Friday, January 2, 2009

Hepi kah new year 2009?..

ari tok dah 2 hb jan 2009/ 5 muharam 1430.. macam bulak jak dah sehari di taun 2009 tok dah berlalu.. 4 hari dah mun ekot tahun islam.. tekejut-tekejut klak kita kaondaon 2010 gik.. minggu baru ku dah turun kerja, cuti dah abis huhu.. setat gik ngan planning baru.. dah mok 6 taun dah ku di craun ya.. kah 5 taun??.. babo dah.. dah tua.. hehe.

selamat tahun baru 2009 walau di mana anda berada.. rasanya masih lom terlambat untuk pak dukun mengucapkan selamat tahun baru kepada kitak urang semua.. walau ku tahu tahun baru nang sentiasa selamat.. kita tok, selamat kah isik?

camne ngan sambutan tahun baru kitak urang?.. aku tauk ada yang nyambut dengan makan satay, ada yang nyambut ngan gathering famili betunok dak manok, ada yang nyambut sorang-sorang makan bubor ngan pusuk jak, ada yang nyambut di lab molah thesis nya.. dan bermacam-macam lagik lah peysen sambutan..

bagi aku, tahun baru adalah satu lagi tanda aku dah semakin tua.. sekda sambutan-sambutan spesel indah ehh.. diam umah jak.. sedangkan besdey ku dirik, parents pun birthday gik sik di celebrate.. pa tah lagi tahun baru.. nang bukan culture family mek urang mok celebrate-melebrate tok.. cukuplah ariya dah maca doa akhir tahun dan awal tahun masa tukar taun islam ya..

kita di malaysia dan kebanyakan tempat lain di dunia menyambut tahun baru dengan mengira countdown detik 12 malam..
tapi sidak di palestin terpaksa menyambut tahun baru dengan mengira berapa mangsa terbaru kekejaman yahudi..

urang kita nyambut tahun baru dengan pesta ria nyanyi dan tari..
sidak palestin betangisan ngan kematian korban zionis (mudahan sidaknya syahid)..

urang kita nyambut dengan dentuman dan cahaya indah bunga api..
urang palestin nyambut dengan dentuman dan letupan bom sebenar..

urang kita nyambut dengan manok panggang, satay, makanan yang melimpah ruah (alhamdulillah ada rejeki)..
sidak ya ada ndak kah makanan..

ada urang kita yang nyambut dengan jarum dan pil-pil layan palak best..
sidak palestin cukup ndak kah ubat-ubatan..

...

patutnya kita banyak-banyak bersyukur atas rahmat tuhan..
dan aku doakan dan harapkan yang terbaik untuk kita semua di tahun baru tok..
..and world peace ;-)

11 comments:

oon said...

aihhhh air mata duyung mengalir lagiii... tersentuh jiwa ku...

zara said...

Ku nyambut tahun baru dgn dok di umah jak sambil nangga dvd cita Provoked (nampak gilak ku ketinggalan dgn cita ya) sampey bila sedar2 dah kol 130am..lalu semua dak famili tido pas ya..

tapi part nok palestin ya nang piluk ati koh.. lagik ketinggalan daknya dgn cita2 dvd kan. Erm.

hmmm said...

syukur alhamdulillah

azai said...

yalah piluk juak ati ku maca, camney gaya kita nak nolong daknya owh?

samalah kita, x celebrate menda2 camtok. dok umah jak.
pa2pun happy new year, mudahan taun tok lebih bagus dari taun2 mensia marek.

dukunlintah plk said...

apa2pun.. kita mesti hepi..
tempat kerja sik best, hepi..
thesis penin palak, hepi..
duit sengkek, hepi..
tapi paling ku dengki.. ada urang hepi pegi paris..
ati dengki tapi tetap hepi..
numpang hepi jak lah ;)

asma said...

aku ingat ada gambar iphone ujung2 tek, duhal sekda..kan salu post nak sedih2, ujung post tek pande ada berita gembira...haha

dukunlintah plk said...

asma..
nang ada?.. haha.. lom mampu ku makei iphone dolok deng..

MAMI_FARIS..... said...

blm lambat gik nk.. hepi new year..

Anonymous said...

Oi tunggal....aku blm madah dgn kau...'eppy new year'...heran...bagei jauh gilak rumah o....sak jak mun berkentut...nengar sebelah...kotan teklh...rajin2 jak ko update blog ko...lawak ko rupanya o...baruk aku tauk....

dukunlintah plk said...

oii tunggal..
ku baruk jak mok besusei hal kau lam blog tok.. so sik jadi lah..
ahahaha..

dayangkhaty said...

yohh....insap mek maca..kita tok susah sikit dah ngerepak..sak jak ada gik orang susah dari kita..soo..bak kata kitak..HRPI SELALU..

**sama2 lah kita doa k cdak palestin..amin**