Sunday, March 22, 2009

Keranda bergerak.. it's real

ish ish.. kut sik takrang nggar title tas ya?.. nang gik ado bendo kedak yo???

..nangg gik ado kerando bergerak yo.. sik ku bulak.. ku dirik saksi kejadian yo.. di sibu..


sekadar gambar hiasan..

ri selasa tek ndak kah ku ke mukah.. nektok ke mukah tepaksa ambik flight turun sibu sebab susah gilak mok dapat direct flight kch-mukah makei belon kecik ya..

personal jet nok selalu ku nait dolok-dolok..


pasya dari sibu ke mukah ada 2 option jak, makei jalan darat, perjalanan lebih kurang 3 jam dengan jeraya nya yang hazab-bagus-agik-jeraya-di-palestin-nok-selalu-berebom-ya..
atau, nait speed boat ke dalat/oya dalam 1 jam 45 minit gia..

tulang tungkin ku dah bengkok pa kah, nendak tiap bulan kenak dera jeraya nok azabsiksa ya.. jadi kebelakangan tok ku nait speed boat jak.. journey make bot lebih cepat, smooth dengan angin sepoi-sepoi bahasa.. rasa molah river cruising di amazon lah lebih kurang nya tek..


munn jakk.. sekadar gambar hiasan pakei nyenang ati dikmpun..



ilek lok.. pak jak kenak mengenak cerita keranda idup ngan journey ku ke mukah?? sabar nong..mok bercerita lah aku tok.. aik lebeh bahh..
dipendekkan cerita..

..speed boat nok ku nait ya lah keranda bergerak.. nendak nya, speed boat nok sepatutnya ngembak muatan kira-kira 20 orang ya ditepuk ngan 38 urang.. sik termasuk barang-barang gik ya.. life jacket pun sik disediakan..

nang padat bededat jak urang lam bot ya.. dah lah panas rasa oven masa nya belom jalan.. kotan bededat sidak nok dudok dalam bot ya jangan harap jak nok beraleh-raleh kaki mun rasa kepak.. mesti dakya beloh-beler, basah dak kangkang..

sik cukup dalam bot, penumpang-penumpang dudok sampei ke atas atap ngan tepi enjen.. aku tek dudok dekat enjen, besesak ngan barang-barang ngan 4 orang mamat indon..

dah lah tempat ku dudok ya di luar, sik beratap.. mejin jak 1 jam 45 menet bejemor kedak ikan masin dalam panas tengahari retak.. lom papa alu jadi bangla ku huhuhu.. nasib lah aku makei baju tangan panjang ngan betopi.. tapi sik sempat mok nempek sunblock 3 4 inci.. alu sik kacak lah aku mok merambu-ramba di kl penang pangkor minggu depan..huhuhu..

aii macha.. sudah tukar ka?..

sebelum balit tek ter-lunch lah ngan sorang YB.. alu di ajak YB makei helikopta.. ajak-ajak ayam jak ngkali asa ku.. mun ajak menar pun sik juak ku pandei ehh..

alhamdulillah tok ku dah selamat sampei umah.. dah ku ingat balit kerjaan nait bot ya.. mun lah bot ya pandei karam woh.. lalu lah.. dah lah 4-5 orang baby ada sama lam bot ya.. nauzubillah..

tapi camnei lah gayo nok molah.. sekda option lain dah..

oo sidak YB-YB mukah ya.. sila buka mata k..


keadaan sebenar lam bot ya.. walau bededat kedak sadin, tetap 10x lebih nyaman dari makei jeraya darat..


16 comments:

AmirFX said...

Kenak dirik sik meli 4 darab empat jak?? Dpt masuk rally ngn Encik Karamjit Singh...

amirluguk said...

adik abg onggon lapor dirik... hehehe..

zara said...

Yahhhh...tok duhal keranda bergerak.. dup dap dup dap ku ehh mikey adakah entri tok sama cam Oon juak ending lain...duhal sama.. nang secuan tokrang oo.. saspen jak di awal2..

