Wednesday, November 19, 2008

Mari berangan

patutkah macam tok? tapi sik hal nak ehehe…


”memanggil kepada insan-insan yang pemurah lagi baik hati.. silalah berderma kepada Tabung Yayasan Pelajaran Pak Dukun.. sumbangan ikhlas akan disumbang-mahramkan untuk tujuan pak dukun melanjutkan pelajaran di Subnet Services Ltd. dalam bidang ROV pilot technician sambil-sambil makan angin dan mencuci mata di Filipina.. ROV ya kerja selam-menyelam sambil mengendalikan robot lah.. sik selam-menyelam pun ada juak tapi tetap mengendalikan robot.. untuk maklumat lanjut sila klik sini..

Kos pengajian adalah sebanyak USD12,351.50 (bersamaan RM44,465.40 jak) termasuk penginapan dan makanan (lom check halal kah sik) selama kira-kira 2 bulan di Filipina.. sumbangan adalah dalam bentuk wang tunai dan emas sahaja.. sumbangan berbentuk barangan terpakai tidak diterima..

lepasan kursus berpeluang cerah untuk mendapatkan kerja sejurus tamat pengajian memandangkan ROV industry tok ’is seriously undermanned’ bak kata website nya..

setiap sumbangan ikhlas anda akan mendapat ganjaran dari Allah Subhanahuwata’ala walau tanpa pengecualian cukai”


..lepasan kursus (read: pak dukun) berpeluang bekerja sambil melancong ke merata pelusok dunia, all expenses are paid by the company.. dan dengan anggaran upah permulaan USD600 sehari.. ya bersamaan kira-kira RM2,160 jak sehari..

..awok, ..s. e. h.a. r. i.. sik ku bulak (mun bulak website ya bulak lah aku).. ngalah pendapatan kak shilpa..

mun kerja, bohh banyak, katalah 15 ari dalam sebulan..
maka RM2,160 x 15 = RM32,400 sebulan..
ya baruk 15 ari, lom gik mun gigih 28 ari sebulan, O.T gik,.. ngampu boss gik...
yahh.. ndak ko gila!!


jom bermain kalkulator..

gaji minimum tek RM32,400 sebulan..
maka gaji tahunan RM32,400 x 12 = RM388,800 jak..
(lom ngira bonos 2 bulan gik tok)..

katalah..
60% daripada gaji minimum tek ko (read: pak dukun) simpan..
(pak dukun mun bab simpan-menyimpan nang chokot)..
..so simpanan RM388,800 x 60% = RM233,280 setahun
(lom ngira dividen/bonos nok diberik ASB, tabung haji, fix deposit etc..)

sebelom ya..
nok ku lanja tek 40% sebulan..
maka belanja sebulan RM32,400 x 40% =RM12,960.. WOW!!! ndak ko gila!!

lagi kira-kira matematikus..
modal belajar tek, RM44,465.40.. kira cincai RM50,000 lah.. setelah 2 bulan bekerja alu balit modal.. hmmmmmm

maka setelah 5 tahun bekerja, maka ko (read: pak dukun) akan menjadi JUTAWAN!!
..munn kerja 5 taun.. mun gigih 10 taun?..


maka bolehlah pencen mudak (by that time umorku baruk… 17 tek nak.. + 10 tahun = 27 tahun.. wow!!) bolehlah kakya berbisnes mukak titbits corner debah saujana pakei main-main@mbuang masa tapi turun kedei make moto Harrier nak..

Harrier tek ari senin, ari selasa Lexus, rabu Mazda nok kedak apis tapi up agik, khamis BMW, jemat tutup kedei, sabtu Triton dan ahad.. ahad my beloved existing Wira jak lah..


berangan.. ya silakan berangan..

nang loba..


tapiii.. siney ku mok ncarik duit sebanyak ya dalam masa sesingkat tok??. ada sik urang yang sudi menderma kepada tabung bersama pak dukun?..RM 44,465.40 bukan dikit-dikit duit ya.. + + gik, pake tiket belon ngan mayar sebulan gaji.. pa tek berenti kinek-kinek surat perletakan jawatan main selit debah pintu boss jak..

adakah aku perlu menjual my beloved existing wira? punn sik cukup..
..adakah perlu bejual segala dak bulu dan overtime becarik mak gula?..hikhik..


...........

...........


cobalah tek...
aku ada peminat diam-diam tek.. nya tok anak urang kaya gila babas.. mun diriknya mpun kaya best agik.. dahlah kaya, kacak, bait ati, pandei, sopan santun, penyayang, lemah lembut.. nya tok malar jak follow blog aku tapi sik pernah ninggal komen sebab sik maok di tauk urang.. dah nama secret admirer tek nakk.. lalu nya tek mok spon aku join kursus ya.. chem ni tukkk??

