Monday, July 13, 2009

Rindokk ati ku..

hari sabtu yang lepas aku bersama rakan-rakan telah pergi mendaki gunong santubong.. seramai 30 orang kesemuanya telah berjaya menghiruk-pikuk kan suasana dan menawan puncak santubong.. pendakian yang bermula dari laluan ke waterfall mengambil masa kira-kira 2 jam 40 minit pull spit nyawa-nyawa ikan untuk sampai ke puncak gunong.. mun mok nait dari bukit puteri boleh juak.. dekat agik, save kira-kira 1 jam..
.
dari puncak gunung santubong yang berketinggian kira-kira 810 meter dari paras laut ya boleh lah nampak permandangan bandar kuching yang agak berjerebu.. sekda papa gilak di atas ya.. cuma yang ada puncak yang berumput-rampai dan bersampah-sarap.. hanya yang merindokkan adalah challenges semasa mok naik ke atas ya.. dan sewaktu berngegeh-ngegehan mengambil gambar of cozz..
.
so nanggar gambar-gamber ngegeh jak lah takrang k.. ehehe..
.
..sebelom ya.. fakta-fakti gunong santubong..
.
1. menurut Encyclopedia of Iban Studies, penduduk asal di santubong adalah urang iban.. santubong atau si-antu-ubong dalam bahasa iban bermaksud perahu roh.. iaitu keranda yang diperbuat daripada sebatang kayu yang dikorek sehingga menjadi bentuk perahu yang akan dikenderai roh si mati semasa perjalanan nya alam barzakh..
.
2. ada juak teori yang madah nama santubong di ambil dari bahasa china hakka.. iaitu san choo bong.. yang bermaksud raja babi hutan.. adakah?? kah kah kah..
.
mana rondeng daknya lah sia owh..
.
.

gambar tok diambik masa mula pendakian.. sekda potoshop-potoshop indah eh.. lihatlah diriku yang glowing.. adakah mengamalkan minum pati prune innershine.. atau hanya berwudhu' kan air embun di daun keladi.. menar ndak oon?..


defying gravity..

at the top.. me and mr. akup

the pose wajib.. dah jadi trade mark dah ahaha..

the party..

the last of the tasaday..

[oppss!! gambar kenak DELETE.. ingga nyawa ku ngan dirik ku mpun ehh.. asa jejaka cun mangga lah.. munoh dirik lok.. wahahaha muntah ijo bekedorek kenonong.. nasib lah]

the.. awwwww..

the lost boy..

.

..the end :p

25 comments:

zara said...

yahhhhh..nang rindok ati urang ya ehh.. Erm. Best. tok la short story ktk tek? :p

the end.

AmirFX said...

wohhh.. Lamak dah sik nekik gunung sentubong ya ehhh... Kelak mun nekik agik padah jak.... Kelak ngumpol urg kampong mbak nekik sekali...

Khairul Antasha said...

eh..rindok!!!..kimsalam ngan org dlm gmbar...hahahaha

Ms Tikot said...

Best & kacak atas ya eh... Kacak juak atas gunung ya hor.. dolok kmk pernah nekik di sia, tapi x sampei atas. hahaha.

[h]einsen said...

ada sik ktkurg nemu raja babi ya..?

f.i.e.z.a said...

yarabi gmbar mndik ya kompom ada org kopipes. ;P

ngerijik (well u know who) said...

ermmm hai kitak. boleh kamek berkenalan dengan kitak? kamek jujur dan ikhlas nak berkawan dengan kitak. kamek dapat nangga cahaya keluhuran ketulusan keimanan dan kesekseyhan (oopss!!) kitak. pendek kata, ada seswatuh dalam dirimu. dan kamek harap kitak sudi berkawan dengan kamek.

ngeee :D (senyum kenjet berbelit-belit)

dukunlintah plk said...

yahhhhh..

zara..
nang rindok..

amirFx..
boleh.. kelak nulong ngembak dak parang juak alu melasik jeraya nebas rumput di atas ya haha..

kerol antasha..
urang2 lam gambar ya rami-rami menyahut w'salam :)

ms tikot..
lam gambar agak kacak.. tapi sayangnya kejadian sebenarnya agak kotor di atas ya..

heinsen..
nya malu.. napok dirik, pa urang nudohnya selesema babi.. sian nya.. uhuhu..

fieza..
gambar mandik?? sekda pun wahahahahahaha ingga nyawa ku ehh!!

ngerijik..
palak ko.. wahahahahahahaha muntah ijo!!

