Friday, April 17, 2009

seperti yang diputit dari mulut ke mulut VS seperti yang dilihat oleh mata kepalak ku sendirik..

selangkah ke alam misteri tok.. awal warning sapa-sapa nok lemah semangat ya boh jak maca..


”antu.. antuu.. makk.. tulong..” mak juak di tunggah..


dah seminggu-mingu tok opis mek urang gago ngan cita antuuu.. kisahnya berlaku ari good friday ya tek..

awal pagi cuti umum.. opis sunyi sepi.. deruman bunyi moto yang biasa kelang-kelus di jeraya pun sik ada menyebabkan suasana opis menjadi semakin spooky.. hanya terdapat bunyi cicak lacur di sukut padong yang memecah kesunyian.. bisin jak cicak ya.. pa hal kah, ngkali sakit perut awal pagi nak..

datanglah seorang staff ke opis.. gigih molah OT demi mencari sesuap rezeki yang halal.. sik pat ngandor nya pagi ya pa dah disuroh oleh boss ngabis kerja..

”teet”.. bunyi lock pintu dibukak makei kad sekeriti.. masoklah nya melangkah ke ke dalam opis yang masih agak gelap kerana lampu sik terpasang..

dipendekkan cerita (sebenarnya sik tauk juak ku detail cerita tok.. ku nengar-nengar cemya ajak.. pi layan jak lah sia).. huha-huha nya dalam opis nunggu sidak lain tek alu telinga nya yang cheredit nengar bunyi urang tetak..

”isyhh.. boh camacam.. nei da urang lain di sitok” kata hatinya berbisik.. ”ngkali bunyi tikus ngkali hoh”.. pakei nya nyaman ati..

kemudian datanglah staff-staff yang lain yang terpaksa berOT juak pagi ya.. lega lah sikit atinya..

huha-huha sidak ya bekerja dalam lab tek.. aik bertapis reverse osmosis pun abis.. disebabkan nya lelaki gagah tek maka nya disuroh nyalut aik 2 gelen dari mesin tapis aik di lab wing sebelah nun.. (sidak tek bekerja di wing sebelah tok.. wing sebelah nun nang sunyek-sepi sik berurang)..

dalam nya nyalut aik tek.. ikor mata nya tertanggar layak urang macam nembiak kecik melimpas.. tulehnya tek nya alu nya nanggar seorang rempuan berambut panjang ngan sorang nembiak kecik.. eiiiiiiiiiiiii ngutik..

..lom ku intebiu diriknya mok tauk pa kejadian seterusnya.. mun ku dirik betemu tek harus kepaq-kepeq puteh tapak kaki ku berekot pecut 100m..

dalam waktu sidak turun OT ariya tek.. duhal ada juak staff-staff lain yang mendengar ketawa mengilai-ngilai yang sama.. errrrr ngutikkk!!

duhal tek kakak ku nang ada juak nengar susei kawan-kawannya nok diam di taman puteri (dekat jak taman puteri ngan opis mekrang, arum bulak bekentut di opis tok nengar sidak diam ujong nun) nok sidak taman puteri nang selalu betemu ngan pasangan anak dua sejoli dekat-dekat opis mek urang.. eiii ngutik eh..

cita tok berlaku ari jemat minggu nun.. tapi aku baruk tauk rabu tek.. senin ngan selasa tek dah lah aku balit akhir.. sorang-sorang jak aku di tingkat atas tok sampei dekat-dekat nok pukol 6 petang.. nasib bait sekda papa..


sekadar gambar hiasan.. hiasan kah??

..tok seperti yang dilihat oleh mata kepalak ku sendirik..

..rambut panjang, muka pucat, kuku itam.. tapi baju kaler-kaler. eihh ngutikz..

kejadian malam tadik (malam jemat), aku dan beberapa staff lain terpaksa ngabis kerja translating nok sik pekdah-pekdah ya sampei pukol 10 malam di opis tok.. yahh gigih sik mekrang.. dalam boring-boring bekerja tek alu mek urang bekatik-katik ngan antu anak-beranak nok datang ngabas lab ya.. nang cabol, celupar lah mulut eh..

pas abis kerja, masin-masin balit ke rumah masin-masin.. dalam driving malam ari sorang-sorang (dah lah melimpas kubor semariang), biasa lah utak ku.. bermacam-macam imaginasi blue.. opps, imaginasi spooky bermain di kotak fikiran.. tapi sik ku lalek, driving jak aku macam biasa..

sampei lah ke rumah.. sebelum melimpas gate masok kawasan rumah awal dah ku maca apapa nok patut ney tauk mun ada sidak semandin nok ngekot/ numpang kereta ya sak nya tinggal di luar gate ajak.. boh daknya kenjet mok ngekot masok lam rumah indah.. tok petua urang-urang tua lah..

masok lah ku ke dalam rumah.. huha-huha lam rumah.. masa ya ku tengah nanggar tibi.. tiba-tiba jak aku tertanggar akak pon.. akak pon??

