Tuesday, March 24, 2009

Entry sebelom becuti..

’Misteri kedei nek uteh..’ ya sepatutnya tajuk karangan merapu ku kali tok.. tapi tang best agik jak bunyi 'Entry sebelom becuti’ ya hahaha.. sok ku cuti zoom malaysia bah.. loba nak, suka bedengah..

...

takrang tauk sik kedei nek uteh?.. kedei nok dolok sangaattt femos ya bah.. sefemos ayam penyet nek tok.. mun sik tauk nang apa lah.. mun sik tauk buat-buat jak tauk.. let me story k..

peristiwa tok berlaku di jeman dolu-dolu sebelom aku busy gilababas di opis.. uhhuu, how i miss that time.. time ya nang banyak masa mok lepak-lepak, nabau, jalan-jalan ekot urang antar surat, dan bermacam-macam lagik lah..

time ya nang rajin keluar lunch.. maka opis di semariang tapi masih ada masa (muang masa) tekayor-kayor ncarik tempat lunch best di area pasar nun.. sigek gik hal geng ku tok, nok miker sine bagus makan pun jadi masalah besar.. ujong-ujong mesti jawapan stendet ”mana-mana”..

maka pada suatu hari, besusey lah mek urang di opis pasal makan-makan, kedei-kedei yang wajib singgah.. alu ku mukak cerita kedei nek uteh paling nyaman.. nyamm antap.. the best in the world..

maka tertanyak-tanyak lah akakjij di sine kedei ya.. alu ku madah ”lewat juak sik tauk kedei nok paling tersohor di kuching tok”.. is yang ada juak pada masa ya pun mengaokkan statement ku sambil menambah-nambah pujian dan perisa pada kedei nek uteh.. pa lagik akakjij pun curious lah.. so ku pun madah ”mun mok tauk, kelak ngembak, tapi ko chia lah”.. dan akakjij pun setuju..

setelah beberapa hari mengintai peluang yang sesuai untuk keluar lunch.. aku, akakjij dan is pun keluarlah menuju ke kedei nek uteh tek.. dalam masa 2 3 hari menunggu ya tek curiosity akakjij pun semakin menebal dan seleranya semakin membuak-buak seperti urang buntin nanggar buah limo..

dalam kereta on da wey ke sia, malar jak akakjij nanyak sine kedei nek uteh ya.. aku pun madah ”ekot jak lah.. jap gik ko akan tauk.. tak akan lari nek uteh di kejarr”..

maka meluncurlah kereta yang ku pandu menuju ke area satok.. masok simpang sebelum jejantas satok nuju ke area choice food ya.. pasya belok kerek di lorong belakang kfc satok ncarik tempat parking.. dapatlah parking belakang 7eleven (jeman ya 7elevan ya lom wujud, time ya gik kedei ruti di sia)..

maka keluar lah mek tiga dari kereta, dan berduyun-dayun masok dalam bakery ya tek makei pintu belakang.. kakya joros jak tembus pintu depan.. curiosity akakjij semakin mencanak-canak.. dah sik sabar-sabar mok tauk dan merasai kenikmatan aik tangan nek uteh..

..lepas ya belok lah mek 3 ke kerek dan menuju ke kedei corner di sia.. masok lam kedei ya.. aku dengan muka ku yang pink-pink ceria namun selamba pun madah ”sampei dah kita..” .. akakjij kehairanan sambil tergaruk-garuk..

ku nanggar reaksi muka akakjij yang agik blur-blur ya.. aku pun madah ”dah sampei lah kita tok.. ..ahaa!! nyaaa ya nek uteh”.. sambil ku nunjok gambar nek uteh yang terjentang di dindin..

...

