Saturday, February 7, 2009

Animal kingdom

sebelum ku mok setori.. ku ada sigek tekak-teki..

cuba teka adik-adik ribena, benda apa kah yang ditunjukkan di dalam gambar di bawah?.. sapa-sapa yang dapat meneka dengan tepat kak erin akan berikan hadiah..

what is this? looks like dark vader..

...

3 ari lepas sidak unit kawalan haiwan dbku datang ke rumah jiran lalu nangkap rabbit dan sitam, 2 ikok pusak kurap sik betuan nok selalu bisin tengeong-ngeong mintak makan di umah ku.. dah 2 malam tok dah sunyek sekda nengar daknya belagu.. si puteh ngan si topeng pusak rumah sebelah pun lalu sekda datang juak.. selalunya sidak 4 tok lah secara berjamaah ber-christmas carol depan pintu mun nengar bunyi kechang-kecheng suduk bepangkong ngan tapak..

..oo tedah nya duak ya.. pa ndak kah ceritanya.. aihh rindu indah ku sekda teman ku bekelai time merik daknya makan.. mun ada daknya ada teman ku betampar besepak lite-lite..

si rabbit tok taat, walau ditekok palak dipesit telinga tetap sik melawan.. pasya nya nengar kata, nya sik nait ke rumah walau pintu bengap-bengap tebukak.. (nya nengar kata kah, nya dah jerak mendapat pengajaran?).. ya lah molah ku rindok ngan nya walau nya kurap.. biasanya si rabbit akan dapat nasik paling banyak berbanding sidak lain..

sitam tok pusak veteran dah sekda gigi.. nya tok dah lah kurap, bekutu, kurus kerin, bau langsang.. semua nya lah.. paling ku biuk ngan nya tok nya lah paling bisin.. selalu jak jadi mangsa ku simbah ngan aik.. tapi ya lah kesian juak ngan nya..

kinek tok dah sekda nya duak lalu bebuang lebih-lebih ikan.. si puteh ngan si topeng pun dah jarang datang..


urang madah, mun berinang pusak, pusak akan mendoakan supaya tuannya idup senang sebab pusak tok haiwan yang suka idup mewah..

urang madah, mun berinang manok, manok akan mendoakan supaya tuannya dapat banyak anak.. pa tek mun rami nembiak kecik rumah ya segala dak puroh roti, nasik pun banyak juak mengarei.. jadi banyak pakei putit pakei rezeki dak manok tok..

urang juak madah, mun berinang asuk, asuk akan mendoakan supaya urang rumah ya pendek umur.. pa tek mun ada kematian, selalulah pengilan.. jadi banyak tulang-tulang pakei makan free si asuk tok.. logik juak owh.. mun nikah tek pengilan sehari ajak.. paling-paling pun 2 ari.. tapi mun mati makan sampei nujoh, ada gik makan 20, 40, 100, makan hol..

mun bulak urang ya.. bulak lah aku.. hiss..


mensiya dolok ada juak ku berinang pusak.. si ming ngan mimik.. dalam 13 tahun cemya nyeduak beridup ngan aku.. tidor sekatel.. makan sepinggan.. makan sepinggan ya bulak lah..

dah nya duak parai baruk ku tauk yang ku tok sebenarnya elergik ngan pusak.. patut lah lamak-lamak ya idong ku sentiasa gatal ngan beringus.. megin jak 13 taun ingus lileh sik pandei kerin.. budak hingusan aku tok huh..

dah nyeduak sekda agik macam magik jak idong ku bait.. sebab ya lah ku sik nginang pusak agik.. main pusak jiran-miran tunggal munggai pun main gusok pakei tapak kaki jak.. mun dah dipegang diurut ya lekas-lekas ku cuci tangan..

sigek juak susah berinang ngan pusak tok sebab bulu sidaknya yang dah tanggal dikira najis.. jadi mun ada bulu lekat ke baju mun dimbak sembahyang takut sik sah.. tambah gik mun pusak bejalan serumah-rumah.. mejin jak kakinya bekak ngareh pasir tempat nya berak.. lalu najis serumah-rumah..

