Saturday, December 20, 2008

Ujan lagi..

dah musim landas dah tok.. ari-ari ujan, mun sik, mendung.. mentari betapok malu.. sik nanggar cahaya matahari molah nyawa ku blues tok.. baju di tuboh tok pun sik berapa bebau fresh sik kenak cahaya matahari..

tedah ku nanggar kiss, mun ari sejok tidor jak kerjanya.. bangun pun bila ku ngeraknya makan, ngangat badannya make lampu infra red.. pasya tidor balit.. sikpat nya mok mengeksesaiskan kakinya berekot tekitit-kitit di padang..

tapi sigek ku suka cuaca kedak tok.. especially ujan suboh.. teringat ku masa dolu-dolu jeman ku gik kiyut.. jeman tadika mensiya maya.. taun 1985..

ujan suboh nang best tidor.. hangat jak kumbuk kul bab dijamek dak roblis sak sik bangun sembahyang suboh.. tapi time ya ku gik tadika, sora lom gero so sik hal lah.. so lelah lah mak ku begerak bangun pagi mok turun ke tadika.. jeman ya mun liat bangun, sik mok pegi tadika bolehlah rasa kiyut merengek-rengek molah sora manjak.. kelak mak mujok, macam-macam jak dioloknya.. gulabatu, keropok, tora lah, dendang lah.. coba kinektok gak molah olah kiyut cemya, mun sik dikucor mak ku ngan aik panas..

tadika bina perumahan lama.. gik ingat ku jeraya nya, masok ke dalam.. so mak/ bapak ku akan ngantar sampei ke jeraya depan ajak.. kakya aku catwalk lah sampei ke klasrum.. tapi mun ari ujan, ku suka.. mak/ bapak ku akan mayong dan ngibei ku sampei masok ke dalam tadika.. part ya lah paling bahagia mun ku ngenang ujan pagi.. sampei kinek tok ari..

bekak ya jeman dolok best mandik aik ujan.. jeman ya ngkali lom ada istilah hujan asid.. bekaol-kaol main ujan pun sik demam.. alasan berujan tek mok nulong ngosok parit kedong lumut kembang kenak ujan, senang tanggal.. sinekah oleh idea bernas ya.. mak ku tek aok juak.. sak jak mun arum bulak ari-ari ujan ari-ari juak ngosok parit hehe.. ari guntor jak sik..

aktiviti best mek urang adik beradik.. bekak ari hujan parit penoh alu rindok belombak perauk kertas.. kertas digusok ngan lilin sak kalis aik.. nunggu mak ku nyerao sambil melambei-lambei hanger (pakei ngembat) baruk sedar mok masok rumah.. pasya nanggar iklan scott imulsion lam tv lalu nyuroh mak meli.. sak mun berujan sik demam.. sik mak ku nok muji..

aktiviti best musim ujan juak.. ngerayor ncarik kura-kura atau labi-labi lam parit.. masa ya gik parit tanah so macam-macam menatang best-best ada.. jeman ya nang sik tauk ngan salmonella, cacing pita, parasit dan yang sewaktu dengan nya.. pasya juak ncarik ikan puyu tepi jeraya.. ikan puyu mun ari ujan parit penuh air nang suka daknya nait ke darat.. ngkali sidak ikan tok suka bekaol juak waktu ujan.. dah ku masok univ baru ku tauk kejadian ya sebenarnya ikan puyu mok pindah ke parit lain/ parit seberang jeraya untuk tujuan sebaran populasi demi memastikan kelangsungan spesis..

kakya main di padang kunin (kinek tok sekolah rakyat).. ncarik lopak aik, nangkap anak katak.. masa ya eran nanggar anak katak ada sik bekaki, ada bekaki dua.. dah dudi baruk belajar metamorphosis.. kau sik main di padang kunin ya nak rol.. kau main fairy-fairy, my little pony and friends jak nak.. heks..

..semua ya mun bapak sekda di rumah lah.. mun bapak ada di rumah.. budak baik lah.. haha..

ya cerita jeman dolok-dolok.. dah tua kinek tok, asal ujan, begolong debah kumbuk.. asal ujan jak, bederoq tidor.. ya lah gik kecik ngan dah besar tok sik sama.. coba tek mun dah bebini, ujan sejok-sejok gitok best ehem-ehem.. betol sikk? (sapa-sapa dah bebini/belaki sila jawab).. ahah ahah ahaha *tetak kenjar..

ari ujan di luar ya.. bah, ku ehem-ehem lok.. (hibernasi la)..

chow bebeh.. zzzzzzzzzzzzz..

6 comments:

MAMI_FARIS..... said...

nang bestlah jaman ktk gk kecik wkt ujan oo... pas ya kenak kepong k hanger gik... bila gik nk nikah tek geng?

nyambong-bekumbuk-juak said...

yahhhhhhhhhhhhhhh *ku abiskan ayat ku di sia jak lah

oon said...

malasku. sik setakat main fairy2 my little pony jak ku koh.

main dak miss comet, maero attack, kakya feeling2 jem. jem is my name, no one else is the same. jem is my name. yahhh

boh ko nak eksen, sak jak ku nilit penjan ku nagga ko nungak tv nagga cita ya juak hahahaha.

zackzara said...

Nang ujan jak2 la owh. Best time ujan. Tido jadi nikmat.

azai said...

waktu kecik lok time ujan gitok lah rindok berujan. best da jak owh. kinek tok nang x boleh kenak ujan, demam!

apa2pun matang dah nak banjir dah.huhuu

dukunlintah plk said...

mami..
bila owh? ujong taun lah.. tapi taun bila x tauk hehe.. klak lah ku molah pres konperen..

nya-juak-gago-bekumbuk..
klak ku nulong ngabis... yahhhhhhhoooooojanlagiiii...

oon..
aku tek bekak melungak langit di penjan weiming nanggar shooting star sambil berdialog "emak..." *polah suara alus mis komet ;p

zack..
urg dara sik bagus tidor bnyk gilak.. ek

azai..
kinek tok mandik aik ujan shower jak lah..