Monday, December 1, 2008

Politikus opis

sik sidak datok-datok, YB-YB jak pandei bepolitik.. golongan kasta rendah kedak kita (ya.. kamu, kamu dan kamu.. dan aku juak hahaha) pun mok juak nak..

melelat ke tajok tok indah..
saja jak mok susei..


..............

..............


di mana saja berada, kita mok berada di atas.. ya lumrah manusia bah.. yang hindu parya mok nait ke kasta brahmin, yang brahmin mok jadi kshatriyas, yang kshatriyas mok nait ke tahap diva.. mun fop mok jadi aristocrat.. yang aristocrat pun berebut, berumbak juak mok diva.. hmmm.. senang cerita.. yang hidup susah mok senang lah.. sapa sik mok nakk!!

cemya juak kita di opis.. yang assistant mok jadi boss assistant, yang officer mok jadi boss officer, yang gaji kecik mok gaji besar, yang gaji dah RM 9K++ malar madah gajinya sik cukup, mintak tambah agik.. perlukah??.. udah-udah gik nak.. berik lah ngan urang yang gaji kecik kedak mek urang tok..

untuk nait ke atas dan mencapai kesenangan tek, macam-macamlah usaha kita.. ada yang gigih, tapi sik nait-nait,. ada yang gigih baruk dapat nait, ada yang ilek-ilek ajak tapi lalu nait, yang makei jekk belon ngan kipas sate pun ada juak.. ya lah pemandei sorang-sorang, rejeki sorang-sorang sik ku nok medo..

dalam kita mok upgrade taraf tek, mesti mok pande.. mesti mok difeburit (favourite) oleh boss baruklah senang nait.. mesti berusaha keras.. work smart.. pandei ambik ati.. ikhlas tapi dalam masa yang sama pande menjual dirik a.k.a. ngesor skill depan boss tapi tetap maintain ikhlas (nang dapat?)..

mun sik pat cemya, kita mesti pande belakon, hipokrit, ngipas, jekk, angat pel*r boss, baruk boss sayang, mun sik sayang pun boss akan notis, baruklah dapat markah SKT tinggi, kenaikan gaji best, mintak apa-apa pun senang, baruklah boss sik nerengak-nerengak.. nanggar muka lalu sejok atinya..

fenomena boss feburit-memburit tok nang antap sik betapok-tapok di opis ku.. sapa yang kenak feburit ya kira betuah lah idupnya.. yang kenak seteru ya paham-paham jak lah.. sebab ya lah self-proclaimed diva Oon ya alu merajuk ngembak diriknya ke london nun.

..tapi jadi anak emas boss tok tetap ada cursenya.. pa tek diva dah molah sumpahan mahsuri tujuh keturunan sebelumnya meninggalkan opis craun tok.. sapa-sapa anak emas boss secara otometik akan menjawat jawatan tukang ngengon boss.. ikit-ikit boss ncarik nya.. ikit-ikit boss ncarik nya.. waima minum di kantin pun boss mintak teman nya.. pa dah jadi urang harapan tek.. dan sik lepas dari menjadi bahan susei urang lain..

disebabkan aku ex-anak-emas kinek tok dah upgrade ke anak emas bertatah berlian, (dalam kelas ku tersendiri.. tahap kegemaran boss, lileh-lileh jak aik liornya nanggar.. tapi boss masih lom layak untuk memfeburitkan aku sebab aura loba ku lebih kuat), maka sidak anak emas yang terkena sumpahan mahupun anak tiri yang terpinggir selalulah besadu ngan aku..

seperti yang pernah ku padah ngan diva dan anak-anak terbiar yang lain, mahupun anak-anak emas yang susah ati kenak susei..


”semua urang mok senang, semua mok berada di atas.. bulaklah mun kitak urang madah kitak urang sik maok..

jadi berusahalah supaya kita berada di atas.. tapi yang penting, camne cara kita nait ke atas ya.. jangan sampei ko ninjak perut, palak urang lain.. urang lain ko jadikan tanggak pake ko nait ke atas..
mun nait cara ya, klak akan dibencik urang..

..tapi mun boss dah ngulor tanggak emas dari atas, ambik, jangan nulak.. bodo lah mun ko nulak.. lalek lah ngan kata urang..

mun ko masih di debah, mun urang lain mok nait ke atas, tulong kan.. nei tauk tangan baju pandei tekait, sik mok lepas.. lalulah ko nait sama nak.. mun sik mok nulong pun tanggar jak, jangan ko gik nahan atau narit urang ya ke debah..

urang di debah tok jangan lah dengki ngan urang di atas, dah rejeki sidaknya bah.. mungkin juak ko ya kurang usaha.. so tingkatkan lagik usaha..

tapi urang di atas jangan lupa, walaupun berjaya nait ke atas tanpa ninjak palak sapa-sapa, tapi mesti ingat, kitak urang ya dah di atas, so the law of gravity dah apply ngan kitak urang.. sik boleh gik mbuang uras sebarang-barang.. sebab mun kitak urang mbuang sebarang-barang, kelak nimpak palak sidak debah.. oo tedah dak dibah.. ujong-ujong bekelahi kitak urang kelak..”


lebih kurang gia lah dipadah pak dukun..
sungguh berkias, berperemban, bermetafora fatamorgana nakk..

chopp.. mun kitak urang berpiker aku tok besaduk, komplen.. sekda ku komplen sapa-sapa.. except part gaji urang ya RM9K ++ tapi madah sik cukup nakk.. mood ku bagus pagi tok.. sik boleh banyak komplen.. petang klak blom tauk gik lah.