...
kinek tok aku berinang kiss si tekurak sepi ya.. dolok ku beli 2 ikok tapi sikok ya (tuah namanya) umor sik panjang.. tuhan lebih menyayangi dirinya sob..sob.. nya mati akibat pneumonia and upper respiratory infection (asa ku lah.. pandei-pandei jak)..

satu lagi post kiut dari kiss..

spesis sidak tok dah lah kacak, eksotik, sik mbisin telinga.. tapi ada susah kit nyaga sebab asalnya dari tempat yang panas dan kerin tapi cuaca kita tok berbeza.. si kiss tok mun cuaca sik cun ngan nya mesti nya mogok makan.. mun dah sehari nya sik makan susah lah ati ku.. so tepaksa lah aku memberikan kehangatan dengan apa-apa cara yang sepatutnya seperti ngkahnya belakang freezer, meriknya mandik aik panas, mancarnya pakei lampu infra red (therapy untuk urang sengal-sengal otot dan sendi).. mok ncarik heating pad khas pakei sidak tok sekda jual di sitok.. ku carik di kl riya pun sik nemu.. internet ada tapi lambat lah cita..

sigek jak kiss tok sik best sebab spesis sidak tok biasanya jadi pembawa parasit cacin rambu (pinworm) dan kuman salmonella.. mok deworming nya tok sik pat sebab nya gik kecik gilak.. ariya masa ku berik banyak gilak makan buah-buahan alu nya kenak parasite bloom (cacin idup subur).. sidak tok sik bagus berik banyak gilak makanan manis.. alu ria ada sekali taiknya ada benda ngeruit-ngeruit.. erghh aku nanggar alu seram rasa..

rambu-ba rambu-ramba..
owh berdebar aku rasa..
pabila bertentang mata..
tak ku sangka ku jatuh cinta..
pandei teringat indah ngan lagu norsyeila amin kegemaran oon..

cacin rambu dan salmonella sebenarnya benda koman di sekeliling kita.. yang paling penting lepas main/ handling sidak tok (or apapa jak benatang or benda kotor lain) mesti basuh tangan bersih-bersih.. yang susahnya mun ada nembiak kecik (urang tua sama juak) makan sik masoh tangan..

inilah haiwan peliharaan yang PALING senang diinang.. mok takrang?


terlanjur bercerita pasal cacin rambu.. mun kitak urang rasa lub-jub kitak urang ada rasa gatal-gatal masa tidor especially waktu dinihari.. ada lah sidaknya bekampong lam perut kitak urang ya.. not to worry so much.. benda tok perkara koman..

cacin tok sidaknya membesar dalam usus.. dah meningkat remaja sidak tok akan begerek.. kedak manusia juak bah.. pasya nya nikah.. tup tup, buntin.. dah dekat mok beranak (betelor) si laki akan bergegaslah mbak bininya ke wad bersalin (lub-jub).. di sialah sidaknya akan bertelor.. kebiasaannya bertelor di waktu malam/ dinihari sebab dipengaruhi oleh suhu persekitaran.. aik entuban sidak tok masa beranak tek molah rasa gatal-gatal ya sak kita begaruk (garuk pun sodap.. hanya yang kurap tahu betapa nikmatnya begaruk.. erkk)..

masa kita begaruk tek maka telor-telor mikroskopik akan melekat di celah-celah kuku.. mun kita sik basuh tangan bersih-bersih-bersih-bersih mun kita makan kelak sidak telor-telor tok akan masok ke dalam perut balit.. maka kitar hidup si cacin rambu pun bermula lagi..

jadi, mun ada rasa gatal-gatal ya.. tahan jak (sak jak ngerisang, sampe mirah-mirah muka nahan gatal).. boh di garuk.. asal kitak urang sik makan telur-telur ya agik (masak pa telor ya tek? goreng mata kerebo kah?).. asal kitak urang sik makan telur-telur ya agik maka populasi cacin ya sik akan bertambah..

..dan akhirnya sidaknya semua mati kerana setiap yang bernyawa pasti akan mati.. dan akhirnya tiada penyambung generasi maka kitak urang akan bebas semula daripada pengaruh cacing.. tapi mun rasa sik selesa dengan idea cacin berambeh lam perut kitak urang.. pegi lah farmasi dan dapatkan pel cacin hehe..

..sebab ya juaklah kita dimakruhkan nginang kuku panjang.. especially ibu-ibu suri rumah tangga.. takut kelak kitak urang menyajikan anak, laki kitak urang dengan telur rambu goreng mata kerebo.. mun telor tek polah telor sambal pun nyaman juak nakk.. gulpp..