WhiteTulip said...

aiee....best jak rupa tak orang nekik nekik yaa..kamek ria aerobik gik dah tengehh..haha..

n i e z a said...

waaa bersinar-sinar jak eh. putera bunian ka apa tok? ;)

Su iJamm said...

ada tokrang nemu nama ku nk ku tulis atas ya ariya?

erolnukman said...

wahh..best da jak..aku sik pernah nekik sampei kmuncak ya..

khairul onggon said...

yohhh... nang kerindokkan ati ktkurg koh... mun terjun dari atas ya boleh survive sik? ehek...

oon said...

ngerijikrina

saaayannnggggg muka kacak pose2 nonggengggg

farid said...

yohbiii, glowing in the dark eh...

florescent gitieww huhuhuhuuuuu...

dukunlintah plk said...

bunga..
aihh nang best.. eksesais = 10x erobik sampei tanggal palaktut.. err..

nieza..
shhh.. diam ajak.. boh padah ngan urg lain k..

su ijamm..
nyetok lah dicarik dak polis kerana salah laku vandalisme..(sak jak dikku mpun ada mola juak.. tp kecik jak lah) wakakakaka..

erol..
bah pegi lah.. klk ajak ku sekali..

onggon..
boh lah amargeddon cemya gilak sampei mok terjun gunong.. terjun lam kolam waterfall di dibah ya boleh :)

oon..
makseh muji muka ku kacak wakakakakakaka..

farid..
ala lampu kalimantang bah ;p

eMBuN_mALaM said...

nang best eh ktk towk... ngupak pusuk pandei... nekik gunong pandei... ada sik mbak pusuk nait atas gunong tek? ne tauk mak ktk bpesan "dr ko relax2 bgambar nonggeng2, gus ngupak pusuk jang..."

Big Momma said...

nang berkhasiat juak innershine ya owh!!! glow glow jak kitak! encem kitak paduhal!!

CAHAYA said...

Haha. Macam George the Jungle pun ade post tasaday tu. Haha. Nice pics!

dukunlintah plk said...

embun..
ngupak koci ngan kacang pagoda adalah di atas ya ;p

big momma..
makceh.. alu kembang setaman idong ku kenak puji.. xda lah kamek encem, mun gorjes ikit2 ya adalah, erkkk..

cahaya..
mok makei cawat ajak tek tapi malu.. mun cahaya bergambar mesti lebih bercahaya2 kan ;)

azai said...

yobi..nang rindok eyh. kitak org nekik sik ajak aku.hehehe. ku pun plan nak nekik gunong ya juak satu masa kelak.ahaks walaupun aku dah penah nekik jaman mensia marek. wakaka

sekda gambar agikkah? tapuk gik manyak2.. hehe

dukunlintah plk said...

azai.. mun pandei nekik agik ajak ku skali k.. mbak dak amirFx, cikge erol semua.. abis dah gunong ku nait turun, bah ngerepak gik lam blog ko nun

Felicia F. Ramzi said...

santubong bukan asal nama dari puteri ya kah? apa ada lagu lah? benar kah fakta anda ini..eheh

dukunlintah plk said...

ahmoi..

ndak lah ku tauk.. mana rondeng daknya lah sia ;p

Rudy said...

yah...pose tunggit wajib ya eh..hahah

wah.lamak sudaaa semenjak ku nekik gunung itew...