Thursday, August 19, 2010

Ada-ada saja.. hehe..



selesai imam membaca doa selepas solat isya..
.....................................................

nembiak 1 (dengan suara yang lantang dan clear ada bakat jadi muazzin, sambil menaiki tangga surau): “pak cik.. tok sembahyang apa tok?”

pakcik: “baruk lekak sembahyang isya.. lom gik sembahyang tarawikh koh..”

pakcik (dalam hati): “aihh kertu dah aku di tunggah urang pakcik.. uhukks..”

nembiak 1: nasib bait kamek sempat.. ya lah mek rang ada kem tadik.. berbukak puasa bla bla bla..bla bla bla..”

pakcik (dalam hati): “rapeh juak kau.. kompiden juak kau kelakar ngan aku.. macam urang dah kenal lamak.. ekeke..”

nembiak 1 pun berlalu.. menuruni semula anak tangga, menyarungkan seleparnya dan menjoin kawan-kawan nya bermain bunga api sementara menunggu solat tarawikh bermula..

..ooooooooooooo00OOOXOOO00ooooooooooooooooo..


sedang para ma’mum menunaikan solat sunat rawatib ba’diah..
..................................................... 

..nembiak 2 berlari menaiki tangga surau..

 sesampai di atas..

..dengan tertibnya tangan di letak ke belakang, dan badan ditunduk kan sebagai tanda hormat kerana melimpas muka urang-urang tua.. (yahh sopan-santun.. anak sapa kah tok?)

..menuju ke saf paling hadapan..

..dan terus menuju ke tempat simpanan kotak aek mineral.. (lom di bagi gik tok).. mengambil sebotol air..

..membuka botol ..minum sambil berdiri..(haeh.. haehh.. awal gilak ku muji..)

..kemudian dengan tertibnya.. tangan di letak ke belakang.. badan di bongkok kan.. melimpas muka urang- urang tua.. menuju ke tangga..

sampai ke tangga.. lalu berekot menuruni anak tangga dan menjoin semula kawan-kawan nya bermain bunga api sementara menunggu solat tarawikh bermula..

…............................................

nasib bait nembiak kecik.. mun olah urang tua cemya tek.. ada kenak poq' leh imam / ajk suro.. jangan sampei ke tua olah ya udah lah :D

…............................................

lain pula dengan kisah urang-orang tua.. sila klik sini :D

20 comments:

SEN said...

tedah kau disangkak urang tua..

dukunlintahplk said...

cepat juak ko sen.. mesti tengah merebus mee pakei sahor juak tok.. ekeke..

hannaH said...

tedah ktk lok d tunggah pakcik..hehe..antap lupak makey susuk awet mudak.

dukunlintahplk said...

haehhh deras takrang bekomen tengah-tengah pagi butak tok oooo.. ke suro ney pat ngembak susok.. lagipun ilmu susok sik ngasi d bulan puasa.. ekkkk.. susok kelido boleh la..

hannaH said...

haha..biasa lah dah pg2 tok nunggu time sahor sambil ngabis masa mengumpat sebelum tiba masa posa d siang ari.hek.

CAHAYA said...

mun nembiak sik lah ku angin gilak. ni dah la dah tua, suruh orang panggil hajjah. tapi merepek je. geram... geram. haha.

AmirFX said...

Ceredit jak miak ya.. Nasib pakcik ya penyabar... haha...

Beautiful Stranger said...

nang slamber la ngambik aek kt sia..hahaha tedak pakcik tok koh..sabar pakcik ah..

uSu iJamm said...

Nk nama nemiak tok, daknya ngekot olah dak pakcik2 setempat bh.. ada lah urang diekot nya ya.

Ms Tikot said...

Terdah pakcik...hehehe

Faizal n Fashitah said...

Mena kata Su ya.. salu miak2 tok mudah nak terekot2 ngan olah pakcik2 rah ranto sia juak..

mr_abs said...

kenak sik diamik gambarnya pok? video ka timenya berekott hahaha

Mr Duey said...

pakcik...sudah tua kah kamu?? tedahh I masih juak org ngelar adik....mudak katakan!hahaha

Zorro Podeh said...

blog kau ni macam blog akuu laa..Kau ber hororskop cancer ke?

http://payabesarpedas.blogspot.com/

kal jis (im not carl zeiss) said...

Pakcik.. pakcik.. semayang trawih full sik? ehekk :P O tedah kenak tunggah pakcik.. sib bait sekda org nunggah atok haha..

erinulat said...

woo. pakcik ensemm sik apa lahh.

Globalized Dayung said...

Ku cuma dpd ketawa ja.....

dukunlintahplk said...

cahaya..
jangan berdiri d tepi kipas angin supaya anda tidak hangin XD

amir..
pakcik ya nang cool jak lagi kiut hehe..

beautiful stranger..
rasa mok ku cas ku seringgit sebotol.. boleh? :p

usu..
ngkali juak hoh?? ekekeke..

mis tikot..
ooo la tedah :D

Fnf..
gago.. hahaha..

mr. abs..
xda bedio kamera huhu..

duey..
lomm.. ageing gracefully ;p\

zorro..
sempat!! haha..

kajis..
atok pun sikpa.. atok kiyutt ahaha..

erinulat..
padah cne diam.. lak merik angpow.. :O wahahaha

dayung semesta..
baguslah ketawa drpd menangis ehehe..

John Harding said...

dear pakcik,

kamek hari ya pergi bazar ramadhan..ada seorang pakcik ya nunggah "bang..beli ayam penyek"...maka pakcik ya nang ketara 10 tahun tua dari aku...or adakah orang nunggah bang tanda respek jak? lalu ku sik mok beli barang dari gerai nya..

dukunlintahplk said...

john..
mesti ko ketara agik tua sepuloh taun darinya :p