..tok saja jak mok besusei bah.. sambil ngingat ku dirik.. ku tok nei dapat mok komplen lebih-lebih, sebab ku tok anak ikan bertatah emas berlian nakk..


bak kata farah ” x.o.x.o suka susei jak.”
hehe..

11 comments:

oon said...

yahhh hebat nak sumpahan tujuh keturunan diba marvelesss.

terpana ku ngr kata2 hikmah putera lindungan kaabah loks. very the menginsafkan.

zackzara said...

Aok nang benar ya Ki. Setuju dgn apa nak di padah ktk ya.. Hmm.. motivasi di pagi Isnin. Tiap pagi kitak molah gitok dpt sik? Best ba..

khairul onggon said...

Plitikus di mana-mana.. hehehe..

Hj Brahim?? Kenal gilak ku ngan org tu ya.. :)

bukan-anak-emas-waima-tembaga-sekalipun said...

gaji rm9k++ malar madah sik berduit..gaji rm12k malar cokot asal balit trabling jak alu claim asal gaji jak xpat lambat asal bonos jak nya dolok ngalah sidak Pra (tapi bagus juak lah)

tetak jak lah aku

MAMI_FARIS..... said...

100% kmk sokong. opis kmk pun ada org kedak ya juak. keja nang "pandey" , mbodek no 1. klakar nya jak betul... mun kita pandey molah camtok, nya tauk pandey juak molah camya. makin tempa ati bila nya dpt awards pekerja terbaik coz kmk org tauk nya keja nipu. at d 1st place nang sakit ati, tp kmk ambik bagus jak. nya sik ikhlas, sik jujur molah keja, tauk ada nk d temu nya klak. bak kata ktk.. ya rejeki nya. asal kita sik jd mcm nya + jujur + amanah + ikhlas, ya dh cukup. asal duit gaji kita berkat jadilah... ( sempat juak ngerepak awal pagi... (",)

Tun Dato' Patinggi Tan Sri Dukun said...

diva..
dah nama diva nak

zack..
tiap pagi, alu sik lekak kerja lain nak

onggon..
maksweh singgah

jij..
yalah.. macam ko sik biasa nengar aku pun komplen gaji sik cukup walau gaji 2 bulan lepas sik tekaco nak.. kita mesti tamak haha..

mami..
..nya gik besaduk duhal..

nak nak...

asma said...

boleh sikkk!! aku sik keja sama opis dgn kau n jijah tapi ku tauk mena apa dimaksud ko..hahaha..tapi aku maok engkah correction.shahrul tek bukan mbak dirik ke london kerna hal ya, tapi ke BINTULU okkkk??..:)

dukunlintah plk said...

kak sema..

okkk.. tapi ya lah namanya ajinomoto penambah perisa ;p

MakModen said...

jangan lah kata di opis... di rumah pun.. nok nama extended family ada juak politikus nya... jaik ati mun jadi black sheep... mbekk.. (oops!) yalah.. rezeki bukan setakat duit jak.. kasih sayang pun jereki juak, amal soleh pun jereki juak, usaha tangga kejayaan kita pun jereki juak..

kita hanya hambaNya, lahaulawala...

farah.marzuki said...

aih kamek tok underage. alu mala nutup mata maca post kali iniii!! auwww lah kitakkk. yalah koh paksa pande ngangkat segala body parts boss lah mun mok senang maju nakk.. tapi gne2 pun juak mun keja sik bagus tettt juak.

tapii. hmm biasa lah idup sik penah puas juak ehh. dapat gaji 50K sebulan pun maok lebehh lagikk.. kita manusia bah. sentiasa maok lebeyy bukan sik sukor.. tapi memang dah di cipta gia nak..

biasa lah juak prasaan dengki pa smua ya.. sipat nangga urang lebeh dikit...! tp mok pande2 dikpun lah camne nak handle dengki ya nak. ada urang tok nang go for it berusaha lebey. ada nya sengaja nak menjatohkan yg dah tinggi. so pikey2 lah nakkkk. vuat vaik verfada2. vuat jahat jgn sekaliii mwuahhh!~

ehh lebeehhhh jari ku naep lok!

dukunlintah plk said...

mak moden..
aihh, jaik lah ati ku ngenang kitak..

farah..
enjoy jak masa muda undergrade mu.. klk2 mun dah kerja kompom nemu benda kedak tok.. ya lah mun sik mok nemu, belajar kuat2 sak abis belajar lalu jadi big boss.. boh kenj mok begerek dolok haha..