Wednesday, February 25, 2009

Rasa pa tek? (episod trabeling ke mukah)

wah wah.. waseh waseh.. ku merik kursus ngan sidak staf ladang di mukah.. rifresmen kos dan nyampei info teknologi terkini.. kali tok sidak kampong dan pekebun-pekebun kecil ditunggah sama.. yang datang termasuk tuai rumah, kaunselor, ketua kaum bla bla..

hikhik.. boleh cayak kah? ujong ada sekati ku mulak jak sidak tok nak wahaha..

sik pat di bulak sebarang sidak tok.. neber-eber anderestimet urang kampong.. ada sidaknya lebih wise dari kita tok nok belajar tinggi konok nya tek..


boleh cayak ka?

abis kursus bapak ku call..

abah: pa cita di mukah nun?
aku: sekda papa.. baruk bekak merik kursus tek..
abah: kursus pa?.. bla bla bla..
aku: mek urang molah bengkel.. bla bla.. aku, pasal weed & pest.. bla bla.. urang kampong bla bla bla..
abah: kau merik kursus? boleh ka?
aku: ha ha.. (tetak ngan dikmpun.. rasa bulak jak, sik cayak juak dikmpun bekak merik kursus tek)..


aihh.. under estimate juak bapaknya ngan anaknya sorang tok..

haha.. ngkali abah rasa anaknya gik kecik ngkali.. ne ndak nya nanggar anak nya sorang tok di rumah gik layap bermain ngan beru, rindok bemain ngan tekoyong tepi parit.. hmmm.. ngkali tok lah rasa urang tua ngan anaknya.. mun dapat anaknya sik boh di suroh besar.. mun dapat diam dibah keteak nya ajak.. cemya lah sayang urang tua ngan kita ngkali hoh..

..pasya tek ada gik cerita kompeni nyuroh aku further study.. dalam meeting mamaboss dah nyuroh ku mesti register tahun tok.. sine tek? further di UK kah?.. mun UK maok ku haha.. tapi ku rasa nang dah madot mok belajar agik.. ku dah madah ngan boss indirectly, yang ku sik maok.. rasa mim. alep. lam. sin..

ngkali cam tok lah rasa urang tua nyuroh anaknya belajar kuat-kuat tapi anaknya sik mok nak.. cemtok juak lah rasa cikgu maok anak muridnya pandei tapi anak muridnya entingai.. aku lah nembiak entingai itu haha..

acquiring knowledge nang best.. menuntut ilmu mestilah sampai ke liang lahad nak.. tapi sik semestinya secara formal dgn sistem yang ada sekarang.. urang dolok sik payah belajar formal tinggi-tinggi tapi banyak juak innovation sidak ya nak.. banyak lah alasan ku erkk..

umor dah makin tua.. sepatutnya dah makin matang, makin banyak kesedaran mok nambah ilmu, mok upgrade dirik nakk..tapi ntah lah.. tok rasa makin demotivated.. ngkali mok rasa kenjar lok baruk semangat agik nakk.. haha tetak jak lah.. boh takrang mok banyak komen.. hihi..


p/s : ngereco weng-weng rasa boring sorang-sorang di otel..
: rasa lemas ngan bau stong so strong bilit sebelah.. dah nama diam otel cikai..
: rasa tensen ngan koneksen internet di otel tok..
: rasa bangla bekak bejemor di ladang tadik..
: rasa laparr!!

18 comments:

Ms Tikots said...

Tedah... mesti ktk keboringan sorg dirik kat hotel ya. Dahlah di Mukah nun nang boring giler pig...

zara said...

Mcm pernah ku diat jak...tapi abaikan jak rasa ya.
Nak kata sik cayak, sik pat...ku nang ada rasa cayak bila ktk adalah org yg merik kursus ya. Best sik? Yahhh...ada tips2 sik? Berik lok. *matila..baruk diseru utk merik kursus/talk bln dpn ..di kch! isk.

