku lagiikk lah M.A.L.A.S!!

bunga..
coba call no tok gak: 016-8001837 (amaran: risiko tanggong sendiri k).. hehe :p

hajib..
lelaki lurus.. hehe..

dik farah..
yahh rasa membantu jak mun blog tok boleh molah orang kurus.. hehehe.. jgn jerak oii ;p

asphyxia..
ngoleng dirik tengah jeraya jak kitak.. ehehe..

cahaya..
too gud to be true kann..

hannah..
mpas dirik rah sukut meja best agik.. heheh ;p

amirFx..
best ka??.. makseh makseh..

mizara..
ney nok carik??.. ada no. tepon d atas tek :p

rudy..
ya bukan menusia.. tapi jelmaan malaikat ngkali.. errrr..

fezal..
ko pun bait kedak M juak.. bah chia sandal mahal sigek lok..

deadcatzilla..
tepok daie kuat kit.. antok ke dindin boleh juak.. hihi..

miss tikot..
benar kata kitak.. selalunya ada udang d sebalik mee..

anon..
maka sebelah rumah tapi gik kenak bulak juak.. bila lah masa ku pegi kl chinese nuyear tek.. hehehe..

me..
bak kata kitak: nang.. nang BOLEH cayak.. haha :0

hannaH said...

hohhhh kin sot klak mbak ngempas palak rah sukut meja aihhh.

Otit said...

dah nama pun ecapism,mesti la pasal angan-angan.

Su iJamm said...

memandangkan ko pun dah ngakuk ko sot, ku maapkan lah. boh molah camtok gik, k..

dukunlintah plk said...

hannah..
sik hal.. sak rami-rami sot.. haihhh..

otit..
tau tak per.. hehe..

su ijamm..
haoklah.. selamat ari raya maap zahir batin :p

oon said...

cakaaaaaa.

CAKAAPPPP AJAKKKK NAKKKKK

zara said...

telebeh gilak berfantasi dgn kiss&jebat kali nakk..ya nyuruh ktk ada sot2 kit.. but I like sotness mu itew!

mejin jak mun ada org kedak M ya yg 100% sekda udang ka ikan ka pusuk ka di sebalik mee...mun juak ada, nang muji kmk dgn mak bapak nya...sambil bertanyak..ada gik sik stock? mun nak M ya..sikboh jak.. rami dah booking nya bila nanggar komen2 org dlm tok, Ki. hehe