Monday, August 3, 2009

The gastronomical adventure of.. hampehh!!

untuk dijadikan cerita-ceriti minggu ini, maka malam marek disebabkan bonda paduka kekeringan idea sik tauk pa gik mok di masak, maka keluarlah pak dukun bersama-sama kaum kerabat untuk makan malam.. dan di suggest lah oleh bonda paduka untuk makan di area kampong seberang.. (adapun kampong seberang merujuk kepada kampong di seberang sungai.. sidak kampong lintang, kampong gersit madah sidak kampong masjid, kampong no. 3 kampong seberang, dak kampong mesjid, kampong no. 3 madah sidak kampong lintang sebagai kampong seberang.. mana rondeng daknya lah sia owh)..

..maka meluncur laju lah kereta labu berkuda pak dukun menuju ke kampong seberang setelah dimaklumkan terdapat balai santap yang baharu di kampong boyan.. arakian setelah sampai di sana, maka kelihatan tempat ya penoh dengan pengunjung, maka sik jadi lah pak dukun sekeluarga ke sia tapi alu mengonar ke barok..

telah menjadi tabiat sekalian rakyat jelata di hujung minggu dan bulan setelah terimak gaji maka penohlah tempat-tempat makan yang ada di sekitar kuching.. jadi di barok pun tidak terkecuali rami dengan urang.. maka dudok lah pak dukun sekeluarga menunggu pelayan datang menge-can i take your order sir.. dudok punya dudok kira-kira 10 minit juak lah berlalu tapi menu belom muncul tiba.. mengetahui akan kelambatan serta kelembapan servis di barok ditambah dengan keadaan urang yang rami, maka pak dukun pun mengambil inisiatif untuk layan diri dan terus menerjah ke kaunter dapor mengorder apa-apa yang patut..

kira-kira 20 minit berlalu.. makanan yang di order masih belum kujung tiba.. maka pak dukun pun mengambil keputusan untuk mengensel order yang tidak kunjung tiba.. maka berlalu lah sekeluarga pak dukun dengan perut yang berlagu-lagu..

maka terpaksa lah pak dukun mengerahkan bonda paduka untuk miker sine gik tempat makan yang bagus.. sebab pak dukun mun makan-makan di kuching di malam hari memang peyl (fail).. waima di siang hari pun tetap peyl..

maka komen pak dukun tentang barok:

makanan: sik sempat di cerik so no komen.. tapi berdasarkan pengalaman lepas, ok lah, dapat lah juak 2.5 bintang..

servis: hampehhh!! and like before, tetap hampehh!!

atmosphere: dari rupa samar-samar kelam malam.. nampak ok, romantis, unik ala-ala kesarawakianan giteww.. tapi ku rasa mun pegi di siang ari kompom ku sik benapsu mok makan di tempat ya..

kebersihan: overall, kebersihan kureng dan tidak memuaskan.. tapi yang paling sik dapat di ampun ialah tempat ya berbau parit.. serious sik bulak bau parit!!

..

so pak dukun sefamili pun sepakat.. udah lah, sik akan lah mengabas tempat tok lagik..

maka journey membawa perut yang masih berkeroncong pun diteruskan ke..

..

ke siney ahh??.. bah kelak lah nyambong.. mok majoh lok.. lapar indah perut.. so, jumpa di waktu dan hari yang sama, bersama dalam the gastronomical adventure of.. hampehh!! part 2..

yahh ada part 2 indah.. ingga nyawa ku ehh!!

:p

p/s: cerita ini sedikit sebanyak ada kena mengena dengan yang hidup dan yang mati.. so sapa-sapa yang ada terkait ya.. selamat ari raya maap zahir batin k.. ambil lah sebagai teguran dan ajaran..

21 comments:

Felicia F. Ramzi said...

maybe time mun sik rami orang boleh la gi barok..tapi rasanya takat tok belum nangga barok ya sik rami orang..mbak la ke santubong lain kali :)
*nanggggg ingga kohhhh ada ber'part part' tok.. (maka dolok dirik mpun molah gia juak hahaha)

MAMI_FARIS..... said...

dear pak dukun....

kmk nang lamak dh sik mkn ke boyan... dh merajuk rs ati koh...
let me suggest u a few place nk mkn tpt nyaman d kch....