.. awok, bukan akak pondan, tapi akak pontianak, dalam rumah.. rambut panjang , muka pucat, kuku itam.. tapi baju kaler-kaler..
sumpah.. sik bulak.. mun bulak kerat jarik manok..

..pa tek si elly mazlin melakon jadi pontianak dalam slot kliwon di tv3 malam tadik.. erkk bah ku pegi semayang jemat lok.. bye..

huahua..
.
p/s: sik pernah ku nengar urang mati dibunoh antu, tapi urang mati kenak bunoh urang, atau urang mati munoh dikmpun kerana makan asut dah iblis dak antu ada lah.. so takutlah hanya pada Tuhan yang satu..
.
p/s: mun takut ngan boss yang ranggat kategori nei ya? ;p

18 comments:

WhiteTulip said...

kmk blom maca gikk......gambar mata yaaa....huhu..gne mok maca tokkk??? huhu..

Ms Tikot's said...

Aih... mcm x habis cerita ktk tok. Lalu terus semayang Jemat. Kmk dolok ada juak dgr cerita ada Ponti kat Taman Puteri ya. Tapi cerita tok beberapa tahun dahulu. Benarkah???

WhiteTulip said...

sine taman puteri ya owh? atas sukma ya kah? kwsn ya nang boleh tahan bahh....ria ada kes rah sukma..sidak main tas pokok.. huhu..

f.i.e.z.a said...

mena ta kitak.takutla hanya pada TUHAN yg satu...

MAMI_FARIS..... said...

nyesal rs tertangga gmbr c maya karin ya... dh la kmk tok penakut... alu sik berpolah susu faris mlm klak... mesti terkenang2 bila nk tdo.. huhuhu.... mun lah kmk tertemu ngan makhluk ya... sikpat imejin koh...... by d way.. apakah ittew cicak lacur? ( ktk tok nang teror bhs sarawak lamak owh... )

zara said...

NyeT!

*ya jak ku dpt padah*

Su iJamm said...

Naaaang ngutik cita tok. Lebih2 agik part nok ujong ya, nait segala jenis bulu. Pastok setaun ku sik nyengok blog tok, apatek ntam fobia..

eMBuN_mALaM said...

eeeeeeeee... seram ehhhhh... ktk towk...rah area semariang boh d main... wpun xpernah ada manusia mati d bunuh antu... tp dah ada manusia d bunuh setan angkara manusia yg hasad dengki nak... tol x??? eeeeeeeee... kmk 2bln lepas ada dgr bunyi cdak nangis... asa mcm sblh dinding umah kmk jk nya... kat are supermall... bus stand sbrg supermall ya mun ktk berani nk noleh nangga kat sia mlm2, sila jk...a da juak cdak kak ponti nunggu "bas"...

Alin' said...

no matter how this turn out
u can make the best of them

dks said...

seram juak opis pak dukun ya .. dah la baca tgh2 mlm .. sorg2 gik ya
"maya karin" dlm rumah ya .. apa crita?
cerita la lagi

dukunlintah plk said...

tulip..
sikda mata ya nganok.. ya gambar urang kenak conjuntivitis sakit mata lah..

tikot..
abis lah ya.. cita si elly mazlin lam kliwon.. ku pun sempat nanggar dah ujong ajak..

tulip agik..
nya lah yo.. atas sukma yo.. nok atas pokok ya kerak, monyet, burong ada..

fieza..
..tapi kadangkala ketakutan menguasai diri..

mami..
cicak lacur kah?.. harus ku molah sigek entry khas berkenaan cicak lacur hehe..

zara..
nyot-nyot-nyet..

suijamm..
aih jangan sampei setaun.. sunyek blog tok klk.. tempat2 nok sunyek lah suka diagak antu..

embun..
nang benar stesen bas ya?.. harus ditunggah sidak misteri nusantara..

alin..
the best of the ghost ahaha..

dks?..
ada gik soalan tok.. tanggar lam website tv3 jak lah.. ehehe

mama belian n cengal said...

sinei ofis kitak tok? craun ya kah?

dukunlintah plk said...

mama..
awok.. mun tang ada jak kitak geng ngan boss ku, boh becerita ngan daknya indah.. erkk

Kelebar Malam said...

kmk nang penakut bab antyu tok..berani gik kmk ngan urg walau besar ney tp bila kaum sejenis dgn antu tok..eeeee...boleh mati takut..

Anonymous said...

aku ada kawan nama nya aji...penakut mati leput tp kembarnya jina berani..howwwww???

dukunlintah plk said...

klebar mlm..
berani ko.. nok brg2 antik dlm simpanan ko yalah bnyk berantu.. eiiiiii..

anon..
howwwwwww??? howwwww am i suppose 2know??? howhowhowhaha...

farah.loren said...

taman putrii du eh. besendikkkk jakk.

Jabeng said...

bahasa apa te kitak ngau tok.ku ndai ngerti.