...

selain dari kiss si rambu-ramba ya aku ada juak nginang bondaku si ikan kaloi.. dah 6 tahun kami hidup bersama.. nya tok diam tepi palak katel ku.. ku suka meratinya sambil gurin sampei telayap-layap lalu tidor.. dengan bunyi aik mengalir gik.. dengan cahaya lampu akuarium berbalam-balam kenak reflection aik gik.. very therapeutic.. rasa lam akuaria klcc pun ada juak..


kari kepala ikan anyone?..

haihh.. panjang berjela cerita ku tok.. boleh polah novel.. mun kitak urang kepak mbaca.. ilek-ilek lok.. angkat ke dapor polah aik kupi lok kah.. take a break molah megi pun sik hal.. bak kata ninek ku.. ”take your time”..

......

......

......

dah tek?.. sine gik cerita ku tek.. minggu ya tek ku balit dari mukah.. ku berjumpa lah dengan si hippopokiut tok.. so ku mbak balit.. kira mok pakei awet.. sekali tek tang kiut jak diriknya.. so sik jadi ku mok mendek umornya.. so ku ngkah sama bekas sekali ngan kiss.. at least ada teman kiss begusti..

mun lah nya duak kiss pandei beprojek owh.. camne ndak kah rupa anak nya duak kelak?..

the dark vader

sik kiut nak.. ngeri sebenarnya.. mula-mula gelik juak ku nanggar kakinya bedurik-durik ngan tandoknya ya.. ku mejin mun nya terbang alu mangkak mata or diriknya lalu bekukut ke muka or bejarut lam rambut.. eeeeii..

tapi tek diriknya renah jak.. ada sehari ariya sehari-hari nya bekukut di grill pintu sik begerak-gerak.. sik nya lalek pintu ya bukak katup.. jadi pak guard nyaga pintu rumah..

urang tua-tua ada pepatah ”akal beru”.. bemaksud tauk diriknya mpun ajak.. sik lalek ngan urang lain..
contohnya tek:
”nang akal beru lah kau tok.. makan tauk perut dikmpun jak sik lalek ngan anak ko lapar ya”..


si beru tok nama saintifiknya Xylotrupes gideon borneensis.. nya dikategorikan sebagai perosak tanaman kelapa sawit, nyior dan pisang.. mula-mula ku coba beriknya makan karot nok ku tukuk-tukuk sak lembut.. bekak ku check lam wikipedia sidak tok ngisap cairan pokok dan buah-buahan, ku berik nya makan pisang, betik dll.. alu sentiasa makan jak beru tok.. ku mok nyuroh nya lekas besar sak makin ngeri rupanya.. tapi nyatok sik kan pandei besar agik sebab dah akil baligh.. eksoskeleton sidak tok sik kan membesar agik setelah full adult..

..tapi nei lah tauk tang sikok tok pandei besar sebab nya bekak kenak x-ray masa luggage scanning di epot sibu.. causing genetic mutation lalu nya membesar no limit lalu jadi saiz giant.. dapat ku nunggang nya pakei musin kampong sambil ku njajak ikan.. sambil-sambil ya sapa-sapa mok nunggang ku charge RM15.. sik mahal.. mun mok numpangnya terbang ada mahal kit lah..RM45/15 minit.. ok sikk?

selain benatang-benatang tok, ku pernah juak nginang kathy si giant katydid of borneo si belalang rusa.. spesis belalang rusa paling besar di dunia.. dalam 8 inci panjang badannya.. mun sukat dari ujong sesungut ke ujong ekor ada dalam 15 inci panjang..

spesis dak katy-jah ibrahim..

dari mukah juak ku ncolek nyetok.. tapi sik lamak ku nginang sebab nya tok pengotor.. berak mupus sebarang-barang jak ngan canon ball nya mengarei-ngarei.. tapi sigek best mun betemu nya berak.. macam nembak meriam hehe..

nya tok bisin juak.. ngutik jak bunyinya malam-malam ari.. ujong-ujong lepas seminggu ku lepas ku nya.. time ya ku lom ready gilak.. kelak-kelak nemu harus ku inang agik.. kali tok ku dah tauk mok modify sangkarnya.. siap lah engkau kathy..


..jadi, jawapan kepada soalan teka-teki di atas tadi apa, ya hadek-hadek?..


satu lagi soalan bonos/ kesimpulan:

coba kitak urang tekak.. dalam banyak-banyak binatang yang ku sebut di atas, spesis binatang apakah yang paling best?

jawapannya adalah..


jeng jeng jeng..

jeng jeng...........





sebab..

ikan sodap lagi bekhasiat dimakan dan boleh menjana pendapatan kepada ku hehe.. dan ikan boleh membuatkan otak menjadi cerdas.. betol sik mami faris?.. baca entry mami faris tok.. pas ya kitak urang bolehlah membeli ikan dari aku dengan harga yang jauh murah dari harga pasaran supaya kita berami-rami jadi orang yang pintar cerdas.. tapi..

