Thursday, August 26, 2010

“Sekda idea pa tajuk yang sesuai mok di engkah situk..” :p

salam semua :)

posa dah masok ari ke-17.. ramadhan semakin menghampiri penghujung.. sik lamak gik raya owh.. mesti rami yang dah start planning-planning pakei raya.. mun ada nok dah bebeli ya mungkin a bit kejeron!!.. errrkk sekati mesen jak nganok urang kejeron.. sekda la kejeron ney hoo.. bagus juak lah, dapat mengelakkan kesesakan dan ke’rush’an mun dah dekat nok ujong-ujong kelak.. tapi mun sik ‘rush’ sik ‘feel’ lah mok raya nak, ekeke ;p .. *edehh ehh lalu kejeron-taik-menok juak mok beraya.. posa cemney?, terawikh cemney?, tadarus cemney.. ok sik?? amalan-amalan lain??* <-- statment nuju dikmpun.. huhu..

raya tok yang paling rindok ialah nembiak kecik.. tauk-tauk nya ada mercun, bunga api, duit raya, makanan lezat, aek lemenet, baju baru, kasut baru, semua baru.. mun ko dapat mak baru baruk ko tauk.. opssss.. ehehehe :p

bujang kerak pun rindok juak.. ada can nya mok segeh-segeh rah rumah rang dara.. rang dara pun sik kalah juak.. time tok lah melaram benar-benar nak.. sama-sama segeh ehh.. errkkk.. haha :p

urang tua datok ninek pun rindok.. time tok lah dapat betemu semua anak cucuk mana yang jaoh mana yang dekat.. begumpol, bejarah, becium palaktut.. time tok juak lah dapat ngolek angpow.. angpow urang tua banyak isik oiii..

tapi urang dewasa cam kita tok (dewasa kah aku??.. pa olah gik kedak nembiak ?).. dalam kemeriahan dan kerindokan beraya tek.. mesti miker pasal wit $$$.. ney pakei merik nembiak.. ney pakei merik urang tua.. ney gik pakei belanja dapor.. ya juak loba mok meli plasma tv time tok juak maka boleh tunggu kelak-kelak (aku sik).. lain gik mun bini mintak tukar katen, sofa L-shape baru.. mun sorang bini, mun 4?? opsss.. (haehhh, tauk ada.. haha)..

time tok lah ngaruk palak.. tapi sik hal.. skim jaminan kredit terendah court mammoth kan ada.. odar jak dolok.. tak payah bayar sehingga 3 bulan.. palak bapaknya tak payah bayar sehingga 3 bulan.. whats the different?.. kian ndak kian mbayar juak ko kelak.. makin mahal gik ada, kenak interest beganda-ganda..

raya tok belanja minyak moto kompom meningkat.. lepas raya gik kelak, bil api aek gerenti melambong.. semua ya beguna ngan duit.. tapi duit dah kerin.. apa boleh buat.. makan loti looo..

..ramadhan tok salah satu fungsi nya adalah sebagai latihan untuk kita mendidik hawa napesu supaya sik boros cemya.. berimat-rimat lah, jangan membazir.. raya ikut kemampuan.. sekali sekala sik hal belanja lebih sikit tapi pastikan planning dah betol.. jangan lari budget.. raya adalah hari kesyukuran setelah berjaya menjalankan ibadah ramadhan.. dan hari untuk kita merapatkan silaturrahim.. bukan hari untuk boros, membazir, bermewah-mewah (tapi berutang), mengesor so-op dan sebagainya.. kakya kitak urang broke tapi tokey-mokey cina rindok tetak bekipas ngan duit!!.. semadi kitak urang mbuang duit cemya bagus kitak urang melabor bersama pak dukun.. dapat juak pulangan berganda-ganda.. haehhh sempat!! iklan padu!!.. ohh, sila abaikan ayat iklan ubat nyamok di atas.. lari skrip hekkk.. ;p

..bercakap pasal pulangan berganda-ganda.. semua kita maok pulangan berganda-ganda semaksima yang mungkin sehingga mencapai infiniti.. (infiniti ya loba!!).. mun diberik pulangan 5%, kita mok 10%.. mun dah dapat 10% kelak, mok up agik 15%.. sampei lah 8000%.. nok nama manusia nang sik pandei cukup lah.. ahaaa di sitok pak dukun mok share sigek pelaburan yang memberikan pulangan bedabel-dabel-dabel.. di jamin sik rugi.. namanya skim saham amanah ramadhan.. di janji pahala amalan kita dilipat gandakan.. tapi skim tok sik lamak gik close.. tinggal beberapa hari gik.. kakya dalamnya ada bonos yang melebihi (lebih baik daripada) 1000 bulan.. sama-sama lah kita ncarik bonos ya.. dan semoga kita mendapat declaration bonos ya.. amin..
 