Jadi.. sik la ktk makey helikopta tek? Coba makey bah oo.. mesti suk.. ya angin bukan gik sepoi2 ... kali alu boleh terus bungee bila melimpas atas rumah ktk kannn.. sik ka?

ehem! kl-pen-pkr ya ehhhh.. nang menggugat kejelesan ai. Isk!

Ms Tikot's said...

Aih...teruk juak dlm perauk overload. Bait x sakit nyawa mbak berdedat ngan cdak lain owh...

farah.loren said...

ehh bahaya juak tek peraukk overload gia. pk la mena ktk nemu keranda begerak. penah maca MASTIKA dolok (ehh pech lobs maca mastika indah) org mdh kerenda terbang kah apa rah sabah... wahhaa pk ya di diat kitak tekkkk duhalll jadi sadin lam perayuk!!

bkn urang mukah kaya2 juak kah?

WhiteTulip said...

haha..tetak sorang mek maca entry tok..ingat kisah seram tekk..haha..dek dek part gmbar nok "k nyenang ati dikpun"..hahahaha..

kamek gelik koh nait apa apa yang berkaitan ngan aek..kecuali feri..penah skali mek nait spitbot g bladin..dah jak laju..ada gelombang jak lagikk..dah sik pakey life jeket..huishh..ndak ndak mek nait agikk..huhu..

f.i.e.z.a said...

lamak sik nenga word tulang tungkin.hhehe

danish said...

kenak sik makey speed boat pok?
u makey express nak..
dengar ada speed bot kinektok..
10ringgit jak..

khairul onggon said...

aku lamak dah sik pegi sibo koh.. rindu juak eh... venture eh...

dukunlintah plk said...

Slm..

amirFX..
nang 4x4=16 ya lah d pakei.. tapi tetap juak patah pinggang.. 5x5 ada sik?

amirluguk..
laporpo matakungsi..

zara..
urg kampong mo.3 nang loba kedak mek 2 oon.. bukan apa sik mok nait alep-kap-ta ya.. kelak ada kenak skandal jd anak ikan susah wak ati ku ;p

ms.tikot..
mejin jak mun tang bededat lam perauk ya tiba2 sakit perut mok cir.. hadushhh..

farah..
jangan malu membaca mastika, hatta majalah mangga sekalipun.. kaya? ntah lah. sama jak ngan kita sitok ngkali, ada kaya ada mentega..

white tulip..
haihh lelah ku basaduk panjang2 nyatok jadi ke tetak..

fieza..
sup tulang tungkin pun sodapp..

danish..
nait bot lah ya.. sik pernah kenak nok RM10, nok RM 15 dan RM 20 ada.. ku pun sik paham berapa tambang sebenarnya.. sekati daknya ngecas jak ehh..

onggon..
venture juak lah.. no pain no gain bak kata teman ku beloyar lam bot ya..

ngeeee said...

yahhhh nasib xda rempuan berkukut kat kaki sloa dak ujong baju koh (kotan cuak nait bot dah xpandei berenang xda life jacket jak lagik) nakkkkkkkkkk :D

MAMI_FARIS..... said...

apakah ittew tulang tungkin?

dukunlintah plk said...

ngeeeee..
mun pandei ada gik urang ya bekukut di kain baju ku, tulak ajak lah lam aik..

mami..
tungkin= tulang koksik= tulang paling ujong di tulang belakang= peninggalan 'tulang ekor' dak berok moyang menusia mun ekot teori darwin..

CAHAYA said...

Haha. Ingatkan betul keranda bergerak tadi. Bikin suspen jak. :P

Kelebar Malam said...

suspen bila first maca entri tok..
nang benar kata ktk..d kuching tok pun ada yg camya tp bukan bot penumpang. nok dimaksudkan ialah van sapu..kadang-kadang berdedat jak urg duduk dlm ya especially mun musim-musim perayaan..

dukunlintah plk said...

kelebar malam yang selalu tertarik kepada CAHAYA..

suspen agik mun dikmpun berada dalam bot ya huahaha..