Tuesday, August 18, 2009

Impomasi mejik-mejik beger mek-di..

salam semua..

pak dukun stret tu de poin.. kali tok sik mok jiwang-jiwang.. kelakar bunga-bunga, ngereco sik tentu pasal pun sik mok.. pak dukun mode serius tok..



molah muka serius tok.. puttt nden..


..adapun mek-di itu bukan lah mek klate budak kelas sebelah hok chomel-lotey yang menjadi kegilaan ramai sewaktu pak dukun masih menuntut ilmu kebatinan di kelantan sewaktu jeman sekolah menengah dolu-dolu..

..akan tetapi mek-di adalah badut sarkis yang menjadi pujaan ramai tak kira yang tua, yang muda, yang miskin, ya kaya.. semua gembira di hari raya ooooo.. (alu terselap ngan lagu raya indah.. kejeron mok beraya ehh..)

badut mek-di tok kakan gilak mintak begambar ngan pak dukun.. peminat mati keras (die hard fan) pak dukun katanya.. masa tok pak dukun baruk keluar dari jel alcatraz ya lah rambut gik pendek muka gik belao ya..


.......

aihh terit jak madah stret tu de poin.. agik juak melalut-lalut nakk.. nang suka kohh..

..ok, ok.. stret tu de poin..

ada sik takrang nanggar dokementari pendek lam youtube di polah sidak diet.com pasal beger mek-di di simpan betaun-taun tapi sik pandei burok/ basik.. sapa-sapa lom nanggar sila lah tanggar.. klik jak bedio yutyup di debah ya, boh supan-supan.. tanggar lah sebelum terlambat..





jadi nok nama pak dukun researcher nok ada sa’al ikit-ikit tok.. lalu pak dukun pun meresearch lah perkara tok tek.. ehh bulak pak dukun.. sak jak eksperimen tok dipolah cik een.. tapi pak dukun mok juak ambik kredit :p

dan keputusan nya adalah..

jeng jeng jeng..


...


...


...



dabel ciss beger dan fren feraes nok di pelahap oleh cik een pada 04/08/09.. di tinggal ikit alu di simpan balit dalam brown paper bag mek-di dan di peram pada suhu bilik.. mejik nya masa gambar ya di ambik pada 17/08/09 (selepas 13 hari) beger ya lom basik, sik bekuap, sik bekulat, kurap, ketuat, kayap, ketombe dan apa-apa lagi penyakit kulit lah.. aishhh, puzzle pak dukun miker..

setauk pak dukun.. mun di negeri kita tok yang bercuaca panas dan lembap yang sangat kondusif untuk pertubuhan kulat dan bakteria, ruti paling tahan pun sik lebih seminggu.. pas seminggu mesti nya bekuap (ruti keyben si sen ya diperen stori lah).. dan ciss, espesyeli ciss dah bukak dari bungkus, pun mudah juak mok bekuap walau di simpan lam peti ais.. mun dak dagin, mayonis ya boh cerita la nakk..

..tapi noktok, walau lepas menerima gigitan-gigitan manja penuh bernafsu (nafsu makan lah.. boh takrang miker lain indah!!) oleh cik een yang manja itu, tetap juak beger ya rock steady.. sekda nya di simpan lam peti ais koh nong.. atas meja gia ajak.. errr.. adakah ek lior cik een ada antibiotik, enzim-enzim yang menghalang pertumbuhan kulat dan bakteria penyebab makanan basi??

aishhh sungguh mejik beger itu.. dan juga cik een itu.. so, mos probebli benarlah apa yang di claim oleh rempuan lam bedio yutyup ya..

..bak kata pak dukun ngan cik een.. "mun benar lah nya sik dapat di brek-daon dalam tuboh, mun nya masok lam perut ka, masok lam punggong ka.. alu lah menempel menjadi lelemak di sia ajak.."

lalu balas cik een.. “aihh bagus lah mun masok ke punggong tek, sik lah payah gago mok beimplant, becucok, bepadding agik”.. yahh rindokk atiii..

