Wednesday, March 31, 2010

Sharing is caring.. jangan berdendam..

.
sekadar berkongsipachai.. nasihat orang tua-tua.. untuk renungan bersama..

..berkenaan dendam dan sakit hati..

mun kita sakit ati ngan seseorang, kita yang merasa sakit nya.. urang ya lom tentu rasa sakit.. sakit ya merupakan perasaan yang berada dalam kawalan kita.. so its up to us mok menanggung kesakitan ya or membuangnya jaoh-jaoh ..

cara paling senang untuk menyembuhkan rasa sakit ya ialah dengan cara memberi kemaafan kepada si pesalah ya..

yoh.. sik kan senang-senang ku mok maap kau cemya-cemya ajak”.. kompom hati manas akan madah cemya, instantaniously.. ya nang normal bah, heheh.. tapi mun berlarutan, jadi dendam.. mun dah dendam, selagi ati madah cemya, nengar nama nya, timbul rasa benci, sakit ati.. even nanggar resemblance mukanya, or something yang berkaitan dengan urang ya pun boleh membangkitkan rasa benci, sakit ati sik berkesudahan..

maka beri lah kemaafan.. tapi bukan senang untuk memberikan kemaafan!!

jalan senang untuk memberikan kemaafan adalah dengan mendoakan kebaikan dan kesejahteraan ke atas urang ya.. (tapi bukan senang ya!!)

contohnya, kata lah sakit ati duit kenak tipu.. lalu kita nyumpah “sik berkat, haram duit di ambik ko ya.. bukan nya makin senang ko dengan hasil nipu ya, tapi makin susah gik ada kau.. mbak nasib siyal”..

sumpah urang yang teraniaya ya dianggap doa.. dan doa urang yang teraniaya mudah untuk dimakbulkan.. maka malang lah nasib penipu ya.. tapi apa yang si penyumpah tek dapat?.. duit ilang ya dapat balit?.. lom tentu dapat.. puas ati??.. lom tentu nya puas ati sebab nya sik tauk apa malang yang menimpa penipu ya.. kakya lagik, atinya masih bedengut-dengut sakit setiap kali terkenang duit nok ilang ya..

..dan kata kan lah si penipu tek benar-benar di timpa malang.. makin susah, miskin jadinya.. maka makin menjadi-jadi nya nipu.. mungkin urang nyumpah ya akan kenak tipu lagik.. atau gereknya.. atau adik kakak nya.. ndak kah sakit ati bedabel-dabel..

tapi sekiranya orang yang teraniaya ya mendoakan kesejahteraan ke atas si penipu ya.. mendoakan semoga diberikan hidayah kepada nya.. dimurahkan rezekinya supaya nya sik perlu menipu lagik.. (ingat! doa urang yang teraniaya mudah dimakbulkan).. lalu penipu ya sik lagik menipu.. ndak kah kurang statistik jenayah penipuan.. dan dengan mendoakan kebaikan kepada si penipu tadik, maka otometik si mangsa ya memaafkan si penipu ya.. dan otometik rasa sakit hati, dendam ngan penipu ya hilang.. kakya sekda nya bedengut-dengut agik pasal rugi duit ilang kenak tipu ya..

..untong-untong berkat doa tadik, penipu ya tobat.. sik nipu agik, lalu bebisnes, lalu jadi tokey besar.. dan berjaya mukak kompeni besar yang memberikan peluang pekerjaan kepada ramai orang.. nei tauk ada anak si mangsa tek ada juak bekerja di sia.. gaji bagus, bonos 6 bulan (yahh.. ko ada bonos 6 bulan!!).. dapatlah rejeki halal pakei anak si mangsa merik ngen bapaknya.. maka doa bagus murah rezeki si mangsa tek dapat ke dirik nya mpun juak, bahkan sampei juak ke anak cucunya.. ndak kah sik rugi, bahkan mungkin untong berlipat ganda..

p/s: pak dukun lamak tok ndak alah-alah ngereco ngerepak eheh.. ya lah sekali sekala sharing is caring nak.. pakei peringatan dikmpun sebenarnya.. heheh :p

p/s: mun kita sik nyumpah urang ya siyal.. tapi kita nyumpah dirik kita mpun jadi kacak, kaya, gagah perkasa.. ya kira sik?.. eheh

p/s: selamat ariraya maap zaher batin :p

16 comments:

vivian said...

terima kasih..insaf eh..mk xda berdendam dgn sapa2..

forgive and forget.

