Wednesday, March 18, 2009

Bu-eing

bu-eing (boring) ku sorang-sorang di mukah tok.. bah, takrang nulong nyawab tok lok..

kemusykilan *???*

hari-hari kita upload segala menda dalam cyberworld tok.. blog nganok urang lah, gambar lucah lah, utube lah, email lah, facebook lah, iklan lah.. segala macam lah.. bejuta-juta urang lah seantero dunia lah..

soalannya:
1) sik pandei penoh kah/jem kah segala maklumat dalam internet tok?

2) sine daknya nyimpan/ngelumok/nyusun maklumat-maklumat tok? dalam bank kah, dalam laci kah, mengarei tepi jeraya kah?

3) dalam bentuk apa maklumat tok disimpan?

4) sapa ‘daknya’ tukang simpan, tukang kemas, tukang susun maklumat-maklumat tok?

5) berapa banyak maklumat yang dapat ditampong oleh alam siber tok sebelom nya penoh melimpah ruah?

6) mun nya pandei penoh, bila kah masa nya akan penoh?

7) mun nya dah buntas meruas, sapa kah yang akan jadi tukang delete segala maklumat tok kelak?

..pakar rujuk, pakar sakit jiwa, pakar bom, pakar sakit puan, pakar ngereco, pakar ngerepak.. pakar-pakar sekalian.. tolong aku.. please..

17 comments:

f.i.e.z.a said...

mek pun penah wonder pasal hal tok since mek maca dlm utusan hal bait2 merik info dlm facebook sbb kita sik tauk sapa nyimpan segala gmbar ya.
how i wish i cld help tp yala kmk tok butak IT juak.heheh

AmirFX said...

Susah hati juak tinggal d mukah nun ehhh... Soklan pelik menerjah minda.... Kelak nyuruh Bill Gates jawab.... Mbak ilek bro... Mbak Achika raon2 d Mukah nun... Mkn udang dak segala jenis makanan laut...

zara said...

Udah baca "The World Is Flat"? Dalam buku ya byk soalan2 pelik tok terjawab..(tapi hakikatnya ku lom juak abis baca buku ya..sbb 'berat' gilak..hehe) tapi antara lainnya..kita byk madah sidak US or CIA yg nyimpan info2 tok..wic is true tetapi sidak India pun nang main peranan penting juak. Semua apa yg guna nternet tok..nya akan ke US dolok sebelum di transfer balit ke kita..sungguh email dari Miri ke Kuching..nya akan ke US lok bok la balit ke kch..jadi apa2 info etc nang sik pat tapok juak..nang ada org merekodnya.

Pernah sik terpikir..camne lah sidak US molah kerja nok hal tax2 tok? Ekot apa yg di baca ku ya...sidak US tok akan hantar info ke India utk sidaknya proses..calculate and polah habis keja ya..yg penting..esok ari mesti udah ada di polah. Kenak? Sebab time zone sik sama..semua org mok cepat, jadi delegate kerja jak cara paling senang....sebab ya lah The World Is Flat...

nok lain2 ya..kelak ku jawab len kali k.

Bah..bait2 di Mukah.. misi mutit darth vadder udah tek? :p

uhukkk said...

ehhh xpat ku nk nulong masalah dunia ko ya.

nx week ko g mukah gik asanya nak. ada miting pmc.

bahhh..mukak cawangan gik di mukah ya nakkkk :D

rela ko boring d mukah kahhhh rela ko nengar serabak otai masa miting?

ngeeeeeeeeee :D

WhiteTulip said...

mena juak owhhh...alu berpikir mek oleh kitakkk...huhu...

Su iJamm said...

Bagus2 ku mengecapi ketenangan pikiran & perasaan, bila maca soklan2 ya alu becelaru jiwa ku tok..

MAMI_FARIS..... said...

pak dukun....

apakah ittew buntas meruas? dr spesis apa benda ya kah???

pernah juak kmk nanyak soalan tok ngan org nk tauk hal kedak ya tp sik phm apa d explain cdak...

mukah..... sik kesampaian hajat nk kesia cny ya tek koh..... rindoklah ati ktk... dpt kmn ikan fresh... umei..... linud... sedapnye....sehingga menjilat kaki kuku... huhuhuhu

mama belian n cengal said...

nang boeing menar lah ya.... embak jalan si market nun.., mun sik nulong sidak ngiris ikan pake umai... he he ehe

dukunlintah plk said...

slm semua..

fieza..
tak dapek den nak nulong weeeii..

amir..
sbenanya bill gates yang nepon aku nanyak soalan tok..

zara..
makseh sbb eksplen panjang2 tapi sik juak ku paham.. bebal panama ndak kah haha..