..tok ada sigek gik.. sila rajin-rajin kan dirik anda mengklik link tok http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Size_Me dan baca artikel pasal mek-di di sitok..

so sapa-sapa yang tengah berdiet ya, better be careful.. hati-hati jak takrang penggemar mek-di sekalian.. pa ndak kah di ngkah nya lam ya..


p/s: pak dukun ingin mengucapkan selamat menyambut kedatangan ramadhan al-mubarak dan selamat berposa.. fikir-fikir kan lah sebelum menjadikan mek-di fas-fud itu sebagai juadah berbuka puasa, juadah melepak selepas tarawikh dan juadah bersahur anda walau mek-di itu di buka 24 jam sehari..
p/s: tengkyu tu cik een.. kirum salam ngan dirik ahh ;-)

28 comments:

azai said...

yobi.. pia citanya tek. ndaklah ku berani, pa ndak dalam beger mekdi ya owh. coba kitak urang keep ngechecknya gak. yalah, benda2 nyaman tok nang ada jak misterinya.. sigh.. hehehe
walaupun suka mekdi tp sik salu singgah, sik berdu! hahaha

bunga said...

aaaa!! dah jak mekdi tok nyamann... :((
setat dari aritok makan kueh bahulu jak lahh....

CAHAYA said...

Wah, bagusnya buat eksperimen. Memang betul la makan mek-di memang boleh menjadi lemak kekal. Uish, kena jauhkan ni. ;)

Thanks for sharing. Selamat berpuasa, pak dukun.

SEN said...

DENGAN ITU SAYA MENGISYTIHARKAN KITA MAKAN RUTI KEBEN SAJA. LEBIH SEHAT, SENANG DIBAWA KE MANA2 SAJA TP MELAYA SEKDA RUTI KEBEN..

zara said...

Makan Mekdi ka atau mana2 fasfud lain, sama jak kaedah nya. brand jak lain. tp cara molah lebih kurang jak. yg penting...mun mkn, biar sederhana. mun takat sigek beger mekdi dlm 3-4 bulan skali, ok juak lah nak. *ku nang suka mekdi..tp jarang pegi sbb payah carik parking keta. haha*

tapi..apa2 pun, roti keben tetap kelassssss... nang nyaman!

ps: salam ramadhan, Ki. Mudahan juak dpt bertemu raya + Ramadhan thn depan. Maaf Zahir Batin :)

Prince Of Metroxylon said...

Mencik... Baruk jak makan burger d Mekdi last wk... Nasib bait Fish fillet... Ok kali nak??? huhu

KHaiRuL aNTaSHa said...

hehe..sungkey kelak kta suma amalkan mkn roti keben & milo panas...nyamaannnnnssss...

eMBuN_mALaM said...

aaaaaaaaaaaaa... tidaaaakkkkkkkkk... tut lah diet kmk xjd... *erghhhhhhh...*

Faizal n Fashitah said...

Aaa..bleh makan, tapi boh jadi amalan la. Mun lagik skali skala ya..sikpa. Normal lah fastfood ehek.

dukunlintah plk said...

kaedahnya.. sebelom makan jangan lupa baca BISMILLAH :)

.................................

azai..
dalam beger ya kah.. ada dagin, bawang, garam, ajinomoto, klip rambut, tayar lori, cermin mata, motherboard, minyak lintah erkkk.. hahaha..

bunga..
kueh bahulu x hal.. supportlah industri tempatan..

cahaya.
kan sharing is caring.. selamat bpuasa :)

sen..
polah ruti keben kukus SANGATLAH NYAMANNNN!!!.. aihh alu kecor2 aek lior ku..

zara..
sekali sekala wont hurt nak.. ahaha.. mun sik makan terus ya hilang satu nikmat dunia..erkk :p

prince saguk..
sama jak ngkali asa ku.. 0oo ndak pakei diet ko tok tp ngabas mekdi..

kak erol..
yahhh curlesss ruti keyben.. tapi boh lupak ngan buah kurma, baruk dpt pahala sunat berganda-ganda..

embun..
lain kali boh mkn mekdi.. makan beger ramli jak nyam agik..

mr &mrs audio..
ya lah urg madah sekali skala pakei train immune system.. benar ndak kah.. haha..