Oooo kitak.. ney kitak tek ney? I miss u too..


ya berangan.. teruskan berangan..

hikhik..



p/s:

sapa-sapa tauk menauk hal ROV tok.. sila intro kan diri anda.. or kitak urang ada kawan yang tauk hal tok.. pls padah.. ku mok interrogate lok.. ney tauk nak....

sapa-sapa rasa mok bederma ya.. sila jak.. muka sik semestinya kacak, asal $$ kacak..

sapa-sapa sik tauk, berangan nang hobiku.. tok jak lah pakei ngibor ati.. hihi..
bak kata ahli palsapah ting-tong..

setiap kejayaan adalah dari usaha..
setiap usaha bermula dari keazaman..
setiap keazaman bermula dari cita-cita..
setiap cita-cita bermuda dari keinginan..
setiap keinginan bermuda dari angan-angan..
setiap angan-angan bermula dari mimpi..
setiap mimpi bermula dari tidur..
jom kita tidur.. matilah tidor waktu pejabat.. matilah molah blog waktu pejabat, awal pagi gik ya kakya komplen sik abis kerja
hahaha..
hiks..
macam iklan susu lam tibi jak nak..
persekitaran yang bersih udara pun segar..
udara yang segar lembu pun sihat..
lembu sihat susu pun segar..
susu segar anak pun sihat.. lebih kurang lah

p/s p/s: maka nok italic tok tek foot note.. dah jadi panjang juak dah..
aku yang ting-tong di awal pagi ;p


11 comments:

zackzara said...

Yahhhhh.. mari berangan! Udah dpt tek.. iboh lupak kwn gula mu ini.. muhahahaha...

Untong mun dpt keja gia. Bila lah pegi tek? Tapi adalah bagus mun dpt terbang dari sitok ke sinun (pilih la seney tempat idaman) makey payung terjun ya nak...ala2 marry poppin jak kmk last week..terbang you! best woooo...

Eh.. tok komen apa tek owh? Weng2 ku jap.. huhu

mak-ikan-yg-lom-kaya-kaya-gik said...

oit oit..ku nk derma 'blukuk emas' dgn kau tok..gi debah tok cepat ku merik *sambil tergisin2

farid-iman said...

hahahaha dan hahahaha dan hahahaha lagi eh, lagik hahahaha ... tetak goleng2

:D , yahh cgek gik ...

p/s
"bidang ROV pilot technician" - smua yg ada salah satu pktn tok dalam original post tuka jadi tok "gi tmpt best2 n makan (halal sajork best2" ... ne gik secret admirer ya tek, boh maen secret service indah bah o?

x be shy, i miss u tree ...

:D

Anonymous said...

ooo.... bang... kuat na juak ktk berangan.... boleh sik kmk jd secret admire ktk? mun mentimun lah owh????

MAMI_FARIS..... said...

nice blog.... nyuruh mek tetak wkt boring2 di opis wkt tok.....

farah.marzuki said...

wuuuuuuuuuuuu. wah. bahhh angan2 lah. dpat laki mcm tok bagus. angan2 kuat. tapi jgn angan2 jak aihhhh.... wkakaka. pegi pilipin kah.. bakettt indekkk!!??

oon said...

yahhhh, kwn ku tok, mun verangan2 mmg no satu. sikpa2 tunggu jak mak ikan koh, ada kelak bah, kacak, kaya, bait, sopan santun, hormat urg tua. yahhhh adanya kelak.

neway glem dah blog ko tok, selepas d feature kat blog aku ocayyy, haruslahhh.

dukunlintah plk said...

hahahahaha.. tetak lok.. tetak lam blog dirik..

zack..
mun sik mok d lupak, sumbangan ikhlas lok. wakakaka..

mak ikan..
malasku.. lamak dah ku di bawah naungan agensi mak ikan tok sik juak kaya-kaya.. ncarik agensi lain jak..

farid..
aok.. nang benar kata kitak (sik paham. tp buat2 paham jak lah)

anonymous..
there's price that u have to pay.. hihi..

mami..
sik bagus maca blog waktu opis, erkk..

farah..
maghintay lang ako mag-post ng aking blog mula sa phillipine

oon..
malaskuu

mama belian n cengal said...

he he he... chali kali juak

dukunlintah plk said...

makseh singgah mama belian..

joynstar said...

yoh...tauk ku aku aher ngomen blogpost ko..mlm tek laki ku nemu ko online...tauk ko, laki aku ROV pilot...Subnet alumni juak...

OK aku assume ko blm amik course so aku akan berik ko informasi yang tahap gila babi bukak mata.

first of all, you will have to expect belanja total ko sia termasuk makan minum tunggang langgang ko ke sia dalam 70K - 75K. Seriously Manila isn't cheap as per myth. Makanan sik halal OK? Even mess food sentiasa ada babi. That perhaps akan tambah ongkos hidup ko sia. 45 hari sia sik ko tahan makan megi jak.

And bila ko abis training it is NOT that easy to secure your first job. Ada orang menganggur sampey 6 bulan, maybe longer. Jangankan Oceaneering, kompeni kecik semut pun mintak ko ada lebih 100 offshore piloting experience and does not include training hours. Dahla belanja amik course mahal, return lambat, sanggup?

Part tok spoiler K?

Gaji permulaan trainee for 3 first year will be USD200-220 sahaja.

Memandangkan ekonomi tengah no-money, even skilled ROV pilot cuma dapat USD250-300 per day, unlike dolok paling2 pun USD450. Local company yang boleh tahan besar even have the cheek bayar experienced ROV RM5000 lump sum.

Memang deceiving kan? Few years back memang mewah but now, we suffer just as everybody else does. Tapi still la gaji ya besar gik dari keja gamen.

Ha, still mok berangan jadi ROV pilot?