(ada tapi-tapi indah)..

tapi.. nggu lok.. kinek tok aku gik bejual di opis ngan keluarga serta urang-urang dekat sahaja.. kecil-kecilan tapi sik cukup tangan dah tok.. tapi mun kinek tok mun kitak urang meli dalam volume yang banyak (5 kilo ke atas) terus ku layan jadi VIP customer.. hehe.. contact jak email ku di profile ku ya k.. mok njual runcit kedak ku bejual di opis or ngan famili gik miker strategi yang sesuai.. kelak dah tauk kelak ku umum dalam blog (harap-harap jadi lah).. insyaAllah..

oklah.. ku tauk dah kepak kitak urang maca entry kali tok.. ku pun sik sangka jadi sepanjang tok.. idea gik banyak tok.. ngkali dah over makan ikan ya lah otak terlebih cerdas tok.. sik hal lah.. simpan jak pakei lain kali.. mun masih relevant lah..

sempat juak iklan..

sekian, makseh.. 1909 patah perkataan + 7 gambar :p

14 comments:

khairul onggon said...

hahah... lub-jub indah.. kekekeke.. teringat pusakku nama Jojo ngan Chiki.. duak2 dah mati.. cacin ya tek senangh jak diinang padu... kekeke..

farah.marzuki said...

nisottttttttttttt ahahhahahahahahahahha. salmonella di sine2 ada. kulit telor ada jjuak salmonella eihhh.

lubjub gatal indah ktk tok. meherrr tahh jgn di mbak ke public hahahahahhaha lucah betol!

FaDLi said...

yoh... macam-macam binatang peliaraan kau... lub job ku gatal kinek tok .. adui.... meli pil cacing la tok...

Rudy said...

beru ya ngeri kali jak upa..ingat ku gik kecik, ku la takut ngan binatang nama beru tok

Su iJamm said...

Patut lah malar bz. Dah jadi penjaga zoo duhal..

MAMI_FARIS..... said...

ya rabbi........... the longest entry in d world in 80 days....
ktk nang big fan of animal lah...

dukunlintah plk said...

onggon..
chiki.. ingat sik takrang ngan cumi n chiki?.. sapa-sapa ingat ya kira dah tua lah.. sapa-sapa dah tua tapi sik ingat ya kira dah babo lah :p

farah..
ilmu sains bah.. sik nya lucah..

fadli..
walaupun ku madah ya benda koman.. tapi tetap ku mok madah "eiii cidak ehh".. haha..

rudy..
ku lah suka nikam benatang ya sak terbang alu menabun kakak ku lari hehe..

su ijamm..
cita-cita ku gik kecik ya..

mami..
gik kecik sik puas main ngan sidak tok..

:p

asma said...

ki, nak darth vader ya byk ku nemu kat lembaga sawit, kat rambungan.kotan byk binatang ya, takut ku nak kuar moto.mun ku tauk ko minat, bagus ku nyuruh dak indon ya nangkap k kau, dalam 100 ekok, sikda masalah ya..heheh

Prince Of Metroxylon said...

Hahahaha.... Ikan semah ku d Kampong x maok nulong jual???? I ambik 15% jak...

WhiteTulip said...

aiee...ngeri naaa juak upa beru ngan belalang ya juakk...alu sik nyaman dudok mek takut nya ada juak lam opis mek tokk...huhu...ee...gelik eyhh...

dukunlintah plk said...

sema..
aihh.. mun ku tauk nyuroh ku ko madah ngan dak indon.. dah geng mamat indon kah kinek tok?

prince..
boleh juak mun ada..

white tulip..
ada nya, bekukut belakang kerusi kitak ya..

danish said...

yahhhh..
banyak juak binatang dari mukah ko angkut ko owhh patutlah sidak pengutkuasa forestry diketuai achika carik pencolik ya tek.. hehe

*mun carik mena beru ya dimukah byk nok kacak agik tandoknya,kat menara pehin bayak..

dukunlintah plk said...

nora danish..
matilah aku d saman achika..
mok ku raon d pehin ya klk ncarik beru tok.

danish said...

edeh.. nora danish indah namaku..
hahaha..

sikpat achika nyaman,coz nya mala jak sekda di opis.. ekeke..