Saturday, July 4, 2009

Hmmmmmm.. berasap lok sekejap

al-fatihah untuk Allahyarham kazen ku yang kembali ke rahmatullah baru-baru tok kerana kanser paru-paru.. umur masih mudak, bukan perokok, tapi dah nasib mok kenak.. dah suratan takdir.. semoga rohnya dicucuri rahmat.. amin..
.
.
bah ngerepak lok..
.

..masa pengilan (baruk jak balit makan tahlil arwah.. tangan pun gik bau kari, cuci sik bersih).. dudok lah dekat ngan sorang manusia tok.. di sela makan nasik, kari, ikan masin etc. nya sik maok.. madah dirik mpun dah berumor mesti mok jaga pemakanan.. jaga kesihatan.. jadi makan buah-buahan ngan nganyang sayor ajak.. oo baguslah ada kesedaran mok nyaga dikmpun.. tapi tek lepas makan ya nya kepas kepus ngan asap rokok.. haihh.. nyaga pa nama..

..saq ati menar lah aku ngan urang merokok di khalayak ramai.. sik bertimbang rasa langsong ngan urang sekeliling.. ada urang ampus kah di sebelah, ada urang allergik kah (aku lah ya.. alu lain rasa idong tok).. ada nembiak kecik kah di sebelah ya bukan nya pandei miker.. mok mampus, mampus sorang.. boh memudaratkan urang lain!! sila hormati orang lain sekiranya anda ingin dihormati..
.
.
p/s: sori lah mun ada yang terasa.. sebagai peringatan kepada perokok-perokok sekalian mun kitak urang mok merokok, sila JANGAN merokok di tempat awam..

p/s: ada poll di sebelah ya, atas.. (paham-paham lah, mintak tulong di tick.. boh di tanggar ajak) :-p
.
.

21 comments:

WhiteTulip said...

huhu..kamek tok ari ari ncium asap rokokk..:( asa sesak jak napas kita ncium nya owhh.. :(

Anonymous said...

singgah sekejap...compo well written,good to remind smokers not to smoke in public...takziah atas pemergian kazen anda...rasa2nya kenal ngan nya...semoga rohnya dicucuri rahmat.

AmirFX said...

Haha... Hasap betul jak dirik ehh... Nang bagus lah... Merik warning awal... Nway, al-fatihah untuk kazen kau. Insyaallah. Semuga rohnya d samping org2 yg ber iman...

eMBuN_mALaM said...

boh tegur gk... waima gmbr mengerikan atas kotak rokok pun masih juak x insaf... org yg xmerokok jd insaf... hmmmmm... ya bok degil babi... kmk nk sak ati lah ngn org merokok towk... specially gerek mek pun juak... eeeeee...

zara said...

1st: Al-Fatihah utk arwah kazen ktk. Mudahan segala amal nya di dunia dirahmati & diterimah oleh Allah, dan mudahan rohnya dikalangan org yg beriman. Amin.

2nd: Al-fatihah utk semua perokok. Mudahan juak cepat kit proses ya. Udah juak jerebu sik pernah abis di mana2..jerebu asap rokok apatah lagik. Mun cepat kit proses ke alam lain ya.. Insya Allah, makin aman dunia tok. Amin.

3rd: Mun dgn doa 2nd ya tek sik juak pandey insaf.. Al-fatihah utk kesekian kalinya. Nang ku rasa remind byk kali tetap juak rasa dirik hebat bila kepus2 merokok ya. Tapi...hebat ke??? Cet.

4th: Salam.. Nite2 ;)

CAHAYA said...

Condolences to you and your cousins family.

Sak hati ngan perokok sik bertimbang rasa. At least makan kari lagi bagus dr makan asap. Bengong!

n i e z a said...

im really sorry for ur loss. al fatihah for ur cousin. AMIN..
kmk nang syuko dak laki di rmh mek sorang pun x merokok, dats y mun kat luar kenak asap rokok skit cepat kmk nak dtg ampus. paling sak ati those (husbands) yg merokok dpn bini yg buntin & anak2 kecik. ya baruk inconsiderate. :|
just curious, ada sorang kwn mek laki mdh nya suka ngga mpuan merokok coz nampak sexy. do u agree?

kirana said...

Hah! Hambik kau... Dukun dh pandei ngerepak, ingat onggon jak ngerepak tek. Kenak sik di padat kan kari ngan ikan masin ya rah mulutnya. Mun nya sik mok, padah 'kmk urg pun sik mok juak nyedut asap rokok ktk ya" kedak iklah lam tv ya eh!