AmirFX said...

Dah raya rupanya kita tok tek... Insaplah wahai penchurik... Ku harap juaklah ada penchurik maca entry blog kau kali tok... Mudahan juaklah... Amin...

Rudy said...

you exactly right LeeCH WitcH doctor.sokong 100%

undi PAK DUKUN..hehe

Anonymous said...

reverse psycho lah tok haha. aok dude. boh sakit ati. boh dendam. ko maap jak sapa-sapa ko rasa sakit ati ya. tapi sebab kau kenak lindong kain kakbah tebal 100 inci, insya allah sik ada juak kau sampei tahap gia. aihhh pahal jadi ke kau? hiks

f.loren said...

hmmm aih terasa ku.. mek sak ati sik gine. minak terasa nya kurang respect ngan kwn2 kamek jak. sekda lah doa burok2 ngan nya. minak sik mok klaka jak lok. sekpa kah gia?

dukunlintah plk said...

vivian..
insap eh insapp.. ilek2 insap gam adoo?? wahaha

amir..
amin.. pa di amin ku tek ooo.. :p

rudy..
makseh makseh.. lak ngator jeraya, nambah lampu jeraya ke kampong takrang..

anon..
aihhh.. sekda ku rebes saikologi indah.. i cool jer.. sakit juak ati ku sekejap ria.. tapi ingat ngan nasihat tok maka sakit ati ku jadi madot.. mun diungkit2 gik cita kadang2 saq juak ati tapi dah ngingat dimaafkan, so no point saq ati agik nakk.. sbb ya lah ku mok share ngan bloggers lain.. tapi mun ko rasa ku gik sakit ati, pa kata hiburkan ati ku.. chia nanggar wayang 33 igek movie sekali ngan makan2 after that, boleh?? wahaha..

farah..
"sekpa kah gia?".. ndak lah ku pandei nyawab.. mun sik mok klaka, begeletek2 jak :p

uSu iJamm said...

aok.! paham ku bah. ku maapkan k.

Felicia F. Ramzi said...

duhal gik kongsikapcai kita tok tek. *tunduk tunduk berjabat stail cina..

ya ktk, boh ncuri duit orang, nakkah dah kenak sumpah..bagus ktk berik balit duit ya, mun sik kelak ktk kin miskin lak..

tapi sikpalah, kmk halal jak duit nak diambik ktk ya. doa ku bagus2 k ktk. bah, kira sik ya sebagai doa?

CAHAYA said...

betul. suka entri ni!

hannaH said...

cucuk nang stuju menar kata ktk ya nek dukun..nyakit ati dikmpun jak bah dendam2 tok..saiko sorang2.

joynstar said...

aku lah susah mok memaafkan orang, tapi lekak ku maca post ustaz tok, aku jadi insaf, insaf bahawa ada pahala mun memaafkan. benar...sakit bah mok berdendam sakit hati, idup sendirik sik aman.

mok mula memaafkan yalah yang susah, esp mun orang ya close to you. maybe memaafkan, tapi sikkan percaya agik lah. tapi bukan ya tanda2 belum bebena memaafkan kah? konpius ku.

khairul antasha said...

nak memaafkan org ya mudah,..tp konfem msih juak berbekas d hati atas apa jak yg nya polah..yg jaik lah...sik rugi juak mun kta maafkan org...byk pahala dpt..yerr..apa mek komen tok ooo...mintak maaf lah mun xfhm..ia di luar bidang kuasa saya...mun nikah, iboh lupak nyeruk kmk aaaa... :)

MakModen said...

mena koh... Mun kita nyimpan dendam nang kita mpun sakit... Nak memaafkan ya... Mun hati kita maseh rasa berbekas terluka *echewah* cemne mok memaafkan owh... Rasa nya mok makan masa juak la, sampey hati ya heal...? Or adakah hati ya heal bila kita memaafkan? Maaf tok pun mok ikhlas juak. Mun mulut jak madah maaf, kakya mun ta nangga benda2 yang megingatkan kita ngan org ya agik kita maseh nangis cemne ya? Adakah ya sudah memaafkan cuma kita maseh sa sedeh jak kah? *yerh emo duhal*

Faizal n Fashitah said...

Okeh!...aku maapkan ko juak ehek.. XD

Queen Bunga said...

semoga mereka dan keluarga mereka selamat..

dukunlintah plk said...

:p