Tuesday, July 6, 2010

Mental calculation..

mathematics is the language in which God wrote the universe.. kata uncle galileo lah..

aritok pak dukun mok ngajar maths jap.. sharing ilmu ngan takrang.. nei tauk bermanfaat, dapat juak jadi bekalan amal bait pakei mbak pulang ke akhirat kelak.. amin..

sebelum ya, pak dukun mok ngerepak lok.. dah nama jadi chegu (tusyen), mesti harus kuat ngerepak.. ney ndak nya, ngajar nembiak form 5.. di tanyak simple maths 28+37 tepaksa betekan kalkulator mok dapat jawapan.. nok kedak tok lah molah ku rasa nok nelan palak urang.. sik lah ku madah ku tok terer maths tapi sepatutnya nok simple-simple cemtok kira lam palak jak lah.. dapat jimat masa sebab mun waktu ujian, masa itu terhad..

k enuff ngerepak..

kaedah yang pak dukun share tok adalah untuk operasi tambah dan tolak.. pak dukun dapati nembiak sekolah rendah lepas di ajar kaedah tok alu cepat dan konfiden sidaknya nyawap soalan dan kurang careless mistake.. sebab ya lah pak dukun mok share ngan kitak urang.. dapat pakei dkmpun, ngajar anak, anak buah, kazen mazen, jiran sebelah rumah pun boleh juak..

jadi murid-murid.. mari kita sama-sama perhatikan contoh di bawah..

contoh 1.

soalan: 28+37=?

nembiak mun nanggar nombor mengambor kedak soalan di atas alu lah nya begaruk palak dan panik..

..tapi sekiranya di berik nombor senang kedak 30+37 kompom alu dapat jawapan 30+37=67..

so untuk tackle nombor sik kacak seperti 28+37 ya.. mula-mula tukar 28 kepada 30 supaya nombor jadi kacak dan senang di tambah (30+37=67).. pasya jawapan ditolak 2 sebab 2 ditambah ke 28 tadik (67-2=65)

so..

28 + 37
=28+2 + 37-2
=30 + 35 = 65

maka dapat terus dicongak lam palak sebab nombor pelek-pelek ya dah ditukar jadi nombor yang mudah..

penin?.. sik paham??.. sik hal.. mari kita perhatikan lagi contoh-contoh di bawah:
*warna mirah=nombor yang telah dipermudahkan
*warna kunin=operasi lam palak 

(+9)                       (+8)                       (+7)
9 + 4 = ?               8 + 6 = ?                 17 + 24 = ?
9+1 + 4-1 = 13        8+2 + 6-2 = 14          17+3 + 24-3 = 41
10 + 3 = 13           10 + 4 = 14              20 + 21 = 41

9+7=16                 18+26=44                37+46=83
10+6=16                20+24=44               40+43=83

19+8=27                28+17=45
20+7=27                30+15=45

39+6=45                48+67=115
40+5=45                50+65=115

29+16=45              58+6=64
30+15=45              60+4=64

49+32=81              78+17=95
50+31=81              80+15=95

dapat paham sik?.. harap-harap dapat nampak principle behind the method iaitu nombor bejarut dimudahkan dengan menambah dan menolak supaya menjadi nombor yang lebih user friendly.. dan konsep yang sama dapat digunakan untuk operasi tolak juak..

*warna mirah=nombor yang telah di’user-friendly’kan
*warna biru=mun dah ditambah maka perlu ditolak balit..

contoh..
37 - 19 = ?
37+1 - 19+1 =
38 - 20 = 18
sekiranya perlu dipermudah kan agik;
38+2 - 20 - 2 =
40 - 20 - 2 = 18

contoh agik..
67 - 48 = ?
67+2 - 48+2 =
69 - 50 = 19
sekiranya perlu dipermudah kan agik;
69+1 - 50 - 1 =
70 - 50 - 1 = 19

konsep tok berbeza dengan kaedah +/- dari belakang.. dengan konsep tok pengiraan dapat di polah lam palak jak sik payah pen dan kertas atau kalkulator :) 

43 - 36 = ?                VS.           43
43 - 30 - 6 = 7                        - 36
*senang agik                          =  7
utk mental calc.                   

ada paham murid-murid?.. mun sik paham, nok cemtok lah nyuroh chegu rasa mok nelan urang..  haha..
mudahan paham, sak senang molah pengiraan mental.. jangan sakit mental dah lah  :p

(^_*)v

9 comments:

Anonymous said...

Terimakaseh Ki..ilmu yg sgt bguna. Tp kmk nang ada slow kit part math tok..as u know. Hehe..

-zara-

Beautiful Stranger said...

oh tidak..saya lemah nombor..termasok nombor ekor..

bertuah owh org pandey math tok..

kal jis (im not carl zeiss) said...

aku math nang fail lah waka waka.. tapi aku ngitong lam palak nang ngekot cara cekgu tadik hehehe.. bagus.. bagus..

AmirFX said...

Tumpang lalu lok... Aihhh... ADa cikgu lok... Selamat pagi cikgu!

Khairul Antasha said...

hehehe..iboh d telan palak nemiak.haha...bagus tips tok..tp mun nemiak nang suka nekan calculator nang alu biuk nya nangga formula ya.. :P

Asphyxia said...

Chegu!! Makseh chegu oii...bok tauk ada method senang lenang cemtok. Senang dah kmk ngira nek tok. Sik perlu la ngelepar bajar berkareh ncarik kelekeletor setiap kali bos tiba2 nanyak kuiz math lam meeting. Sik perlu dak direktor ngerepak besar2an ngereco apa kenak sik ngembak kelekeletor mun dah tauk nak meeting hal kira mengira ngan siti sifir.

Ilmu berguna tok chegu, boleh molah buku kitak tok. Jadi, komisennya pak, 25% pun jadilaa...

Chenta said...

i love maths... heheee... so i hv no prob with no... mun shopping senang jk ngira budget... ada juak makey cara ktk cikgu... cuma kdg2, pandei biuk juak... dats y senang gk xda +/- ya... heeeee...

Anonymous said...

hmmm..i wander if kiss could understand this..

dukunlintahplk said...

semoga membantu..

n to anon.. kiss sik pandei ngitong.. tapi kiss pandei meramal kdk paul eehehe