Tuesday, August 11, 2009

Mari berangan dan membuat karangan.. edisi jiwang..

tadik masa ku di india street di ikor mata ku macam ada sorang nembiak kecik besayap puteh bergentayangan di udara.. aihh??.. ku singor kali keduak, sekda papa pun.. salah tanggar ku nak, perasaan ku jak ngkali owh.. so bejalan-jalan lah aku tek kontiniyu nanggar barang jualan dan gelagat manusia di india street ya..

..tiba-tiba makhluk ya muncol agik.. betapok di sebelah tiang dan di celah-celah baju-baju nok begantong di sia.. ku nanggar nya, tapi nya sik perasan ku nanggar nya, coz nya gik tengah khusyu’ nginci anak panah rah sorang laki nok lalu-lalang di sia..

errow rona kunin menunjukkan kedudukan di mana kelibat nembiak kecik bersayap ya kelihatan pada hari kejadian..

engkali cemtok lah rupa baby besayap itu, seperti yang diceritakan oleh seorang saksi kepada penulis..

..ku pa gik, secara spontaneous dan otometiknya naluri smallville ku pun nyuroh ku nyelamat ranglaki nok tengah gago bekelakar di henpon nya tek dari terkenak panahan berachun si makhluk kerdil besayap puteh tek, lalu..

adehh.. gila ko nak.. butak kah?”.. serao urang laki ya masa ku nulaknya alu nya terugok dan henpon nya pelantin..


pa gik.. alu ku tumpu muka ranglaki ya tek.. ehh salah.. kelihatan aku sedang menulak ranglaki nya demi menyelamatkan nyawanya daripada bahaya..


aihh sori bang.. sik sengaja.. sori-sori”.. kata ku..

.."chako juak ehh".. alu manas urang laki ya.. angkat nya dari sia alu mutit henpon nya dan terus beredar sambil ngerepak-ngerepak.. sik nya nanggar anak panah yang tercacak di rusok ku..



cemtok lah ngkali rupa anak panah yang telah menusuk kalbu kuu.. awuuuuu..


aduh.. mati lah aku.. aku tok lom nikah gik.. aihh sik sempat lah aku mok mintak maap ngan abah ngan mak.. aihh sapa lah mok nyaga tekurak ku..” ..dan bermacam-macam lagik lah perkara yang tiba-tiba jak menerjah utak ku.. dan tiba-tiba jak semua memori kehidupan flash back lam palak ku..

..dan dunia menjadi semakin kelam, dan nun di hujung sana kelihatan cahaya yang amat terang..

.....

dalam saat-saat genting ya.. tiba-tiba jak terdengar suara “what ever you do, don’t go towards the light”..


"what ever you do, don't go towards the light"..

.....

.....


woih woih.. pa polah ko tok?.. udah, coba angkat gik sia..” sora si awang masok lam telinga ku sambil kakinya nguis-nguis ujong kaki ku nyuroh ku angkat.. “merik malu jak kau tok ehh.. pa sak ko nulak ranglaki ya kakya gurin tengah dunia??”..


di sini lah kelihatan seorang jejaka handsome tegurin di tengah-tengah dunia.. seperti yang diceritakan oleh seorang saksi kepada wartawan mastika..


dalam nyeruduk teleput tengah dunia tek sempat juak posing-posing.. sekadar gambar hiasan..



..rupa-rupanya aku.. aihhh, pa yang telah terjadi pada ku?.. aku sendiri pun sik tauk.. semuanya berlaku di luar kawalan.. ku rasa.. aihh pa ntah ku sendiri pun sik tauk.. tapi rasa sakit di tapak tangan ngan palaktut ku yang ngingis mbak nyerembap molah aksi superman tek nang benar.. rasa perit, panas jak keduak-duak belah tapak tangan ku..

kakya alu ku ngecheck dada ku.. sekda darah.. sekda anak panah.. sekda papa..

tapi..

..di hati ku terasa.. terasa sesuatu yang hangat, yang indah, yang berbunga-bunga, yang best yang menjalar ke seluruh badan yang belum pernah aku rasakan..

....

ahh.. terlalu sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata..

.....

.....

p/s: ngeh ngeh ngeh.. :p

26 comments:

CAHAYA said...

kenak kitak owh? Sakit kah?

Orang cakap, berangan x salah. Tapi kalau sampai terbaring tengah jeraya. Bawak2 la baca yaasin malam karang. ;)

shail2chouhan said...

Nice blog an an awesome images great work.

bunga said...

yerrrrrrrrrrrrr!! ada urang inlep eyhh!! sapa ndak mpuan bertuah ya kahh?? yer yerrr...........!!
dah muka kedak tarabas.. mun mek single tek mok juak encoba nasib. walaupun tauk grenti sik di singo..hahahaha..

f.i.e.z.a said...

yahh kitaa..
at last pakdukun ngeluar soft side nya.aiseh.
wonder who dat girl is..
go get her![ka dah dapat? ;P]

Kelebar Malam said...

kah..kah..kah..hehehehehe...nang ada...nang boleh tahan...terhibur kmk baca entri ktk...

n i e z a said...

guess u've been hit by the cupid's arrow. how sweet. well, she must be one hell of a lucky gurl! anws, all the best in pursuing her (if u havent got her already). couldnt say the same thing about me tho coz u weren't around when i wanted cupid to do it's thing. ;p

SEN said...

sapa owh..terpaksa la aku datang menyiasat..

p/s: nok ompuan leput gambar last ya ada gaya cik jijah skit..

