Sunday, January 11, 2009

Ujan lagi bhgn.II

dah 3 ari 3 malam ujan non-stop.. maka dijangka kira-kira sembilan bulan akan datang sidak misi, MA dan doktor hospital umum dan hospital swasta di kuching si cukup tangan.. apa hal kah?.. tak tau.. hehe.. aihh heh melelat ke sia indah..

petang marek masa ku lalu jeraya debah jembatan/ kudei ku nanggar moto besesak-sesak parking tepi jeraya.. ku piker ada urang ekseden kah, urang pengilan kah.. duhal aik sungei serawak dah nait, melimpah ke jeraya..

malam nya ujan makin lebat.. ku bangun suboh pun ujan masih lebat juak.. suka lah aku bediri tepi sliding glass door mek urang.. nanggar aik atas jeraya turun lam parit sambil terkenang kenangan indah memori daun pisang tatkala ku gik tadika dolok.. mun ari kilat ribut petir pun ku suka juak bediri di sia ngipak kilat.. nei tauk tang pandei setan ngesor dirik kotan beliang dipanah nyaru.. ada juak pakei ku cerita lam blog tok ku dah nanggar setan nak.. hikhik..

..lalu sik nyambong tidor bekak suboh ku.. instead awal pagi dah ku bepayong-payong mukak pintu pagar dan nereb motor pegi debah jambatan agik.. ku tanggar rumah nok acap aik petang marek di jalan patingan dah sik acap agik.. aik sungei masih tinggi tapi sik sampei ke paras jeraya.. so ku pusin-pusin agik sekitar kampong no.3 sampei kampong no.6, sekda gilak rumah acap aik.. alhamdulillah.. mudahan ujan berenti ari tok..

debah jembatan tempat sidak selalu nurun jet ski.. gik ada sekaki-dua kaki aik mok nait ke paras jeraya.. sak gago nereb lam ujan lebat, rasa sidak DID (dept. of irrigation and drainage) jak aku tok.. tapi best lah nereb lam ujan lebat pagi tadik.. ada sebuah 2 jak moto atas jeraya.. kol 7 time ya.. urang lain gik nyaman behibernasi atau ehem ehem.. ehh pandei sakit tekak indah ehh..



alhamdulillah dalam tengahari gia ujan pun reda.. sampei ke petang.. tapi petang tek abang ku call.. nanyak ku sik jadi sidak DID agik tek.. nya madah aik dah besar agik.. mesti time aik pasang ya..

so lepas ku makan megi 2 bungkus (ari sejok, lapar bah..) aku pun nereb moto agik.. kol 5:30 gia.. keluar jak dari simpang jeraya mek urang ku nanggar rumah sia dah nait aik.. nang besar lah aik kali tok..

jalan mataim nok nuju ke patingan.. sungguh sexy adik itu..


rumah di jalan patingan.. tepi sg. serawak.. mok masok boyak rumah tok ngkali


jalan patingan..nembiak juak best.. rindok ati main aik..


tok mak nya ngepong anak nya main aik.. sekali nanggar aku ngeluar kamera.. alu senyum tegisin.. steady makcik, kitak tetap vogue..


jeraya sekolah jepang

ku mok nuju ke kampong no.6 tek jeraya dah blok.. mesti sinun dah nait aik ngkali.. so ku balit umah dan ku tunjok gambar ya ngan mak ku.. sekali tek, mak ku ingin juak bejalan nanggar.. so keluar agik lah mek duak raon-raon.. tapi sik lamak sebab jeraya makin blok.. lalu depan rumah kak mina, rumah sidaknya pun aik dah bekandang.. sik tauk lah dah nait ke rumah kah belom..


rumah kak mina.. kak mina yang glem itu..

alhamdulillah rah kamek urang sik nait aik.. tapi abong taip rumah dak diva nait aik rasa ku.. di sia moto dah banyak parking tepi jeraya ..

so ku check almanac.. patutlah.. nang aik pasang penuh 6.1 meter pukul 5:28 petang.. isok aik pasang tinggi agik 6.2 meter pukol 6:15 petang.. arap jak ujan lalu tedoh especially di ulu nun sak walau aik pasang tinggi tetap sik banjir..