uhukk..
ku cuti oii.. gi pangkor oii.. ndak ku betah pegi meeting ya..

dukunlintah plk said...

white tulip ngan su ijamm..
sik adel ku miker sorang2.. ya lah ku nyuroh kitak urg miker sama.. sak mun luroh rambut kotan mbak miker, lasak sama2 hihi..


mami..
buntas meruas?? mun kitak ngisik kabu-kabu lam gulin penoh2 dedat2 sampei jait gulin ya tetas lalu kabu-kabu ya tekeluar.. ya lah perihal buntas meruas.. ataupun mun urg ya rangkak gilak makan umei udang linut segala sampei perutnya merekah alu keluar segala dak udang dimakan nya tek.. buntas meruas lah ya.. erkk.. haha..

mamadiamond..
abis dah mukah ku jalan sampei ke oya nun.. berenang lam sungei mukah jak belom..

MAMI_FARIS..... said...

oooooooo. paduhal ya tek buntas meruas.... sungguh loba penjelasan itu... hehehehe

Kelebar Malam said...

sama lah kita tok..kmk pun eran juak..camney dak opis tenet tok handle info byk-byk tok..tp yg pasti segala maklumat sensitif nang gerenti d simpan oleh dak tertentu...

MakModen said...

buleh mek coba jawab?

eheh.. tok ikhlas sik tauk ah, bukan polah2 sik tauk ah?

setakat pengetahuan mek yang cetek tok, internet adalah ruang di mana computer2 connected serentak.

jadi macam blogger, facebook, myspace, friendster dan banyak lagik segala macam benda di internet, masing2 ada 'computer' nya. mun bahasa org IT nya gelar benda ya host.

computer nya on 24/7 dan menyimpan segala maklumat dan ntah pekebendanya program yang dah di program nya dan data2 yang kita, sebagai pengguna upload.

jadi lain benda, lain host nya. cem facebook, dak fb mpun kompeni la nyimpan data2 ya. mun blogger, dak google la nyimpan. mun emel kat yahoo, dak yahoo la nyimpan.

komputer host daknya ya banyak bersusun2 bersambung2.. penah nangga cerita sci fi nok futuristik sik? ada nak part daknya mesti cem ada sor benda macam cpu komputer bersusun banyak2 macam cabinet.. benda ya la nyimpan dak segala data tok.

okay, apa untong daknya sanggup berbelanja meli komputer banyak2 k nyimpan data kita and komputer daknya on 24/7?

ada duak jenis

pertama, yang macam google, yahoo, facebook, daknya mok banyak pengguna. daknya mok banyak traffic, supaya daknya dapat advertise and earn from advertising... macam konsep tivi juak.. tivi kan sanggup beli crita best2, sak rami org nangga chanel nya, sak daknya dapat caj kompeni yang mok advertise rah cenel daknya... gya2 la.

kedua, ada yang bukak hosting kompeni, pakei orang polah website, atau pun orang mok polah blog, ataupun kompeni ya mok polah website daknya mpun.. so sapa yang mok data2 website nya di upload ke komputer host ya tek, nya akan kenak caj la.. depen dgn service kompeni ya mok caj brapa setahun.

so sikda la cerita data2 yang di upload lem internet sampey melimpah ruah dan penoh sampey sik cukup lagik...

no.1 setiap data2 ya di simpan oleh banyak2 komputer host.

no.2 mungkin data2 nok sekian byk nya ya, yang udah lapuk dan kurap dan mun akaun urg nok bukak ya dah sik aktif gik sampey 10 tahun daknya akan delete.. gya2 la..

so kepada sesapa yang lebih arif sila korek kan if i'm wrong k.. setakat tok basically that's how it works la...

dukunlintah plk said...
This comment has been removed by the author.
dukunlintah plk said...

mami..
loba is my middle name..

klebar..
sik perlu eran agik.. jawapan dah ada di atas ;)

makmoden..
makseh.. lap yu fo da info (lap yu bukan sampei ke tahap lap pakmoden la).. bah, camnei mun bilit nyimpan cpu tek pandei angus ka, kenak sabot ka??

MakModen said...

biasa nya daknya ada simpan backup data... dan insurance dan rasa nya nang security tight la.. hehe.. sik pasti tapi macam ya la daknya nak protect biz daknya..

tapi nak waktu kita nak sign up salu ada soh kita agreed to policy nak.. dlm ya la daknya ada ngkah disclaimer cem mun ada apa2 bencana alam and such that sampey data kita ilang, kita sik boleh anok daknya.. cemya2 la...

danish said...

Yahh..
boring duhal nya di mukah..
lain kali turun padah jak..
leh ngembak lepak nagga bangunan pehin.. hehe