...................................

..selepas makan, jgn lupa baca ALHAMDULILLAH sambil serda nyerin2 :p

ehemmmm gatal tekaq ku said...

aaaaaaaaa nggu lok

cik een maca x belog kau tok?

mun sik

lak aku nyampei salam kau ya dengan nya ah?

suka ku aihhhhhhh

IsBoY'z ZeA said...

nang rajin lah molah xperimen ya, tp bgs eh info bah.

selamat berpuasa...

Ms Tikot said...

Apa endak kah diengkah cdak dalam daging ya hor??? tahan gilak & x basik walaupun dah berhari-hari.

kirana said...

Nasib kmk tok bukan peminat mek-di. Kmk peminat key-ef-c. Selamat sik? Mun sik selamat juak, mukak jak kedei fas-fud sendirik tok! Baruk dijamin bersih dan halal.

Rudy said...

ada ku nanga video ya..jarang-jarang ku dah mok makan kat mcd nektok..makan pun makan bubur ayam sajork..(bulak kali jak sak lelah beroder dak big mac segala.)

mun mcd ada menu ruti keben ngan ayek teh..best na juak..

MAMI_FARIS..... said...
This comment has been removed by the author.
Felicia F. Ramzi said...

ya ku lemah..apa jak lah kandungan di pakey dak nya..harus ditanyak dairek dengan tuan empunya mek-di nak oh.. kfc burger king sugarbun gia juak kah?

MAMI_FARIS..... said...

selamat berpuasa pak dukun... maaf aa.. mun ada tersalah tulis lam blog tok.. udah gik nk mkn d mekdi ya... g jak d salleh corner mkn ayam penyet... nyaman ada jak...hehehe

ninek ogek hot said...

padu!
patutla ninek salu sakit belakang, ninek makan baga mekdi jadi ke nenen. mek D = kamek saiz D... lelah molah bres redaksyen

Kunduran said...

la bennnnn? mati kita...apa ndak kah rohsia sampey nya tahan gilak kedak ya. dahlah ya menu wajib sminggu sekali, posa tok ruk nok plan sahur sia...tapi ku musykil nak, adakah mun ngamal makan mek-di, muka kita akan kekal tahan sik pandey basik kedak burger ya juak? mun camya, apa kelllaaasssss botox nak?

dukunlintah plk said...

gatal tekaq..

suka ktk, dek-dek gik mek tok nak *blushing..

yahhh alu lah gossip girl xoxo.. lamak tok ku selalu melelat kangkong ke tpt kau kita 2 tetak2 maca blog kita 2 kelakar bebisit2 kedak urg dlm kelambu pa tek ngumpat urg kerek kanan.. alu lah ku kenak gosip ngan kau.. tok ko baruk jak nanggar aku melelat kangkong tpt cik een alu lah kau lalu jadi gossip girl juak.. tp x pa.. sebagai artis i dah lali dgn perkara2 cemtu.. x hal gosip2 tok samada gosip yang bagus atau gosip yg sik bagus kah, kedua2nya tidak menggugat populariti i, malahan gosip itu satu promosi.. yahh :p

isboyzzea..
kredit to cik een sbnarnya.. selamat bposa..

miss tikot..
sampei ritok pun masih fresh rupa dak rotinya.. errrrr pa ndak kah??

kirana..
bagus ktk mukak fasfud kedirik.. lak ku nulong promosi.. ada upah mkn pree lah nak :p

rudy..
ruti keyben cap badut xdo.. ruti keyben cap manok ada.. ruti keyben cap enjen ada sik? :)

ahmoi..
lak lah mintak tulong cik een molah eksperimen ya.. mun ku molah nya kompom sekda tinggal, semua kenak sumbat lam perut.. burppp..

mami.. slmt bposa juak.. x rajin ku ayam penyet.. rasa kenak sembelih jak.. sidak ya overcharge..