…………..
 

hmmmmm..
 

aihh panjang dikerepak ku tuk.. sak jak asal-asal lam palak tok lain jak idea.. maka jak idea asal tek mok becerita pak dukun sik dapat beraya sakan sebab cun time raya tok juak lah moto ku besdey dan mintak sabis tukar timing belt.. huhu.. apa boleh buat sudah brokeback mountain… erkkk bukan kedak cerita berok back mountain ya (pangkak nyaru) tapi sudah broke sehingga terpaksa beraya melarikan diri ke gunung sebab takut di serang anak-anak buah petunggal ku ya mun disusun bekedorek kederok keneneng sebatalion yang sangat ramai itu yang suka menagih angpow.. powpow..

apa boleh buat.. makan loti pau loo.. uhuhu..

 

yang apa boleh buat taik kambin bulat-bulat,
       :p
-pakdukun-

p/s: nuzul Quran malam tok ooo..

note to self: jangan lupa bayar zakat!!

17 comments:

Faizal n Fashitah said...

Ya bok ngerepak.. panjang lii jak. Sik bagus ngerepak2 dibulan posa tok. Lak ilang bonos 1000 bulan ya lak ehehehe..
Well, apapa pun.. jimat2 lah raya lak. Boh tepengaroh iklan kot-memot. Boh boros glak. Simpan duit ya.. da juak k meli air-bom ehehehe...

AmirFX said...

Haha.. Menar ya... Janji jak ngn dirikpun jgn main ngn mercun.. Ada nangga org putus tgn kerek kanan ya?! aihhh.. Alu ngereco juak.. haha.. Selamat berpuasa... Semoga kita dpt nemu Malam Lailatul Qadar ya kelak.. Amin....

mr_abs said...

ngerepak. haha. adehah. sekda perasaan mok raya eh. kelak2 bok dtg kali

Khairul Antasha said...

hehe..angpow..angpow..nasib kmk tukang nerimak angpow jak..yerrrr..nk mdh dirik kmk masih mudak belia lah tek..hahaa..

Beautiful Stranger said...

makin tua..makin tensen nyambut raya ngenang duit. thn tok mek ala kadar jak lah..huhuuhuh

fLo said...

aduh~~~ pjg ngerepak..hahaha..
xlmk gk raya hoo..
nok dewasa bak pdh ktk pecah palak la pikir mok nyedia duit..adoh2..
selamat berhari raya...=p

erinulat said...

bill api nang nait lahh. api raya sebulan bulan on. hahahae

n i e z a said...

Nsb bait anak-anak buah mek gik kecik, lom pandei demand glk angpow. Brk jakla singgit sorang. Ya nang cokot la. Hahaha..

Amni said...

aiee... kmk stress raya tok.. baruk mula megang duit banyak sikit... banyak nak dipikey pasal rumah... huhu....

me said...

ola tedah ktk... kelak sik mintak angpow ngan ktk.. hihi

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

hannaH said...

angpow saya jgn lupa oww!!hahahha.lebih berkat duit ktk pasya.

Globalized Dayung said...

Aku kat USA tok slalu ja pokai...tp rasa ku ndak blog ko pun bnyk meri duit ngan ko ndak??? Beri info lok...

dukunlintahplk said...

dear all..
rajin juak kitak urang melayan ku ngereco ooo.. kihkihkih.. tengkyu 4 ur support.. i luv u all.. *muah muah *pelaying kiss.. *alu nok berangan nerimak award atas stage* :p

dukunlintahplk said...

dayung sangon..
blog pun boleh jd sebagai media iklan juak.. ktk d sinun polah lah bisnes import eksport brg2 us/msia/exotic swak.. gerenti laku.. :)

Mr Duey said...

aku sik lalek ku nak komen juak...ahh persetankan (kakar indon kuatan banyak gilak nangga Senetron)

Nang banyak ikthtibar dari kubur dalam entri kali tok..molah ku insap (sekejap jak) lepas ya terus gohead kereta pergi hopoh meli baju raya baru...

Apa2 pun ku takut juak brokback mountain kak raya ohh...mun dah brokeback berjual dirik jak kak raya tok (astaga)

byeee

dukunlintahplk said...

duey..
iktibar dr kubor indah.. apa rasa ko kedak maca majalah mastika kah blog tok wahaha :p