AmirFX said...

kes apa sbnrnya tuk.. nampak cem kenak panahan cinta jak o nang terusuk d india street time tengah jelin miak ompuan kedak bidadari d sia... P aku terasa aura yang lebih dasat gik dari ya.. Paksalah aku ngantar si Sen kelak k nyiasat apa yang berlaku d India Strit....

SEN said...

nok gamba last ya kdak farid-iman koi pun ada juak..

*farid sik puas ati dgn ku tek, tpaksala alu madah gya..

eMBuN_mALaM said...

gud luck in da game of love... it will hurt a little... but u're gonna love it... dats loveeeeeeee...

dukunlintah plk said...

cahaya,bunga,fieza,nieza,sen,amir, sen agik,embun..
heh!.. yaaaaaaaa ku malasssss.. urang baruk jak mok ngetest skill penulisan kreatif romantis ikit2 aluuuu lah speku.. coba takrang nanggar bang klebar ya.. nya juak cool.. cheng lok bang klebar *sambil ngulor ibu jarik ngajak nya cheng..

shail2chouhan..
tks.. dtg2 lah selalu.. :)

takrang nok suka speku tek.. bwekkkkkkkkkkk :p

Khairul Antasha said...

malu juak nak ngakuk..padah jak dah in love sia...yerrr...yerrr..yerrrr..mirah muka ktk aihhhhhh..muahahahah

Big Momma said...

terbayangkan iklan didi... ha ha ha... boleh tahan penulisan u ya, kategori apa owh??

Big Momma said...

opocot.... iklan digi le..

Ms Tikot said...

Woh nya tok kenak panah org kuning juak kali.Kekeke...

sabar jak aku said...

edeeeeehhhhhhhhhhh ehhhhh. nang cherdit si sen tukang enjen ya. padat dengan ruti keben ruk tauk. sukati jak madah gambar last ya kedak cik egeh. nya lom nangga gik cik egeh molah split.

passerby said...

u must be a romantic-comedy-type of person...nice blog.

Mr Duey said...

pak dukun dah nukar bentuk penulisan...bagus kita mesti pelbagai..dah mcm penulisan Alaf 21 (mbak embeh dak rempuan opis kmk org maca buku Alaf 21..apa jak di tangis daknya) mun Pak dukun molah buku ya kelak ko pun jak jadi model depan buku ya..ala2 Fabio lah...gerenti laku...sikpalah ku polah buku berunsur keagamaan jak lah..(sesuai sik?)

dukunlintah plk said...

kerol antashanana..
sesungguhnya pak dukun seorang yg pemalu... awwwwwwwuuuuu

big momma n miss tikot..
tunggu.. ada lagik kesinambungan iklan digi tok.. hehe

awok sabar jak kau sia..
ooo sen jgn ko berani2 ngan kak egeh.. ko di split nya klk baruk ko tauk.. tapi nak sen, nang ada kedak2 juak lah :p

passerby..
tengkyu.. but im more like komedi-ganas-guy.. erkkk

mr duey..
nang sesuai.. mun lom sesuai pun at least niat baik dah ada :)

Felicia F. Ramzi said...

bingung ada juak maca..tapi mun dah pasal cupid, apa lain nak? apa pun, coba jadi romantik dikit..tok berbelit eh, susah li nak mengtune jadi romantik mun tetiba ada adegan anok beranok..eheh

dukunlintah plk said...

ahmoi..
percubaan kedua menyusul pas tok.. sila komen.. berjaya kah sik? ;p

ninek ogek meletopzz said...

sik ckp jiwang lah pak dukun, x ngerukut jarik ninek yg dah encekok tok membacanya.. mok inang somet jadi urang melaya lok baruk dpt molah entri jiwang. kah ninek tok tlebih jiwang jaman mudak2 dolok?

x romentik kali jak india strit.. bajet boliwoot la tek, ka x ckp bajet? huhahaha coba la waterfront sia maka seberang jeraya jak baruk romen2 gelik2. siap ada juak gambir

p/s - don wori.. asal jak nangga nama ninek ogek.. hot ka, hawtt ka, meletop kebaboom ka.. sama jak urgnya

dukunlintah plk said...

nek ogek..
awokk laaa.. mpun jak kitak semua nek.. ya lah nok berkursus, mintak petua ngan kitak tok :p

Anonymous said...

Choii juak pak dukun alu tergisin2 sorang mek tetak kat opis maca cerita karangan tuk:))

Rudy said...

hahaha..angan angan..hehehe iyerrrrr...

dukunlintah plk said...

anon..
yess!.. sorang gik terjangkit penyakit tegisin sorang2.. wahaha..

rudy..
iyerrrrr deh ;p