Tuesday, January 20, 2009

Senyum itu sedekah.. bukan mok ngegeh

ku keluar makan laksa di ko-perkasa ngan geng-geng minum pagi.. lamak dah sik minum di luar.. di kesempatan mamaboss dan papaboss sekda di opislah maka mek urang umpama tikus-tikus yang berdecit nyerin bermaharajalela..

nyam laksa nya.. ada udang berenang-renang dalam kuah yang lemak berkrim disukai ramai.. perah limo kasturi, tambah sambal belacan nya.. fuhh, layann sampei kerin mangkok besirup kuah.. tapi sik pat di amal selalu mun sik mok nyalah seluar yang tiba-tiba betukar jadi saiz S..

penoh jak customer sampei mek urang terpaksa beripak ngan sidak nok udah.. dalam ku berdiri posisi on your mark-get set-go cokot mok berebut tempat dudok, perasan lah tek ada sidak tok telingor-lingor..

“kitak urang tok.. merati aku tok kacak kah, merati rambut ku nok unsak-ansey tok kah.. or zip seloar ku tebukak?”

.. aihh, tauk ada pemikiran cemya datang (perasan ras kac la).. alu otometik ngecek zip indah.. kakya alu control ensem sambil mengkonsentrasikan kuasa dalaman untuk menyedut jerawat yang timbul supaya tenggelam.. (yahh.. kitak urang piker perut nok boroi ajak dapat disedut ke dalam?)

adalah urang dara ya tek nok makei tudong puteh-itam alu senyum ngan aku.. sweet jak diriknya.. tapi kotan ku control tek alu sik pian mok senyum balit.. mesti lam ati nya madah ku sombong huh..

“kamek sik sombong deng.. kamek tok pemalu.. supan bah diperati gia.. edehh..”

ya lah sidak madah muka ku mun control in public ala-ala muka sombong.. muka model bah ney boleh senyum.. senyum bebayar atau hanya senyum ngan camera lens jak bahh.. palak ko model.. mutah ijo ahaha..

dah balit ke opis tok alu pandei terpiker.. cemni mun nya tadik bloggers nok ku kenal di alam siber.. mira kah, mawar kenyalang kah, dayangQaytee kah, mami-faris kah, farid-iman kah, aVe kah, or zara kah.. atau sapa-sapa jak lah bloggers yang sik ku mention namanya di sitok (tapi sik lah onggon, rudy, azai or mat nak.. ndak lah ku pandei mun kitak urang betudong indah).. mesti alu kenak cop pak dukun tok sombong..

awoklah.. bekak tok ku mok belajar senyum.. jadi azam tahun baru #35.. senyum tegisin-gisin..

jangan lak madah aku tok sot or ngegeh mun nanggar ku tegisin-gisin cemya..


p/s: senyum itu sedekah.. bukan mok ngegeh.. tapi boleh jadi ala-ala lanji..



18 comments:

sedut dudus said...

ahahahah mok di turun ilmu nyedut jerawat ya ehhhhh *wakluuuuu
(ilmu nyedut dudus ku ng dah numero uno experto) hahaha

leka ko kontol ehh maksud aku, kontrol macho nak, alu lupak nak senyum. tang ada miak ya tek sebenarnya or-kay yang dicarik2 kau..colan mini kah..

aku tok dh senyum dipadah urang sot..dah xsenyum..di anok urang ranjak (tp nang ranjak juak lah)

boring oiiiiiiiiiiiiiiii

dayangQaytee said...

hahahaha..yang pasti bukan kamek....kamek belom bertudong..insyaAllah,dalam masa terdekat tok..hehehhee...

nway,boh di sesal agik pa yang berlaku...dah sik tersenyum..ne mok molah...hehehe..

Mawar Kenyalang said...

hehehe...harus kitak blaja senyum, senyum seindah suria, ya la mun ada mena bertemu tek sik juak ada masalah, yang pasti bukan kamek, kamek nun di seberang laut cina selatan..

Rudy said...

hoho..mun nanga aku betudong alu pisan kali kau..hahahah...

zara said...

ya jelmaan ajak ya..iboh di pikir gilak Ki... hhihihi... anggap jak senyuman laksa ya sekadar cobaan ajak..(sbb yg pasti bukan i..huhu)

pssst... i datang lagi.. la la la la.. don wori..xda ayam penyet gik. setabakupibin jak..mok? hahah

farid-iman said...

oleh kerna kitak tek dah berazam senyum tegisin-gisin tek nak ...

tok senyum kamek ngan kitak :))

bole?

dukunlintah plk said...

sedut dudus..
nang ranjak.. nang sot juak ahahaha..

dayang..
alhamdulillah.. sik juak sesal.. besusey jak..

mawar..
ya lah sik ilmu matematik biologi ajak yg perlu dilajar nak owh.

rudy..
ngutik.. hahahaha

zara..
boikott US/ yahudi la..

farid..
)
:- )
)

farid-iman said...

Kenak senyum with ur eyes shut???

Tgh feeling ka tgh prektis senyum lanjii... errkk

;p

(Tok festaim post k BeriItam...lepas sek ka?)

khairul onggon said...

hehe.. ku pun urg madah gia.. mun di public, ku ngyangkak ku sombong.. harus ku pegi kursus senyuman itu sedeqah... "tak kenal maka tak cinta".. "dah kenal, gila senyum upanya"... hahaha...

Anonymous said...

edddeeehhh ko tunggal....byk juak ko pun new year resolution....ya baruk....apa kata alang2 sampei 360 igek indah....sigek sari....mmg vogue....

zara said...

ahahah.. sapa kata kmk sik boikot..setabakupibin ya bukanlah nama sebenar kedei kupi. hik hiks. bahh.. di saujana jak lah ku. sesat di sia sik temu jln pulang. hahaha..

*ku gik weng2 mode*

azai said...

lawak da jak!
btw, udah sengan ney tek ko belaja senyum? hehe..
ndaklah ku brani mun aku tek pandey betudong indah..hehe

asma said...

ki, aku rasa aku tauk sapa anonymous ya! aku ada promote blog kau di notis board tm.hahaha.

dukunlintah plk said...

farid agik..
tengah feeling2 lanji.. kepak palak ku miker beriItam.. blackberry duhal.. citt..

onggon..
boleh kita mukak kelab tok..

anony..
neyear resolution are mend to be broken.. broken kah? is that the right word?

zara agik..
udah gik weng2 ya.. hihi..

azai..
gik part senyum cover model.. senyum nampak gigi tapi debah mata sik leh bekerut.. pas tok senyum miss world gik.. ju sama2 prektis depan cermin..

asma..
sapa gik mun sik lain dan sik bukan madam lipot.. nang ada promote di notis board indah.. haha..

farid said...

"citt.."??!? "citt.."??!!?

waiiehhh...kan ka ktk tek mok belaja senyum tegisin-gisin, pahal "citt.." indahhh ...

senyum aa ..

:D

Azimah@Melati said...

blog hopping.... dukunlintah?? make me wonder...is this the same person i use to know sometime ago... MIRC???.. me? Tiara@Purnama..if not..sorry.........

dukunlintah plk said...

farid gik sekali..
aoklahh..
o o
l
-U-
jadi ndak kah muka urang senyum tekobek di atas ya ;)

melati..
sori rong namber tapi tak pe.. selamat singgah ke blog pak dukun..

MakModen said...

ahahaha! lawak nar pak dukun tok eh! susah juak nak senyum nak owh? pi mek nang kagum la dengan kebolehan menyedut jearawat ya tek.. mok mek blaja.. coba tak bukak kelas blaja menyedut jerawat.. mesti laku. ;D