AYAM PENYET, KUEWTIAW SOS TOMATO, NASI GORENG SEAFOOD N MIHUN SUP yg the best in d world in 80 days is at SALLEH CORNER d perumahan baru. dibah klinik gigi hanipah.....

SOTO N SUP TULANG marbeles N bombastic mr loba2 is located at IKM- nk dkt opis tak org sia jak... d cafeteria cdaknya... mun rs nk demam2 jak... cafe tok kmk rekomen bebenar utk d coba... bukak dr pagi sampey kol 10 mlm. Marked my words.... the best in d world in 80 days.........

TOMYAM n KERABU BETIK- Located at D'AIRIZ nk blakang celcom d satok... sedap hingga sik tauk cne nk madat k mkn ya koh.....

LINUT -d masja....rs nk ngempas dirik d tiang masja jak.... rs nk blt kch kinek2 tok bila terbayang kelazatan yg tidak terhingga sambal linud ya....OMG

selamat mencuba!!!

bunga said...

kamek sikpenah gik ncerik makan rah barik ya kohh..ngr nama ajak dah ilang slera..barok kah berok? haha.. *laser nyerr*

bunga said...

oh yaa...bau parit = bau juruk! ya kacak kit bunyii..hahaha.. selamat menjamu slera.. :)

n i e z a said...

aie tedah, alu x makan dak kerabat diraja tek eh. barok ya nang perlu diaro ko. ne ndak kmk ngan fieza lamak dh x mkn sia. asal pegi sia mesti fieza dtg moha jak2. haha.. tpt lain ka? slalu mun rami2 camya, kmk pat pk seafood kat topspot jak. kmk fail juak hal mkn mlm2 tok. xkan nak mbak lepak mcD nak? hehe.. anws, all the best for ur next gastronomical journey. looking fwd for it! ;)

ps: mbak bala tak mkn unagi gak. nyaman! sempat juak promote. ;p

AmirFX said...

aku nak promote tmpt lain lebih kurang jak kita duak tuk... mun nak pikir pun mesti ada geng lain... tyk sama dirik kakya bok molah decision... Nasib kau ada mbak ahli family yg tauk tmpt mkn... Mun family aku alu lah ke ke-epsi jak2.. Lejuk sidak waitress nangga muka mek urg...

f.i.e.z.a said...

mami faris pun suggestions yafabulous!x lah mek mikey agik,hehe..
barok nang slow koh..boh ajak d agak jong mggu n seyes nang ada bau parit.. =(
dah la parking susah.i dont like!

Mr Duey said...

Yahhh baruk tauk mcm nie Barok nak.. mun tauk kerabat dak Dukun datang sia nak...nang akan ku layan kitak sia (rumah dekat sia) siap aku makei baju Tuxedo (dgn sayap Victoria Secret-jujoh air liur org sia nangga aku)..anyway mun sik mauk makan sia makan kedai nak dekat rumah YB Daud ya nak rumah besar on the way ke matang ya..owner nya sama ngan Barok...sian ngan kitak orang sefamily tang dugal ajak lah perut ohh!

IsBoY'z ZeA said...

kmk agreed dgn mami faris,coz kmkorg penah sama sama ngetes mknan ya... mun pasal mkn serah jak dgn mami faris.. betul x shira???
lamak dah x makan linut eh d masja ya... nyem sekali jak hehehe

Big Momma said...

belum jejak kaki ke baruk gik!! tapi MAMI FARIS empun suggestion ya boleh di test try cuba...TQs

so... sine kitak makan tek? mun bapaku lalu manas nanggar servis lambat kedak ya..

kukumalu said...

o pak dukun... kmk tok berpuluh taun diam rah boyan ya, lom kmk merasa mkn d barok waima kede2 d tepi2 sungei ya. sbb nya.... sendiri maok ingat lah. nyaman gik mkn magi pecah ngan telor.

dukunlintah plk said...

ahmoi..
nanggggg ingga kohhh hahaha..