……


……


……

bahh.. tunggal ku tek baruk telepon madah aik di satok, muda hashim makin tinggi.. maka ujan nektok turun sekejap sekejap jak dan sepatutnya aik di laut dah mula surut.. mesti gik ujan di ulu nun.. sidak bang wan di santubong nun madah sekda acap aik walau daknya tepi laut.. tapi mek urang nok di tengah-tengah bandar tok pandei banjir indah.. ya lah sidak tok kotan pandei gilak molah barrage, tebatan banjir segala..

ibarat kata pepatah.. air yang tenang jangan disangka sekda boyak..sekian.. karam singh waliar melaporkan untuk TV3.

9 comments:

farah.marzuki said...

aihhh coba jalan agikkk ngambar rumah ninek kamek rah kpg no 6 yaa. beraieee tok aih. pliss.. dukun sempreyy (rrufus humphrey tek nak) haha terok juak tek oh. mun dah jepang ya beraek gia. hmphhh. duh ehh. ingat sitok jak sejokk tek

rasa-bersalah said...

aku 3 ari 2 mlm tok dh kedak urang dalam amben berstokin sehari2 dlm rumah kotan sejok.

tok baruk jak balit dari ngantar makanan dalam tin dengan sedara ku diam kat kpg gita nun daknya kenak banjir juak. nektok diam rami2 kat dewan semarak sia. (kakya tok ku rasa bersalah pahal ku x offer nya berambeh rumah aku jak tek)

otedah kak mina. tauk ndak kah nya rumahnya kenak banjir. diriknya gik jadi ibuk bandung masa tok.

azai said...

oh ya makena DID ya tek, ku piker tek singkatan dari pekataan ceredid. maklomlah ceredid bersusey sana sini nak..

aih, tauk ku umah kak mina ya.. mun aku sik salah nak, aku penah masuk lam umah ya, nya tinggal 2 anak beranak nak? mun menalah umah ya, tang scary jak. tapi ya doloklah jaman gik skolah jepang dolok. tpi mun salah mintak ampun banyak2.

sik sangka owh, banjir datang lagik. rasanya lamak dah kampung x banjir. tapi yalah, sik dpt nak join sama gik sbb dah tinggal jauh.. huhuhu

oon said...

tidakkk rumahh ku banjrina juak aihhh.. harusss ku bertukar jadi mermaid!

MAMI_FARIS..... said...

deng... umah i banjir sengan pinggang.... sedih gile woo.....

dukunlintah plk said...

farah..
nok sigek ney umah ninek tak?.. sik pat mok lalu sia marek.. mu rindu tanggar lam google earth jak lah.

rasa besalah..
yah.. ajak gik nya berambeh ritok.. dapat juak pake betulong masak ngemop lantei meresi jamban encarik kayu api segala.. erkk

azai..
nya lah ya ngkali.. sik 2 beranak tapi nang umah ya sik rami urang..

oon..
kau banjir kah, snow kah, gunong meletopz kah.. tetap ovver tauu!!!

mami..
ooo tedah.. mudahan jak petang tok sok lusak sik banjer agik..

...
sik pat ku mejin mun dah rumah mek urang kira area tinggi juak lah mun di nait aik, dekek gik sidak lain.. mudahan jak sik..

MakModen said...

yalah tek mun rumah mek org acap aek alu sampey atap banjir kat perumahan lamak ya... naudzubillah!

dukunlintah plk said...

modernmum..
mok umah kitak nok atas gunong sentubong ya nak? ;p

Anonymous said...

pak dukun..kamu knal sik zaleha bt ali? umahnya di kg no.6