...


looks familiar ehh?

kakya alu mek duak is nyaman tetak.. wahahahahahahaha goleng-goleng-goleng..

nek uteh pun tegisin sama nanggar olahan mek 3 nok separa spastik ya (aku lah, nya duak sik)..

akakjij time ya nang sik puas ati (asa ku lah).. belaer-laer jak matanya manas sambil nya sambong blur-blur sambil tetak juak sambil nukuk mek duak is makei purse nya yang bakal memuntahkan duit sik lalek gik urang kerek kanan.. wahaha..

maka ariya buncit lah perut mek duak is setelah berjaya mengepow akakjij dengan suksesnya..

akakjij.. jangan jerak k.. wahaha..

sekian.. wassalam..


p/s: betapa rindunya aku dengan time-time ya.. nektok isok ku cuti, tapi kerja gik melambak-lambak nok ditageh leh boss.. huhu..
p/s: urang tua madah sebelom kita pergi jaoh, mintak maap ngan urang sekeliling kita lok.. so di kesempatan ini saya menghulur jari memohon maaf sekiranya terkasar bahasa tersilap kata.. selamat ariraya mahap zahir batin k ;p

adios.. mudahan ku dapat bercuti dengan tenang..

18 comments:

farah.loren said...

cuti brapa ari? kamek cuti juak sik lamak gikkk. auwwwwwww. mencari pak harrabbb. nunggu nok rupa rupus sempereii sik sampe2. wahhaha.

semperna ulahhhh. nek uteh ya duhal. nek uteh sitok k manok pangkongggg,....

dukunlintah plk said...

cuti seminggu yeehaa.. gi sine ntah.. gi ngelepar lah ohh.. lak cita ngan takrang..

carik rang dara arab nok awww-awww pake ai juwak k.. nok kaya-kaya juwak huahahaha..

f.i.e.z.a said...

haahahaa.kfc duhal.apa gik kmk kuries juak maca.alu ingin mkn kedei nek uteh juak eh.hahha..
have a pleasant holiday! :)

dukunlintah plk said...

fieza..

tengkyu.. gik diet boh makan kfc dolok ;)

Su iJamm said...

Dah mintak mahap ngan nek uteh?? Nak pegi jaoh ya..

WAKLUUUUUUUUUUU said...

middle finger!!

zara said...

haha.. ada2 jak ktk tok Ki.. hehe.. kmk tek lalu mcm ala2 curious juak.. sebab kinek tok..mcm dah familiar juak la Pak Satok ya kedong malar jak berambeh nak.. gigih la tek ngapal jalan nok di padah ktk tek.. dari ayat kedei nek utek..ayam penyet segala.. hahhaa.. duhal...kepci! erm..

bah..bait2 cuti2 ya. mun sik bait....buat2 bait. hihi..kata PLK :)

err..pangkorina? *jeles mode enabled*

dukunlintah plk said...

su ijamm..
dah.. complete package cium tangan cium dahi cium palaktut..

wakluuuuuuuuuu..
its finger lickin' good..

zara..
mesti singgah sia nak..

wahahaha..

farah.loren said...

eih awal nyengok tenet. mok urang da-oo arab kah? high mentenenn oitt jgn nak mcm2. tang carik jak rempuan melayu. ngegehh ya kah. ok lah ngegeh jak sik demand lebeh. wahhaa.

umas nyawa ngabis kerja before cuti oh. ngelepa tok!

WhiteTulip said...

haaaa..mena juak tekak kamek..ya kepsi..hehehe...

semua orang dah cuti cuti msia tokkk...jeles nyaa....:(

khairul onggon said...

kekekekeke... ku suspen da jak alu kenak juak koh... tulah kerja ko kekekekeke... Edeh... tersengih2 sorang2 ku dpn pc tok.. aduhhh.... :)

CAHAYA said...

haha. sabar je la. :P

selamat bercuti yer pak dukun. :)

n i e z a said...

aie, ya baruk kempang ati molah org camya. arap ati jak nya. mun kmk tek, seminggu mek majuk ngan ktk duak. huhu..

anyways, have a great time vacationing. take care! :)

MAMI_FARIS..... said...

ya rabbi........ lekak lekek jak kmk tetak koh.. ya paduhal kede nek uteh.. hahaha.... nang nyaman.... THE BEST IN THE WORLD IN 80 DAYS...... HUHUHU

Kelebar Malam said...

cheeehhhh...kepsi rupanya..pikir apa tek..nang pandei ktk molah story... baruk nok nanyak kat ney kedei nek uteh..cheeehhh..tertipu....

dukunlintah plk said...

im back.. makseh-makseh :p

chiyoko chan..malican.. said...

haha..this made my day..

dah lah termangun awal..

tapi xpa..

gee thanxx...

eMBuN_mALaM said...

*speechless*LOL*warning*ilangnapas*ADOI*