nek ogek hot..
lelah lah belanggor ke meja nak owh.. erkkk.. ya ku suka mun nek ogek bebunyiii.. nang i leb u lah nek ogek.. leb cucuk ke ninek lah boh kitak suk indah, kedong urg bujang kacak mdh ngan ktk kedak ya.. :p

kunduran..
nang mekD ya kedak ya.. selain dpt pakei nganti silikon implan nek ogek tek, nang bagus di amal utk awet muda.. tol x nek ogek :p

huarghhhhh ngantokkkk said...

oit! pembetolan! gusip gerl aku bukan berpandu dari rentetan kuar suro melimpas urang dara dengan urang bujang tengah berdua-duaan tapi nang dari dolok sebenarnya ku nang bekenan gabungan ya. dah kebetolan tek kau mukak entri ngeluar namanya, apa lah lagik nakkkk. haha

btw, ari bait bulan bait tok, mun nang menar pun apa salah nya. bekenan ku dengannya. mun mbak balit k tanggar mak aji yam pun bekenan juak nya kali. pa boleh buat ku sekda adik laki agik.

kahhh kau takut peminat-peminat ko ilang?? ;)

Titil said...

Ooooo. Paduhal gia cita nya tekkk. Yah. Patutlah tang merinsak jak nyawa si Ronel Mekdonel ya rah depan pintu Mekdi o. Tedah. Ingin juak kali nya nak makan nasik ngan sadin ajak. Lejuk ngan Mekdi.

Anonymous said...

info menarik. tp sy kurangg fhm bahasanya. tapi faham apa yg ingin disampaikan.. :-)

dukunlintah plk said...

ngantok..
gabungan nescafe ngan coffee mate nak.. atau gabungan popia ngan green curry d'ariez nak.. ataupun gabungan milo panas ngan ruti keyben ;)

titil..
tekejut ktk nanggar ada menu baru senwis sadin :)

anon..
tks.. singgah2 lah slalu :)

ikmiy'z said...

coba dirik molah seperimen utk burger kfc, sugarbun, ramly and other fastfood gik. ku nang suka mkn fasfood. pastok sik mok gik mkn mcD..

Syamsul said...

hmmm... pa org molah experiment lain, pande madah berat daknya turun.. coba nangga tok. tok nak lam wikipedia ya. takorg x baca abis ka?? hehehhee

* San Antonio, Texas resident Deshan Woods went on a 90-day diet in which he lost nearly 14 pounds. He documented the entire experiment on his website LiquidCalories.com. His overall health improved while sticking to a diet mainly in burgers and fries. He stayed away from sugary drinks and stuck to non-caloric beverages instead. His average caloric intake was 2,500 kcal a day, which included 130 grams of fat. His cholesterol went down about 44 points.

* Professor James Painter, chair of Eastern Illinois University's School of Family and Consumer Sciences, made the documentary Portion Size Me. The film follows two graduate students, one a 254-pound male and the other a 108-pound female, as they ate a fast-food diet for a month but in portions appropriate for their size. Both students lost weight and their cholesterol improved by the end of the experiment.[18]

* Keiji Matsumoto, a civilian in Urayasu, Japan, tried to live with McDonald's food for 30 days. However, his experiment was conducted using modified version of Super Size Me rules. In particular, there was no supersizing rule since Japanese McDonald's restaurants did not offer such an option. The experiment was held twice, in 2004 and 2006, both describing his experiences in blogs, with no changes in weight and health.[19] The first McDonald experiment was made into a book (ISBN 4-3966-1268-0),[20] which also includes details of a 30-day experiment of healthy eating with cup noodle, and a 10-day experiment of eating and surviving during an earthquake.

* Sweden, 2007 - Johan Groundstroem decided to go on a diet consisting exclusively of hamburgers. He was sponsored with free hamburgers from the Swedish fast food chain Max. In 90 days he lost weight steadily from 127.7 kg at the start of the diet to approximately 90 kg. His blog (named Minimize Me), detailing his diet and weight loss, is available in Swedish and English.

Syamsul said...

boh lupak baca tok juak. I'm confused lah juak ngan benda2 mcd tok... huhuhu...

http://www.liquidcalories.com/