Anonymous said...

rasa sedih maca cerita kitak tok.. sob.. sob...

FaDLi said...

sikpat ku mejin bau stong bilit sebelah yaaa....eeeeiii

Rudy said...

ujong2 alu heng cium bau setong ya...

mun aku nanga pak dukun berik kursus..aku madah tok "Yes You Can!"

oon said...

hebatt ko ki! vangga ku! mengajar cara nginang tekurak kah??

btw, sambong gik belaja nun, boh malas2, sayanngggg muka kacakkkkk

malasku kau yaaa said...

saaaayaaaaaaaaangggg muka kacak ncium bau stong!!!!!!!

malasku kau yaaa said...

ehh chupp!!..sampei juak panjang jungor azri di sebelah ko ya..hahahaha

MAMI_FARIS..... said...

wasseh... waddeh.... dpt jd chekgoo pak dukun tok koh..... mesti byk ikan fresh2 d cun.... pas ya dak umei..... dak linut.... fuyoo.... sedapnye.......

dukunlintah plk said...

ms tikot..
nasib ada wayarless pree di mukah tok.. mun sik, sik tauk lah pa jadi.. ada ngkali ngantong dirik ku erkk..

zara..
tips untuk menjimatkan minyak.. tips untuk kelihatan cantek ayu jelita.. semua ku ada hihi..

anon..
part nei nok rasa sedih ya?.. sekda mood sedih lam cita tok.. mood boring + ngegeh ada lah..

fadli + rudy..
heng ncium bau ridsect.. kotan stong alu ngodar ridsect pakei ku melawan bau stong.. erkk mati sel paru-paru..

oon + akak malas..
kembang idong ku kenak puji muka kacak.. dah gik ko muji.. dah cukup kembang lubang idong ku ncium bau stong malam tdk..

akak malas gikk..
ada cita nya muka menjus huhu..

mami..
sigek ya lah best di mukah tok.. ikan fresh, dah lah makan murah.. mesti kitak urang sik cayak mun ku madah makan udang galah besar2 + ikan panggang + sayor 2 mcm + sambal + aik utk 3 orang =RM18 jakk.. nyamnyam

Anonymous said...

hahaha...o kukot...kacak muka ko smart makei tie gia....tp rambut ko ttp usak ansei....cayalah....merik kursus ko lamak tok....nang tauk tewwor sidak peserta kursus kak diajar kau....

AmirFX said...

Kenak dirik sik mengenjar kejap d mukah ria... Byk juak gadis2 mukah yang solo n muka kacak dan bukan asa kacak...

dukunlintah plk said...

oii tunggai..
well, rambut is my trade mark.. kira dah kacak dah rambut ya.. lelah ku bangun awal pagi mesen, peysen rambut nyerungkup..

amirFX..
ya lah hoh.. kedei makan nok selalu ku agak ada sorang rang dara kacak.. awwwuuu..

Kelebar Malam said...

teringin nok makan linut ngan umei ikan pirang..

kirana said...

Pak Dukun sik susah. Mun rasa boring polah jak magik2 yg mghiburkan sia. Molah diri hilang datang kah, tenggelam timbul kah. Pak Dukun boleh punya!!!

dukunlintah plk said...

kelebar malam..
sik susah molah umei ikan pirang ya.. dah lah kinek tok ikan pirang bnyk di pasar.. mun ku rajin klk ku molah entry resipi molah umei k.. nyamm

kirana..
magic makanan jak terer.. kejap ada, kejap tak ada ;)

farah.loren said...

aok, umor makin tua, patut makin sedar oh. tok kin tua kin layap dgn duniiiaaaaaaaa koh....

layap apa kah itewww.. hmmmmmmm ntah lahh dukunnnnnnn.

dukunlintah plk said...

farah..
berangan hobi nombor 1.. layap hobi nombor 2.. erkk