mamifaris..
wow..makseh infomasi paling beguna di abad ini.. lak nchobo nyo..

bunga x2..
boleh masok melodi nganti si michelle ktk tok..

nieza..
unagi.. sik mak ku mok mkn benda2 cemya.. btw mek urg tok bukan the royal family, just the gardener and the cook'er' for the royal famili jak uhuhu.. :p

amirfx..
sama lah kita, mun aku tek nang nek uteh juak dituju..

dukunlintah plk said...

fieza..
aok eh bau parit.. da ku merati dibah ya.. nang parit yg ala2 ceridak (ala2 coz ditanggar dalam petang wktu malam).. no wonder laa..

mr duey ndak ku medo..
siap.. pas tok akan ada sessi rumbak-merumbak antara diva dan hadek baru (ntah hadek kah, kertu??)yg berebut sayap biktoria sekret.. huahahaha..

isboyzzea (lewat juak susah mo nyebut nama tok ehh, mancit2 jak ek lior)..
linut??.. makan di mukah best agik.. nyamnyam.. :p

bigmomma..
boh jak kitak ke barok ya.. bnyk gik tpt lain yg disuggest mamifariz tek.. sine mekrang pasya??.. tunggu jak episod seterusnya hehe..

kukumalu..
ktk kampogn boyan ka?.. mun ku tauk bagus ku berambeh makan (aka ngindin) di umah takrang jak mlm ya haha..

Ms Tikot said...

Makan kat boyan ya, svc nang very the slow... dahlah byk nyamok. Makanan jak nyaman.

SEN said...

nak nemu kami endor makai bak kushing waii..

n i e z a said...

ktk lom ngembak, camne ktk tauk nya xmok? ;p anws, dont sell urself short. i know u're better than that. :)

zara said...

mkn megi jak + telur + apa2 yg nyaman..pas ya minum milo + pinat bater kit..sak ada rasa lemak2 bak kata ktk...konfem ktk tido dgn nyaman kak ya..esok pagi bangun lalu dpt jawapan sine gik mok pegi makan di kch ya... nasib bukan kmk..mun sik, ada di bilit jak..ngorder dari sidak cafe.. huhu.

eMBuN_mALaM said...

kmk ingat gk kmk mohar d barok... sejak ya kmk xmok mkn d sia... sapa nyuruh service lmk glak... dahlah amik prder lmbt... mknan sampei pun lmbt... masa ya mknan sampei kmk alu balit... gik asa cdak yaaaaaa...

joynstar said...

nang inggar oh...bedarah idung mek pasal makan sik kenak layan. to me my tummy tok centre of the universe lah. haruskah makan seberang sungei.. tapi nang typical lah bisnes orang kita nak lambat servis. silap ari bulan lupak nya kita ada ngoder makan.

Gago lok, kenak susah gilak mk mengomen dlm nang duey owh?

I like your blog.TQ!

dukunlintah plk said...

bz bz bz ..

miss tikot..
nyaman gik nek uteh ehh.. hehe..

sen..
enti ndak nemu.. anang makai luar.. makai megi telur jak eheks..

nieza..
i cant never sell myself short.. because i am 6feet tall ehehe..

zara..
milo + pinat bater?? nyam nyam nyam :)

embun..
ku pun mudah juak molah kedak ya.. kensel order!! or mun dah saq ati tinggal jak mantak2.. erkk

joynstar..
welkommin to me blogzz.. tummy is the center of the universe biasanya adalah phrase utk lelaki.. sbb ya lah rami lelaki berperut buncit erkk.. sik sangka ada juak rang dara kedak kitak tok.. perut kitak buncit sik??.. erkk hahahaha..
pasal susah mok ngomen ya.. cuba dan cuba lagi.. usaha itu tangga kejayaan ;p

joynstar said...

haha bai...bai...

a good woman need to know how to eat her way! kamek bukan orang yang minat badan sama nipis A4 paper rah mesin fotostat ya. to me healthy is pretty.

anyway..kamek slim...slimmm gilak.walaupun dah belaki dan ada sorang anak..

teheee!!!!-malu eh.