[h]einsen said...

haha..ya la ssh juak para perokok tok sik lalek dgn urg2 nok ada disekeliling..kadang2 sik hormat dgn urg lain..

Kelebar Malam said...

nang benar kata ktk..tp heran juak, makin byk amaran dan gambar pelik2 dilekat d bungkus rokok..makin jd urg meli rokok. sikpat meli nok mahal, nok murah pun jd...

Ms Tikot said...

Merokok membahayakan kesihatan eh...

dukunlintah plk said...

mun dah suka gilak ngan asap kelak pak dukun nangas ngan asap kemenyan kah, asap ubat nyamok kah :p
___________________________________

bunga..
hari2 juak kitak menti ngentut urang ya..

anon..
tks.. amin..

amirFx..
sik kesah lah sapa2 ya merokok kah sik.. hak individu bah (tapi kesah juak sebenarnya).. tapi mok ingatkan mun merokok jgn di tpt awam.. tks :)

embun..
ya bok degil.. kentut kan nya!!

zara..
tks.. wah antap agik.. ya lah ku ndak berani mun pandei bekelai ngan dak loyar tok.. ehehe..

cahaya..
nang bengong..

nieza..
sexy? merokok apong sexy, kedak ninek2 :p

kirana..
hambek engkau.. dukun tok mun diekot hari2 mok ngerepak.. apa boleh buat kontrol.. takut kelak urang madah dukun kuat ngerepak..

heinsen..
ya lah merokok hak individu.. sapalah pak dukun mok melarang nak.. tapi mun mok merokok jgn depan urg sik merokok..

kelebar..
boh di eran.. sebab amaran, gambar, kempen, nait rega ya semuanya umpama merik bunga ngan kerak (sekda kaitan lalu jak peribahasa).. mun dah sik mok urang merokok jgn jual rokok in the 1st place.. masih juak jual kakya berabis duit molah kempen.. bagus iboh.. DOUBLE STANDARD..

miss tikot..
menar kata kitak ya ;)

Khairul Antasha said...

Al Fatihah utk kazen ktk..

Mena kata ktk..tp kmk suka cium bau rokok(nok masih lum di isap gik ya..)hehehe..bkn asap nak kepul2 kdak asap rokok Amir ya...hehehe

AmirFX said...

Aihhh... Ada gik promo.. Asap kmk asap keta jak ya...

p.s. Komen tuk boh d layan.. Biar jak berlalu d depan mata.. haha...

azai said...

alfatihah utk kazen ktk.
yalah urg tua koh, nak lain dapat ditinggal, rokok juak tatap menjadi pojaan hati!
aku harap, sapa2 yg merokok ya, jgn merokok ditmpat awam. respect urang lain bah. aku paling bencik mun urang mrokok di tmpt awam, tambah agik mun kenak rah aku! mun dapat kentut, ku kentut ku nuju rahnya tapi adakah kentut utk diberik?? wakakaka

dukunlintah plk said...

antasha..
ku suka cium bau bunga ngan perfume ngan bau makanan esp bau urg ngoreng ikan masin dan urg nunok belacan :p..

amirFx..
asap keta pun sik terimak.. kenak saman jpj lak
p/s: promo2 tok nok nama dirik dah glem bah..

azai..
alfatihah..
yey akhirnya anda sudah kembali.. :)

Titil said...

Takziah. Katakan tidak pada rokok. Makseh nyengok blog kamek.

dukunlintah plk said...

titil..
selalu jak nyengok, tapi sik pernah di idang aik teh :0

Ray said...

Mek silent reader jak lamak tuk...Bena kata kitak, mek selalu geram ngan urg merokok sik consider ngan urg kanan kerek. Salu juak nyumpah dlm ati mun mok mati gi mati sorg, jgn embak rong lain. Tp dah tauk urg situk siknya mok nerimak nasihat kita tepaksa jak diam, dahla dirik tuk ampus. Berik2 hint pun molah sik tauk...

Selalu dlm ati mok jak sedekah sidak plastik kecik k nya ngembus asap ya ke dlm plastik jak, saknya pun juak dpt 2nd hand smoke ya...sak senangnya nak mati sorg2 jak...what say u??Mok kenak pangkong dakya sik kamek kelak owhh??

Felicia F. Ramzi said...

Alfatihah. semoga rohnya dicucuri rahmat.

dukunlintah plk said...

ray..
boh silent-silent.. tegor pun boh silent-silent.. saon terus sidak perokok in public ya.. tapi mun kenak pangkong ku sik tauk :p

felicia..
amin.. tks..